Przejdź do treści

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

pesto
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Policjantki
95-lecie powołania Policji Kobiecej. Z tej okazji policjantki nagrały film, w którym pokazują, jak łączą pracę z życiem prywatnym
Jakie błędy popełniamy, oddając mocz? Rozmowa z Agnieszką Cytowicz, fizjoterapeutką uroginekologiczną
Zespół złego wchłaniania/Getty Images
Zespół złego wchłaniania – z czego może wynikać? Jak go rozpoznać?
Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia
woda butelkowana
Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Marchew, orzechy laskowe, lubczyk, natka pietruszki, pestki dyni… Lista naszych lokalnych składników, z których można zrobić pesto, jest długa. Wypróbujcie nasze przepisy i wkręćcie się w kręcenie pesto!

Włosi od pokoleń kręcą pesto. Przepyszne zielone ‒ z bazylią ‒ znane jest na całym świecie, nie mniej popularne jest także pesto rosso (czerwone) ‒ odmiana sycylijska, z suszonymi pomidorami. Wszyscy chyba dobrze je znamy i bardzo lubimy, ale tak jak Włoszki, które ze swojego targu przynoszą do domu orzeszki piniowe i dorodne zioła, i my idźmy na swój, kupmy garść naszych rodzimych orzechów, pestek dyni bądź słonecznika, chwyćmy za pęczek młodej, świeżej zieleniny i ukręćmy sobie świeże, tanie, nasze polskie, lokalne pesto.

Przy doborze składników zdecydowanie można zaszaleć! Natka marchewki, rzodkiewki, pietruszki, pokrzywa, świeży szpinak, liście brokułu, pędy młodego czosnku, rukola, jarmuż, świeży zielony groszek… To wszystko jest jak najbardziej jadalne, smaczne, bardzo odżywcze i czeka tylko na ukręcenie. Rodzaj zieleniny można sobie dowolnie zmieniać, tak samo jak dodatki. Raz można wsypać słonecznik lub orzechy laskowe, innym razem migdały lub orzechy włoskie. Dobrej jakości oliwa z oliwek jest bardzo ważna, ale nie mniej smaczne pesto wyjdzie z tłoczonym na zimno olejem lnianym, słonecznikowym lub rzepakowym. I do tego zioła. Oprócz bazylii ciekawym akcentem w pesto mogą być: szałwia, estragon, tymianek czy lubczyk. Chwila ukręcania w moździerzu lub szybkiego miksowania w blenderze i gotowe.

Potem już tylko wystarczy ugotować makaron, obtoczyć go w pesto i szybki, prosty, smaczny obiad w sam raz na lato ląduje na stole. Ale sposobów na wykorzystanie słoiczka pysznego pesto jest o wiele więcej. Posmaruj nim kanapki z dużą ilością warzyw, dodaj do burgera, polej na pieczone warzywa lub posmaruj nim ciasto francuskie, zawiń i zamień w pyszne pieczone roladki. Doskonale smakuje także na pizzy. Pesto możesz również zamienić w pyszny dressing do świeżej letniej sałatki, wystarczy, że wymieszasz je z jogurtem lub majonezem. Piekąc chleb lub bułki, dodaj odrobinę pesto, fantazyjnie go zwiń, a potem wyjmij z pieca niezwykle aromatyczne pieczywo. Kleksem z pesto możesz również wzbogacić zupę z sezonowych warzyw.

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

I to właśnie teraz, kiedy stragany uginają się wręcz od ciężaru zielonych pędów i doniczek z ziołami, jest idealny czas, żeby sobie trochę pesto ukręcić na zapas. Najlepiej jest zrobić od razu większą ilość, część zapakować w plastikowe pojemniki i zamrozić. A zimą, kiedy zatęsknimy za latem, wyciągnąć pesto z zielonego groszku i rozkoszować się nim znowu.

Pesto ze świeżego zielonego groszku i pestek dyni 

Pesto ze świeżego zielonego groszku i pestek dyni

Pesto ze świeżego zielonego groszku i pestek dyni. Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

To pesto może być świetną pastą na letnie warzywne kanapki, ale wspaniale sprawdzi się też jako sos do makaronu, tego tradycyjnego z mąki lub witariańskiego, zrobionego z cukinii.

Składniki (1 średni słoik):

– 2 szklanki świeżo wyłuskanego zielonego groszku (300 g – waga po obraniu)
– 1/2 szklanki pestek dyni

– 10 dużych listków świeżego lubczyku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (albo parmezanu w wersji wege)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta czarnego mielonego pieprzu 

Przygotowanie:

Łuskamy zielony groszek. Podprażamy pestki dyni na patelni. Przygotowujemy resztę składników. Następnie wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładko. Przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu tygodnia bądź zamrażamy na dłużej. 

Pesto z natki marchewki i orzechów laskowych

Do trzech razy pesto

To pesto jest słodkawe w smaku. Wspaniale nadaje się na dressing do świeżych letnich sałatek, ale będzie również doskonale smakowało na kanapkach czy w sezonowej zupie.

Składniki (1 mały słoik):

– natka z dwóch dużych, młodych marchewek (liście + łodygi)
– 1/2 szklanki orzechów laskowych

– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (lub parmezanu w wersji wege)
– 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin 

Przygotowanie:

Natkę marchewki dokładnie myjemy i obsuszamy na ręczniku kuchennym. Orzechy laskowe podprażamy kilka minut na patelni, aż się lekko zarumienią. Można je także podpiec w piekarniku (5‒7 minut w 200°C). Chwilę studzimy i „wycieramy” je w ściereczkę, aby pozbyć się części łusek, które są gorzkawe. Następnie wrzucamy je do blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy do ulubionej konsystencji. Pesto przechowujemy w słoiku w lodówce do dwóch tygodni lub w plastikowym pojemniczku w zamrażarce do kilku miesięcy. Gdy trzymamy je w lodówce, warto wlać na wierzch odrobinę oliwy ‒ pomoże zachować jego świeżość na dłużej.

Pesto z bazylii z zieloną pietruszką i słonecznikiem

Do trzech razy pesto

Doskonałe jako dodatek do zup, makaronu lub pieczywa.

Składniki (1 mały słoik): 

– 1/2 doniczki świeżej bazylii
– 1/2 dużego pęczka świeżej zielonej pietruszki

– 1/2 szklanki nasion słonecznika
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4‒5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (parmezanu w wersji wege)
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta czarnego mielonego pieprzu 

Przygotowanie: 

Myjemy bazylię i pietruszkę. Podprażamy nasiona słonecznika na patelni. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko. Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni lub kilka miesięcy w zamrażarce. Gdy trzymamy pesto w lodówce, warto wlać na wierzch odrobinę oliwy ‒ pomoże zachować jego świeżość na dłużej.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Marchewka – jakie ma witaminy? Jak przyrządzić marchew?

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Ajwar - przepis

Ajvar – przepis na pastę z papryki. Do czego używać ajvar?

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Przepis na deser cytrynowy

Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone

Miksujemy: koktajl na anemię

Soki na anemię. Przepis na koktajl bogaty w żelazo

Wegański majonez

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka wytrawna. Przepis na odżywczą wytrawną owsiankę

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – jeszcze więcej dobra!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności