Przejdź do treści

Myślisz już o świątecznym stole? Pobaw się pomarańczami!

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog
Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna
Przesilenie wiosenne zmęczenie
Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić
szklanka wody
Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim
akcja jestem, badam się
„Jestem, badam się” – akcja, która ma przypominać kobietom o badaniach profilaktycznych

Każdy dom w święta pachnie mandarynkami i pomarańczami. Miąższ wykorzystujemy do ciast, soków, marmolad lub pozwalamy, żeby ściekał nam po brodzie. Los skórki pomarańczy jest mniej różnorodny – zwykle ląduje w koszu. Potem w sklepie kupujemy kandyzowany półprodukt z toną cukru. A samodzielne zrobienie zdrowego wariantu nie jest ani trudne, ani pracochłonne!

Pomarańcze to doskonałe źródło witaminy C, A, E i beta-karotenu. Są bogate w fosfor, wapń, cynk, magnez i żelazo. Mają dobry wpływ na wygląd skóry.  Zawierają sporo wody – działają moczopędnie i  oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki wysokiej zawartości błonnika regulują procesy trawienne, są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Pomarańcze wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie tych owoców poprawia nastrój i działa uspokajająco.

Święta czekają tuż za rogiem, więc to idealny czas, aby przygotować domową skórkę z pomarańczy. Przepis wbrew pozorom nie jest skomplikowany i nie zawiera niepotrzebnych składników i białego cukru. Żeby podkręcić nieco ten smakołyk, zamiast zwykłego cukru użyliśmy ksylitolu. Taka skórka doskonale sprawdzi się jako dodatek do świątecznych wypieków, a chwilę potem posypiesz nią pączki w tłusty czwartek. Zakasaj rękawy i do pracy!

Składniki:

– 3 pomarańcze
– 100 g ksylitolu
– 2 gwiazdki anyżu
– 3 łyżki syropu klonowego
– ​100 ml wody

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie umyj i przelej wrzątkiem. Osusz i obierz. Ze skórki pozbądź się gorzkiej, białej części i tak oczyszczoną pokrój w cienkie paseczki.

jak-zrobic-skorke-pomaranczowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Włóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby przykryć zawartość.

domowa-skorka-pomaranczowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotuj przez 10 minut. Odcedź wodę. Skórkę ponownie przelej wrzątkiem. Włóż do garnka, dodaj ksylitol,

skorka-pomaranczowa-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

anyż, syrop klonowy, wodę i gotuj pod przykryciem, aż skórka zmięknie i całość zmieni konsystencję na gęsty syrop. Jeśli syrop jest zbyt wodnisty, odparuj nadmiar wody na dużym ogniu bez przykrywki. Jeśli skórka jest za mało słodka, dodaj więcej ksylitolu. Gotową skórkę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

skorka-pomaranczowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Pamiętaj, aby wyjąć gwiazdki anyżu.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować