3 min.
Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

wafle ryżowe / istock
Najnowsze
21.01.2021
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
21.01.2021
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Narzekamy przecież, że w supermarketach pieczywo jest coraz gorszej jakości, a nierzadko to głęboko mrożony produkt nafaszerowany konserwantami, który udaje chrupiący chlebek wypiekany w piekarni na miejscu. Czy alternatywą dla zwykłego chleba jest chrupkie pieczywo? Sprawdźmy, co kryje się w jego składzie.
Spis treści
Pieczywo chrupkie – czym jest?
Pieczywo chrupkie to cienkie, płaskie kromki wypiekane z ciasta. Mogą mieć w składzie ziarna, a także inne dodatki, np. zioła. Najczęściej sięgamy po nie, gdy nie mamy dostępu do świeżego chleba, a chcemy zjeść kanapki. W sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów pieczywa chrupkiego.
Zaletą chrupkiego pieczywa jest to, że jest długo świeże, nie będzie czerstwe, nie spleśnieje i nie jest czymś, co przyjechało z drugiego końca Europy w zamrażarce i teraz udaje, że jest chrupiące. Jednak każdy medal ma dwie strony. Przyjrzyjmy się więc liście składników chrupkich chlebków i wafli. Czy rzeczywiście warto porzucić dla nich tradycyjne pieczywo?
Pieczywo chrupkie żytnie
Najpopularniejszym rodzajem pieczywa chrupkiego jest pieczywo chrupkie żytnie, w którym do zwykłego składu dodaje się zboża. Dzięki temu kromki są bardziej wartościowe – zawierają bowiem więcej witamin i składników mineralnych.
Chrupkie pieczywo – składniki
Kupując chrupkie pieczywo, unikajmy produktów „bogatych” w sztuczne barwniki, chemiczne ulepszacze czy spulchniacze typu wodorowęglan sodu. Lista składników chrupkiego pieczywa powinna być krótka i treściwa. Akceptujemy pełnoziarnistą mąkę żytnią, otręby pszenne, nasiona sezamu, płatki owsiane, kiełki pszenicy i ewentualnie sól. Takie pieczywo będzie niskokaloryczne i bogate w błonnik.
Wafle ryżowe – nie dla diabetyków
Uważajmy na wafle ryżowe, które zwykle leżą na tej samej półce co chrupkie pieczywo. Wprawdzie składają się prawie wyłącznie z ryżu, ale ten ryż został wysoko przetworzony, a przez to prawie całkowicie pozbawiony błonnika.
Do tego ma wysoki indeks glikemiczny, czyli powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Dlatego wafle ryżowe nie są wskazane dla osób chorych na cukrzycę, a także tych, które mają nadwagę i chcą schudnąć. Zaletą z kolei wafli ryżowych jest to, że są bezglutenowe i mogą być spożywane przez chorych na celiakię.
Sucharki – tłuszcze trans
Najmniej atrakcyjne z chrupaczy są sucharki. Poza pszenną mąką zawierają podejrzewane o działanie rakotwórcze utwardzone tłuszcze trans, a także lecytynę sojową, emulgatory, spulchniacze i czasami jeszcze cukier. Trudno je w tej sytuacji nazwać zdrową alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.
W przypadku chrupkiego pieczywa nie wolno zapominać o jednej podstawowej rzeczy – to wszystko są wysoko przetworzone produkty, które zawsze będą zawierać mniej składników odżywczych i dlatego nie powinny być podstawą naszej diety. Można je potraktować jako przekąskę od czasu do czasu czy zabrać ze sobą na górski spacer. Prawda jest jednak taka, że prawdziwego chleba na zakwasie nic nie zastąpi.
Poleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020