Przejdź do treści

Żelazo

Żelazo
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Zapotrzebowanie dobowe: 18 mg

Rola: składnik związków przenoszących tlen, m.in. białek – hemoglobiny w czerwonych ciałkach krwi i mioglobiny w mięśniach, oraz enzymów oddechowych; rola w syntezie L-karnityny, kolagenu i elastyny czy neuroprzekaźników; procesy podziału komórek i odpornościowe.

Zwiększone zapotrzebowanie: dieta niskokaloryczna i wegetariańska, zwłaszcza u kobiet; nadmierne spożycie czarnej herbaty i kawy; długotrwałe zażywanie leków alkalizujących, aspiryny, tetracykliny; duże dawki wit. E, wapnia, cynku i manganu; dieta bogata w fosforany; zatrucie metalami ciężkimi (ołów, kadm).

Objawy niedoboru: kruchość paznokci; anemia z objawami takimi jak zmniejszenie wydolności organizmu, zmęczenie, bladość skóry, częste infekcje, wrażliwość na zimno, zaburzenia koncentracji, zawroty głowy i zmniejszenie produkcji soku żołądkowego; gromadzenie kobaltu w tarczycy, a w rezultacie – powstawanie wola, zakłócenia pracy serca i biegunki; spowolnienie rozwoju fizycznego i umysłowego dzieci.

Skutki nadmiaru: przy nadużywaniu suplementów możliwe bóle głowy i brzucha, wymioty, biegunki lub zaparcia, osłabienie pulsu; zwiększone ryzyko rozwoju marskości wątroby, chorób serca, raka.

Źródła: żelazo hemowe, przyswajalne w ok. 25 proc.: czerwone mięso, wątroba, drób, ryby i owoce morza; niehemowe, przyswajalne w ok. 5 proc.: jaja, ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki. Przyswajalność żelaza rośnie przy łączeniu jego hemowych i niehemowych źródeł, a także jedzeniu tych produktów ze źródłami wit. C (warzywa, owoce).

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Dieta dr Dąbrowskiej – wady i zalety

Dziewczyna tańczu podczas zajęć fitness

Wskaźnik BMR. Przy odchudzaniu niezbędny

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe!

kobieta, mająca ból brzucha

Zapalenie żołądka – dieta przy uszkodzeniach błony śluzowej

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Dziecko jedzące czekoladę

Jak świadomie zmienić nawyki żywieniowe dziecka? Psycholog wyjaśnia

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

zdrowa dieta

Dieta na wzmocnienie odporności – jaka jest najlepsza?

Kobieta trzyma się za brzuch z powodu bólu brzucha

Skąd się bierze ból żołądka po jedzeniu i jak mu zapobiegać?

Co jeść, gdy masz łuszczycę

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy chorujesz

Na stole kromki chleba, bochenek chleba

Dieta wysokowęglowodanowa wydłuża życie? Najnowsze badania a opinia dietetyka