Aleksandra Domańska Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia Jeśli wegetarianizm cię kusi, ale nie stać cię na ostateczne rozwiązanie kwestii mięsożerstwa w twoim życiu, spróbuj poddać swój dotychczasowy jadłospis wegetariańskiemu tuningowi. 19.11.2022 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk 4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty Zastanawiasz się, jak zaoszczędzić na obiadach przy obecnych wysokich cenach? I czy można to zrobić bez tracenia na jakości? Dietetycy, którzy prowadzą profili na Instagramie Dietetyka #NieNaŻarty, mają na to swoje sposoby. W… 08.08.2022 4 min.
Natalia Suchocka Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić Jest niedroga, niskokaloryczna, a do tego naprawdę smaczna. Tilapia, bo o niej mowa, to ryba, która w ciągu kilku ostatnich dekad zdobyła sporą popularność. Nie jest ona szczególnie zdrowa, jednak nie oznacza to, że trzeba… 22.07.2021 5 min.
Milena Marchewka Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść? Łosoś atlantycki, w tym norweski i bałtycki, charakteryzuje się dużą wartością odżywczą, jednak jego spożywanie jest kontrowersyjne ze względu na aspekty związane z zawartością zanieczyszczeń (m.in. metali ciężkich) oraz… 21.07.2021 4 min.
duet masz.talerz Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację! Dynia, dynia, dynia... wszędzie dynia! To właśnie na nią aktualnie trwa sezon. Występuje w różnych kształtach, wielkościach i rodzajach. Jedne bardziej nadają się do pieczenia, inne do gotowania, jeszcze inne świetnie smakują w… 08.11.2020 3 min.
Ewa Sawa Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę Zapominamy, że jedzenie to nie tylko smak i kalorie, ale też energia dla naszego ciała i mózgu. Oto nasze eksperckie menu dla spowolnionych, snujących się mieszczuchów, szukających smacznego turbonapędu na cały dzień. 23.08.2020 4 min.
Magdalena Bury To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Zdaniem dietetyków - nie do końca. Według specjalistów ważniejszy jest obiad, który spożywamy najczęściej w środku naszego dnia pracy. By przyniósł maksymalne korzyści, powinniśmy… 20.08.2020 3 min.
Milena Bizoń Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów Ryż - kto z nas nie jadł go chociaż raz? Jest to bardzo popularna roślina zbożowa, którą spożywać można na wiele sposobów. Szacuje się, że ryż jest podstawą wyżywienia dla 1/3 populacji ludzkiej, szczególnie popularny jest… 27.07.2020 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Bibimbap – kuchnia koreańska i przepisy na dania z ryżu To popularne danie kuchni koreańskiej oznacza “wymieszany ryż”. Brzmi całkiem prosto i faktycznie istota potrawy jest niezbyt skomplikowana. Bibimbap to podawany na ciepło biały ryż z dodatkami. Ale smak, dzięki przyprawom,… 25.06.2020 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone Placki ziemniaczane - polski klasyk. Kto ich nie lubi? Proponujemy je w lżejszej odsłonie, bo zamiast smażenia w głębokim tłuszczu skorzystamy z piekarnika. Taka wersja smakuje równie dobrze, jest tak samo łatwa do zrobienia, a przy… 10.02.2020 3 min.
duet masz.talerz Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama! Na zewnątrz coraz chłodniej, a nasze ciała wciąż pragną ciepła. Zafundujmy im wewnętrzną rozgrzewkę. Tym razem odstawiamy na bok napary imbirowe, zupy i gulasze. Dziś na talerzu trochę przyjemnego ciepła zapewni burak w duecie… 09.11.2019 2 min.
Anna Włodarczyk Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych! Udowodnię wam, że za 10 złotych można przygotować pyszny, zdrowy i niebanalny posiłek. Jego przyrządzenie jest proste i szybkie. Oto dwie propozycje: sałatka i gulasz. To się nazywa dycha dobrze zainwestowana! 24.08.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę! Wpływa korzystnie na skórę, jest pomocna w zapobieganiu anemii i łagodzeniu nerwów. Wiosenna kuchnia bez botwiny? Nie ma mowy! Tradycyjnie serwujemy ją w postaci zupy lub chłodnika, a co powiecie na aromatyczne curry z młodych… 10.05.2019 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Bezmięsny obiad! Makaron z cukinii w towarzystwie fig Cukinia to fantastyczne warzywo kameleon, które doskonale dopasowuje się do otoczenia. Na ostro, zapiekana, faszerowana? Opcji jest mnóstwo. My przerobimy ją na makaronowe nitki i spałaszujemy w towarzystwie świeżych fig. Pycha! 30.04.2019 2 min.
Julia Krupińska Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji To, co jemy, wpływa na poziom naszej agresji. Źle dobrana dieta może być źródłem ciągłej irytacji. A to bywa męczące – także dla otoczenia. Podpowiadamy, jak komponować posiłki, by nasz układ nerwowy działał możliwie najlepiej. 19.03.2019 4 min.
Ania Włodarczyk Szukasz pomysłu na tani obiad? Mamy coś dla Was Za 20 zł można kupić 5 sieciówkowych hamburgerów. Ale można też zdrowo zaszaleć i wyczarować świetny obiad! Polenta z cukinią i kurczakiem albo makaron z polskim pesto brzmią chyba lepiej? 23.11.2018 3 min.
Ania Włodarczyk Na bogato: obiad za trzy dychy W portfelu całe 30 zł? Spokojnie planuj ucztę! Za taką kwotę możesz zaszaleć ze składnikami i dodatkami: piękny kawałek łososia i orientalne, pachnące mleczkiem kokosowym zielone curry. No bo kto bogatemu zabroni?! 05.06.2014 3 min.
Monika Maciejewska Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny Do tego kraju warto się wybrać choćby wyłącznie ze względu na fenomenalną kuchnię. Przekonacie się, na jak wiele sposobów można podać ośmiornicę, co można zrobić z oliwek i jak magicznym owocem (sic!) jest pomidor. Omijajcie… 02.07.2013 5 min.
Rafał Gębura Rzepak kontra oliwki W smaku jednym przypomina słonecznik, innym – orzechy albo dynię. W rzeczywistości olej rzepakowy ma smak rzepaku, tylko jak właściwie smakuje rzepak? – Lepiej niż oliwa z oliwek – przekonują producenci oleju rzepakowego z… 25.03.2013 3 min.
Rafał Jemielita Grub Hub: z kuchnią na… Rysy Przesadzam? Nikt nie będzie wchodził na tatrzańskie turnie z kuchnią na plecach? Fakt, ale z przenośną kuchnią Grub Hub można przygotować posiłek dosłownie wszędzie. Jak się ktoś uprze, to nawet na Rysach. 08.02.2013 2 min.
Paula Kalinowska Zoom na bloga: Lekko i przyjemnie O smaku oranżadek w proszku, niezbędnym w kuchni teflonie i wstręcie do golonki opowiada Paula - autroka bloga lekko-i-przyjemnie.blogspot.com 17.01.2013 4 min.
Dominika Lewandowska Zoom na bloga: Domi w kuchni O pysznym cieście mamy, potrawach nie do przełknięcia i cytrynowych czekoladkach na poprawę humoru opowiada Dominika - autorka bloga domiwkuchni.blox.pl 10.01.2013 4 min.
Agata Michalak Lunch w wielkim mieście Jako zajęty pracownik śródmiejski borykam się z ważkim problemem – co zjeść w porze lunchu, żeby było smacznie, niezbyt drogo i żeby nie trzeba się było nachodzić. Jeśli do tego ma być jeszcze wegetariańsko i ekologicznie,… 08.01.2013 3 min.
Bronisława Maślanka Zoom na bloga: Kuchnia Breni O miłości do gotowania i świeżych ziół, smakach przywołujących dziecięce wspomnienia i niezbędnym meblu w kuchni opowiada autorka bloga kuchniabreni.blox.pl 04.01.2013 4 min.
Agnieszka Nocuń Zoom na bloga: Menu na Weekend O smakach dzieciństwa, kulinarnych sposobach na jesienną depresję i potrawach, których za nic nie przełknie opowiada autorka bloga Menu na Weekend. 19.12.2012 4 min.
Katarzyna Ceran Zoom na bloga: Bake&Taste O smakach dzieciństwa, kulinarnych sposobach na jesienną depresję i potrawach, których za nic nie przełknie opowiada autorka bloga Bake&Taste. 07.12.2012 4 min.
Agnieszka Radziszowska Sposób na niejadka Obiad ciągnący się godzinami, resztki jedzenia walające się pod krzesłem, bo do ust było im nie po drodze. Znudzony maluch smętnie grzebiący w talerzu, bo może pod tym kotletem jest jednak coś ciekawszego… Znacie to? Niektórzy… 03.12.2012 2 min.
Justyna Pszczółka Zoom na bloga: Domowe wypieki Dziewczyny łączą nie tylko więzy krwi, ale też kulinarna pasja i marzenie o prowadzeniu własnej kawiarni. Autorki bloga Domowe wypieki opowiadają o ulubionych miejscach na gastronomicznej mapie i smakach przypominających wspólne… 28.11.2012 5 min.
Monika Maciejewska Odwrócona piramida Kromka pełnoziarnistego chlebka z pomidorkiem, a dla dzieci pełnoziarniste płatki? Takie śniadanko może bardzo uprzykrzyć życie. Wszystko dlatego, że zawarty w zbożach gluten szkodzi znacznie większej liczbie z nas i znacznie… 21.11.2012 4 min.
Monika Brzywczy Najlepsze blogi kulinarne Sześć najlepszych blogów kulinarnych w sieci. Zobacz, jak to robią najwięksi mistrzowie w kraju i na świecie. 21.06.2012 5 min.