Przejdź do treści

Chrupkie pieczywo – zdrowe czy jednak nie?

wafle ryżowe
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta na plaży w swetrze i kapeluszu
„Kryzys psychiczny może spotkać mnie, ciebie, twoją matkę, brata, przyjaciółkę… każdego” – pisze lekarka z okazji Marszu Żółtej Wstążki
Czego nie powinien zawierać szampon? Sprawdź, zanim pójdziesz do sklepu
Czego nie powinien zawierać szampon? Sprawdź, zanim pójdziesz do sklepu
Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje
Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje
Bolą mięśnie? To nie "zakwasy"!
Bolą mięśnie? To nie „zakwasy”! Poznaj prawdziwą przyczynę bólu mięśni po treningu
Kawa w filiżance
Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Narzekamy, że w supermarketach pieczywo jest coraz gorszej jakości. Okazuje się, że nierzadko to głęboko mrożony produkt nafaszerowany konserwantami, który udaje chrupiący chlebek wypiekany w piekarni na miejscu. Czy w takim razie alternatywą dla takiego chleba jest chrupkie pieczywo? Sprawdźmy, co kryje się w jego składzie.

Zaletą chrupkiego pieczywa jest to, że jest długo świeże, nie będzie czerstwe, nie spleśnieje i nie jest czymś, co przyjechało z drugiego końca Europy w zamrażarce i teraz udaje, że jest chrupiące. Jednak każdy medal ma dwie strony. Przyjrzyjmy się więc liście składników chrupkich chlebków i wafli. Czy rzeczywiście warto porzucić dla nich tradycyjne pieczywo?

Chrupkie pieczywo – składniki

Przede wszystkim kupując chrupkie pieczywo, unikajmy produktów „bogatych” w sztuczne barwniki, chemiczne ulepszacze czy spulchniacze typu wodorowęglan sodu. Lista składników chrupkiego pieczywa powinna być krótka i treściwa. Akceptujemy pełnoziarnistą mąkę żytnią, otręby pszenne, nasiona sezamu, płatki owsiane, kiełki pszenicy i ewentualnie sól. Takie pieczywo będzie niskokaloryczne i bogate w błonnik.

Uważajmy jednak na wafle ryżowe, które zwykle leżą na tej samej półce co chrupkie pieczywo. Wprawdzie składają się prawie wyłącznie z ryżu, ale ten ryż został wysoko przetworzony, a przez to prawie całkowicie pozbawiony błonnika. Do tego ma wysoki indeks glikemiczny, czyli powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Dlatego wafle ryżowe nie są wskazane dla osób chorych na cukrzycę, a także tych, które mają nadwagę i chcą schudnąć. Zaletą z kolei wafli ryżowych jest to, że są bezglutenowe i mogą być spożywane przez chorych na celiakię.

Chleb tostowy – gorzej już być nie może

Najmniej atrakcyjne z chrupaczy są sucharki. Poza pszenną mąką zawierają podejrzewane o działanie rakotwórcze utwardzone tłuszcze trans, a także lecytynę sojową, emulgatory, spulchniacze i czasami jeszcze cukier. Trudno je w tej sytuacji nazwać zdrową alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.

W przypadku chrupkiego pieczywa nie wolno zapominać o jednej podstawowej rzeczy – to wszystko są wysoko przetworzone produkty, które zawsze będą zawierać mniej składników odżywczych i dlatego nie powinny być podstawą naszej diety. Można je potraktować jako przekąskę od czasu do czasu czy zabrać ze sobą na górski spacer. Prawda jest jednak taka, że prawdziwego chleba na zakwasie nic nie zastąpi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Kosmetyki

Czytamy Etykiety apeluje: nie tylko w prima aprilis nie daj się nabrać! Portal zebrał najgorsze chwyty marketingowe na jednym opakowaniu

Pieczywo / istock

Czy koronawirusem można się zarazić, kupując pieczywo luzem? Główny Inspektor Sanitarny wyjaśnia

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Uważaj na pączki w dyskontach! Ich skład pozostawia wiele do życzenia!

Jaki skład mają pączki z supermarketów? Ekspertki z Czytamy Etykiety wzięły je pod lupę przed Tłustym Czwartkiem

Mrożone warzywa

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Antocyjany — Czym są naturalne barwniki spożywcze?

Antocyjany – czym są? Jakie mają zastosowanie?

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

5 największych kuchennych mitów

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Uwaga na paragony ze sklepów. Mogą zawierać niebezpieczny dla zdrowia bisfenol

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?