Przejdź do treści

Witamina E – naturalny sposób na zachowanie młodości. W jakich produktach się znajduje?

Produkty zawierające witaminę E
Fot. airborne77 / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek
Ćwiczenia oddechowe na trawienie
Ćwiczenia oddechowe na trawienie. Kasia Bem pokazuje, jak dobrze je wykonać
Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini
10 wegetariańskich źródeł żelaza
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog

Witamina E pozwala na skuteczną ochronę organizmu przed zbyt wczesnym starzeniem, wolnymi rodnikami i groźnymi chorobami. Jednocześnie zapewnia młodzieńczy wygląd i witalność.

Uzupełnienie codziennej diety o witaminę E jest bardzo proste. Wystarczy włączyć do menu odpowiednie produkty, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i młodym wyglądem. Warto wiedzieć, jak ważną rolę w organizmie pełni witamina E i za co dokładnie odpowiada.

Witamina E – dlaczego jest tak ważna?

Witamina E to grupa organicznych związków chemicznych, w skład której wchodzą tokoferole i tokotrienole. Zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – z tego powodu warto dbać o to, aby produktom bogatym w witaminę E towarzyszyła choć niewielka ilość tłuszczu. Jest ona najważniejszym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka, a występujące w witaminie E tokoferole i tokotrienole pełnią szereg ważnych funkcji.

Tokoferole są związkami chemicznymi występującymi w różnych formach: alfa, beta, gamma i delta. Charakteryzują się różną aktywnością biologiczną – najbardziej aktywny jest alfa-tokoferol. Co ciekawe, delta-tokoferol odznacza się bardzo niską aktywnością biologiczną, jednak jego głównym zadaniem jest zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera. Tokotrienole są doskonałym uzupełnieniem dla tokoferoli – obniżają poziom złego cholesterolu, działają neurodegeneracyjnie i przeciwnowotworowo.

Produkty zawierające witaminę A

Witamina E – gdzie występuje?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, w jakich produktach występuje witamina E. Jest ona bardzo łatwo dostępna – z tego powodu niedobory witaminy E są rzadkością. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi około 8–13 mg na dobę. Witamina E znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe i ziemne, oleje roślinne – między innymi olej sojowy. W jakich owocach i warzywach jest witamina E? Przede wszystkim w pomidorach i sałacie – są to produkty, po które sięga się bardzo często, dlatego uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na witaminę E jest tak łatwe. Oprócz tego witamina ta znajduje się w szpinaku, suszonych morelach i botwinie. Należy pamiętać, że większość owoców i warzyw zawiera pewne ilości niemal wszystkich witamin i minerałów – podstawą jest urozmaicona, bogata w świeże produkty dieta.

Za co odpowiada witamina E?

Witamina E ma wiele cennych właściwości. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu skutecznie hamuje aktywność wolnych rodników w organizmie człowieka i zapobiega ich niszczycielskiemu działaniu. Jako antyoksydant witamina E chroni organizm przed zbyt wczesnym starzeniem, przed brakiem energii, chorobami układu sercowo-naczyniowego, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Inne właściwości witaminy E to poprawa pracy układu immunologicznego. Dodatkowo warto stosować witaminę E na twarz – pozwala ona zapobiegać powstawaniu zmarszczek. Używanie witaminy E na włosy poprawia ich kondycję i sprawia, że są bardziej sprężyste.

Zobacz także

Niedobór i nadmiar witaminy E

Niedobór witaminy E zdarza się niezwykle rzadko, jednak awitaminoza może prowadzić do złego samopoczucia, zaburzeń koncentracji, obniżenia gęstości kości, do niedokrwistości, przedwczesnego starzenia oraz do chorób układu sercowo-naczyniowego.

Nadmiar witaminy E może wystąpić podczas stosowania suplementów diety. Zażywanie witaminy E w tabletkach lub kapsułkach w dawce większej niż 1000 mg na dzień może powodować bóle głowy, zmęczenie, bóle mięśni oraz zaburzenia ostrości widzenia. Dodatkowo stosowanie witaminy E w czasie ciąży w dawkach większych niż zalecane może prowadzić do uszkodzenia płodu – z tego powodu nie warto sięgać po suplementy.

Witamina E – witamina młodości

Witamina E jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć jej niedobory są niezwykle rzadkie, nie należy zaniedbywać codziennego dostarczania witaminy E na odpowiednim poziomie. Dzięki temu organizm będzie odpowiednio zabezpieczony przed stresem oksydacyjnym, który pojawia się na skutek nadmiernej aktywności wolnych rodników, a także przed zbyt wczesnymi oznakami starzenia. Warto uzupełniać codzienną dietę o warzywa takie jak szpinak, pomidory czy sałata, aby mieć pewność, że organizm otrzymuje odpowiednią dawkę cennej witaminy młodości, którą jest witamina E.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lekarz nakładający na plecy kobiety pijawkę, w celu wykonania hirudoterapii

W jakim celu wykonuje się hirudoterapię? Szanse i zagrożenia związane z leczeniem pijawkami lekarskimi

Kobieta na zabiegu peelingiem enzymatycznym

Jak działa peeling enzymatyczny? Efekty, przebieg zabiegu, wskazania i przeciwwskazania

Dwójka lekarzy wykonuje sedacje pacjentowi

Na czym polega sedacja i w jakim celu się ją stosuje? Rodzaje, bezpieczeństwo i wskazania do sedacji

Kobieta na zabiegu osoczem bogatopłytkowym

Leczenie osoczem bogatopłytkowym – wszechstronne zastosowanie i efekty preparatu krwiopochodnego

Dziewczyna uzależniona od komputera

Uzależnienie od komputera i Internetu u dzieci i młodzieży – objawy i sposoby leczenia

kobieta zasłania twarz przed światłem słonecznym z powodu światłowstrętu

Światłowstręt – objawy i leczenie nadwrażliwości oczu. Skąd bierze się światłowstręt?

Chłopiec na hamaku wymagający terapii behawioralnej

Terapia behawioralna – historia i charakterystyka. Na czym polega jej skuteczność?

Kobieta siedząca pod ścianą i cierpiąca na hipernatermię

Jak powstaje hipernatremia? Przyczyny, objawy i leczenie choroby

Krew pobrana do fiolki do badania LDH

LDH – czym jest ten wskaźnik i o czym mówi jego wysoki poziom?

Krew we fiolce pobrana do badania AspAT

AspAT – czym zajmuje się ten enzym i w jakim celu bada się jego poziom?

Kobieta pod zabiegu mikrodermabrazji

Mikrodermabrazja – na czym polega ten zabieg i czy jest skuteczny?

Kobieta cierpiąca na przerost nadnerczy

Czym jest i jak się objawia wrodzony przerost nadnerczy? Konsekwencje schorzenia

Kobieta odczuwająca skutki wstrząsu kardiogennego

Wstrząs kardiogenny – objawy, postępowanie i leczenie w stanie zagrożenia życia

Kobieta wykonująca resuscytację na manekinie

Resuscytacja krążeniowo-oddechowa – na czym polega i jak ją prawidłowo wykonać?

Kobieta w ciąży siedząca na kanapie i stresująca się

Stres w ciąży – czy ma negatywny wpływ na rozwój dziecka?

Dziecko trzyma się za ucho z powodu bólu

Jak postępować w przypadku bólu ucha? Jak uśmierzyć ból?

Starsza kobieta z ryzykiem raka skóry

Rak skóry – rodzaje, objawy i leczenie nowotworu. Jaka jest przyczyna zmian?

Lekarka badająca mężczyznę chorego na Zespół Conna

Zespół Conna – przyczyny i objawy hiperaldosteronizmu. Hiperaldosteronizm pierwotny i wtórny

Krwinki zmierzające w stronę aglutencji

Aglutynacja – na czym polega ten proces i do czego się go wykorzystuje?

Kobieta trzymająca się za szyję z powodu mioklonii

Mioklonie – czym są, jakie są ich przyczyny i objawy? Czy mioklonie świadczą o chorobie?

Kobieta na konsultacji u lekarza w sprawie ozonoterapii

Ozonoterapia – czym jest ta metoda? Przy jakich schorzeniach jest zalecana terapia ozonowa?

Lekarz przeprowadzający toksykologię

Toksykologia – czym się zajmuje? Dlaczego warto badać właściwości substancji toksycznych?

Kobieta z objawem Chełmońskiego, trzymająca się za ramię z powodu skurczu

Objaw Chełmońskiego – czym jest i w jakim celu stosują go medycy?

Kobieta o osobowości schizoidalnej, czytająca książkę

Osobowość schizoidalna – podłoże, objawy i leczenie. Na czym polega zaburzenie?