Przejdź do treści

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

wafle ryżowe / istock
wafle ryżowe / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Maffashion pokazuje brzuch po porodzie
Maffasion o swoim brzuchu tydzień po porodzie: Nie mam kompleksu swojego ciała. To ciało urodziło małego człowieka. To jest moc!
szczupła dziewczyna
Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny
cienie pod oczami
Worki i cienie pod oczami ‒ jak się ich pozbyć? Pomóc mogą domowe sposoby
Bóle menstruacyjne - jak sobie z nimi poradzić? Podpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Bóle menstruacyjne – jak sobie z nimi poradzić? Podpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dlaczego wypadają ci włosy i jak temu zaradzić? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Dlaczego wypadają ci włosy i jak temu zaradzić? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Narzekamy przecież, że w supermarketach pieczywo jest coraz gorszej jakości, a nierzadko to głęboko mrożony produkt nafaszerowany konserwantami, który udaje chrupiący chlebek wypiekany w piekarni na miejscu. Czy alternatywą dla zwykłego chleba jest chrupkie pieczywo? Sprawdźmy, co kryje się w jego składzie.

Pieczywo chrupkie – czym jest?

Pieczywo chrupkie to cienkie, płaskie kromki wypiekane z ciasta. Mogą mieć w składzie ziarna, a także inne dodatki, np. zioła. Najczęściej sięgamy po nie, gdy nie mamy dostępu do świeżego chleba, a chcemy zjeść kanapki. W sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów pieczywa chrupkiego.

Zaletą chrupkiego pieczywa jest to, że jest długo świeże, nie będzie czerstwe, nie spleśnieje i nie jest czymś, co przyjechało z drugiego końca Europy w zamrażarce i teraz udaje, że jest chrupiące. Jednak każdy medal ma dwie strony. Przyjrzyjmy się więc liście składników chrupkich chlebków i wafli. Czy rzeczywiście warto porzucić dla nich tradycyjne pieczywo?

Pieczywo chrupkie żytnie

Najpopularniejszym rodzajem pieczywa chrupkiego jest pieczywo chrupkie żytnie, w którym do zwykłego składu dodaje się zboża. Dzięki temu kromki są bardziej wartościowe – zawierają bowiem więcej witamin i składników mineralnych.

Chrupkie pieczywo – składniki

Kupując chrupkie pieczywo, unikajmy produktów „bogatych” w sztuczne barwniki, chemiczne ulepszacze czy spulchniacze typu wodorowęglan sodu. Lista składników chrupkiego pieczywa powinna być krótka i treściwa. Akceptujemy pełnoziarnistą mąkę żytnią, otręby pszenne, nasiona sezamu, płatki owsiane, kiełki pszenicy i ewentualnie sól. Takie pieczywo będzie niskokaloryczne i bogate w błonnik.

Wafle ryżowe – nie dla diabetyków

Uważajmy na wafle ryżowe, które zwykle leżą na tej samej półce co chrupkie pieczywo. Wprawdzie składają się prawie wyłącznie z ryżu, ale ten ryż został wysoko przetworzony, a przez to prawie całkowicie pozbawiony błonnika.

Do tego ma wysoki indeks glikemiczny, czyli powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Dlatego wafle ryżowe nie są wskazane dla osób chorych na cukrzycę, a także tych, które mają nadwagę i chcą schudnąć. Zaletą z kolei wafli ryżowych jest to, że są bezglutenowe i mogą być spożywane przez chorych na celiakię.

Chleb tostowy

Sucharki – tłuszcze trans

Najmniej atrakcyjne z chrupaczy są sucharki. Poza pszenną mąką zawierają podejrzewane o działanie rakotwórcze utwardzone tłuszcze trans, a także lecytynę sojową, emulgatory, spulchniacze i czasami jeszcze cukier. Trudno je w tej sytuacji nazwać zdrową alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.

W przypadku chrupkiego pieczywa nie wolno zapominać o jednej podstawowej rzeczy – to wszystko są wysoko przetworzone produkty, które zawsze będą zawierać mniej składników odżywczych i dlatego nie powinny być podstawą naszej diety. Można je potraktować jako przekąskę od czasu do czasu czy zabrać ze sobą na górski spacer. Prawda jest jednak taka, że prawdziwego chleba na zakwasie nic nie zastąpi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty

Produkty spożywcze w słoikach

Domowe sposoby na mole spożywcze. Co zrobić, kiedy mole zalęgną się w kuchni?

Olej z ryżu / istock

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu oleju z ryżu. Nie powinno się go spożywać

Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Kosmetyki

Czytamy Etykiety apeluje: nie tylko w prima aprilis nie daj się nabrać! Portal zebrał najgorsze chwyty marketingowe na jednym opakowaniu

Pieczywo / istock

Czy koronawirusem można się zarazić, kupując pieczywo luzem? Główny Inspektor Sanitarny wyjaśnia

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Uważaj na pączki w dyskontach! Ich skład pozostawia wiele do życzenia!

Jaki skład mają pączki z supermarketów? Ekspertki z Czytamy Etykiety wzięły je pod lupę przed Tłustym Czwartkiem

Mrożone warzywa

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Antocyjany — Czym są naturalne barwniki spożywcze?

Antocyjany – czym są? Jakie mają zastosowanie?

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

5 największych kuchennych mitów

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?