Przejdź do treści

Rzepak kontra oliwki

Rzepak kontra oliwki
Źródło: www.olejdlazdrowia.eu
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pielęgniarka z USA pokazała, jak wyglądała przed pandemią i jak wygląda teraz. Ma przekaz dla koronasceptyków
Pielęgniarka z USA pokazała, jak wyglądała przed pandemią i jak wygląda teraz. Ma ważny przekaz dla koronasceptyków
Anja Rubik
Anja Rubik o okładce „Vogue Polska”: chciałam, aby sesja oddała nasz bunt i naszą siłę
matka trzymająca dziecko, pandemia
Pomoc dla kobiet w ciąży i matek. Darmowe podcasty od Fundacji Mlekiem Mamy
Kobiety w maseczkach ochronnych
Brytyjscy naukowcy odkryli, że osoby zakażone koronawirusem najbardziej zarażają przez pierwsze 5 dni od wystąpienia objawów
Pacjentka po przeszczepie serca urodziła dziecko. To rzadkość na skalę krajową

W smaku jednym przypomina słonecznik, innym – orzechy albo dynię. W rzeczywistości olej rzepakowy ma smak rzepaku, tylko jak właściwie smakuje rzepak? – Lepiej niż oliwa z oliwek – przekonują producenci oleju rzepakowego z Góry Świętego Wawrzyńca.

– Nasz produkt pokochały osoby świadome, które zwracają uwagę na to, co jedzą – mówi Żaneta Rutkowska, która razem z mężem prowadzi tłocznię oleju w Kałdusie, małej wiosce pod Chełmnem, w województwie kujawsko-pomorskim. Niecałe dwa kilometry od ich domu i biura firmy znajduje się Góra Świętego Wawrzyńca – to od niej pochodzi nazwa produktu.

Tradycja i nowoczesność

– Wszystko zaczęło się od uprawy rzepaku i zbóż. Rodzice posiadali skromne, kilkunastohektarowe gospodarstwo, dbali o nie, rozwijali je, a areał rósł – opowiada Paweł Rutkowski. – Pewnego dnia zdecydowaliśmy, że zbudujemy tłocznię oleju. Ten pomysł dojrzewał w naszych głowach już wcześniej. W rodzinie często wspominało się te stare tłocznie, jedna z nich znajdowała się nawet niedaleko naszego domu. Postanowiliśmy sięgnąć więc po XVI-wieczne metody, wzbogacając je o nowoczesną technologię.

Tłocznia w Kałdusie pracuje tak jak te kiedyś. – Ślimak przesuwa rzepak wewnątrz siebie, przez perforację wydobywa się olej, a na końcu uchodzi makuch – wyjaśnia Paweł Rutkowski. – Dawniej do napędzania urządzeń wykorzystywano konie i siłę ludzkich mięśni, dziś jest trochę prościej – mamy silnik.

Cudze chwalicie…

Rzepak kontra oliwki

– Oliwa z oliwek zdominowała polskie stoły. Zachwyciliśmy się nią, zapominając o tym, co mamy – mówi Aleksander Baron, szef kuchni w warszawskiej restauracji Solec. – A mamy przecież wspaniałe oleje: lniany, słonecznikowy, z pestek dyni czy rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca, którego – nie ukrywam – jestem wielkim fanem.

Co odróżnia go od popularnej oliwy z oliwek? – Zasada jest prosta jak gwizdanie. W oliwie z oliwek czuć oliwki, a w oleju rzepakowym rzepak – wyjaśnia, nie pozostawiając cienia złudzeń, Paweł Rutkowski. – Oliwki każdy może sobie kupić i posmakować, natomiast niewiele osób wie, jak smakuje rzepak. To dlatego smak naszego oleju często porównywany jest do słonecznika, orzechów czy dyni.

– Nasz olej, w odróżnieniu od oliwy z oliwek, znakomicie nadaje się do smażenia ryb czy kotletów. Przygotowane w ten sposób potrawy mają średnio 10 proc. kalorii mniej – zdradza Żaneta Rutkowska. – Kiepsko sprawdza się przy smażeniu frytek – dodaje Rutkowski i zastrzega, że to jego jedyna wada.

Producenci przekonują, że ich olej najlepiej sprawdza się jednak na zimno. Potwierdza to również Aleksander Baron. – Sok z kiszonych ogórków, miód gryczany, musztarda i olej rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca – a więc polski winegret. Myślę, że jest naprawdę nie do pobicia.

Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto sięgnąć po rzepakowy rarytas. Olej stanowi bogate źródło witaminy E, fosfolipidów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które wspomagają pracę serca i zapobiegają zawałom.

Tłocznie pracują

Rzepak kontra oliwki

Producenci spod Chełmna sprzedają miesięcznie około 3 tys. butelek oleju. – Są miesiące, w których sprzedaż spada, ale, co ważne, z roku na rok systematycznie rośnie, średnio o 20–30 proc.

Cena półlitrowej butelki oleju waha się od 12 do 20 zł. Produkt sprzedawany jest w kilkudziesięciu punktach na terenie całego kraju oraz przez internet. – O część sklepów oczywiście sami zabiegamy, ale część sama się do nas zgłasza – mówi Żaneta Rutkowska. – Ku naszej uciesze zdarza się to coraz częściej.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów

Przepis na bibimbap

Bibimbap – kuchnia koreańska i przepisy na dania z ryżu

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Zdrowy obiad za dychę

Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Spaghetti z cukinii z figami

Bezmięsny obiad! Makaron z cukinii w towarzystwie fig

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Szukasz pomysłu na tani obiad? Mamy coś dla Was

Na bogato: obiad za trzy dychy

Na bogato: obiad za trzy dychy

Kamila Szczawińska. Wasza nowa blogerka

Kamila Szczawińska opowiada o pole dance, modelingu i zdrowym odżywianiu

Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny

Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny

Grub Hub: z kuchnią na... Rysy

Grub Hub: z kuchnią na… Rysy

Dietetyczne pułapki

Poznaj dietetyczne pułapki

Zoom na bloga: Lekko i przyjemnie

Zoom na bloga: Lekko i przyjemnie

Zoom na bloga: Domi w kuchni

Zoom na bloga: Domi w kuchni

Lunch w wielkim mieście

Lunch w wielkim mieście

Zoom na bloga: Kuchnia Breni

Zoom na bloga: Kuchnia Breni

XXL w trzy dni?

XXL w trzy dni?

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?