Przejdź do treści

Domowa skórka pomarańczowa

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Każdy dom w święta pachnie mandarynkami i pomarańczami. Miąższ wykorzystujemy do ciast, soków, marmolad lub pozwalamy, żeby ściekał nam po brodzie. Los skórki pomarańczy jest mniej różnorodny – zwykle ląduje w koszu. Potem w sklepie kupujemy kandyzowany półprodukt z toną cukru. A samodzielne zrobienie zdrowego wariantu nie jest ani trudne, ani pracochłonne!

Pomarańcze to doskonałe źródło witaminy C, A, E i beta-karotenu. Są bogate w fosfor, wapń, cynk, magnez i żelazo. Mają dobry wpływ na wygląd skóry.  Zawierają sporo wody – działają moczopędnie i  oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki wysokiej zawartości błonnika regulują procesy trawienne, są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Pomarańcze wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie tych owoców poprawia nastrój i działa uspokajająco.

Święta czekają tuż za rogiem, więc to idealny czas, aby przygotować domową skórkę z pomarańczy. Przepis wbrew pozorom nie jest skomplikowany i nie zawiera niepotrzebnych składników i białego cukru. Żeby podkręcić nieco ten smakołyk, zamiast zwykłego cukru użyliśmy ksylitolu. Taka skórka doskonale sprawdzi się jako dodatek do świątecznych wypieków, a chwilę potem posypiesz nią pączki w tłusty czwartek. Zakasaj rękawy i do pracy!

Składniki:

– 3 pomarańcze
– 100 g ksylitolu
– 2 gwiazdki anyżu
– 3 łyżki syropu klonowego
– ​100 ml wody

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie umyj i przelej wrzątkiem. Osusz i obierz. Ze skórki pozbądź się gorzkiej, białej części i tak oczyszczoną pokrój w cienkie paseczki.

jak-zrobic-skorke-pomaranczowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Włóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby przykryć zawartość.

domowa-skorka-pomaranczowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotuj przez 10 minut. Odcedź wodę. Skórkę ponownie przelej wrzątkiem. Włóż do garnka, dodaj ksylitol, 

skorka-pomaranczowa-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

anyż, syrop klonowy, wodę i gotuj pod przykryciem, aż skórka zmięknie i całość zmieni konsystencję na gęsty syrop. Jeśli syrop jest zbyt wodnisty, odparuj nadmiar wody na dużym ogniu bez przykrywki. Jeśli skórka jest za mało słodka, dodaj więcej ksylitolu. Gotową skórkę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

skorka-pomaranczowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Pamiętaj, aby wyjąć gwiazdki anyżu.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto