4 min.
Witamina E – naturalny sposób na zachowanie młodości. Gdzie występuje witamina E?

Witamina E / istock
23.05.2022
Czy Polskę czeka epidemia małpiej ospy? Ministerstwo Zdrowia uspokaja
23.05.2022
Wydaje ci się, że wszyscy widzą twój stres i lęk? Psycholożka wyjaśnia, na czym polega iluzja przejrzystości
23.05.2022
Raz w tygodniu miewasz migrenę? Przyczyną może być zła okluzja
23.05.2022
Pink: „Miałam objawy udaru, to było przerażające”. Diagnoza była zupełnie inna
23.05.2022
Gdyby nie wizyta w salonie fryzjerskim, nie wiedziałaby, na co choruje. Teraz chce uświadamiać innych
Witamina E pozwala na skuteczną ochronę organizmu przed zbyt wczesnym starzeniem, wolnymi rodnikami i groźnymi chorobami. Jednocześnie zapewnia młodzieńczy wygląd i witalność. W czym występuje witamina E? Które produkty spożywcze są „źródłem witaminy młodości”?
Spis treści
Uzupełnienie codziennej diety o witaminę E jest bardzo proste. Wystarczy włączyć do menu odpowiednie produkty, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i młodym wyglądem. Warto wiedzieć, jak ważną rolę w organizmie pełni witamina E i za co dokładnie odpowiada.
Witamina E – dlaczego jest tak ważna?
Witamina E to grupa organicznych związków chemicznych, w skład której wchodzą tokoferole i tokotrienole. Zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – z tego powodu warto dbać o to, aby produktom bogatym w witaminę E towarzyszyła choć niewielka ilość tłuszczu. Jest ona najważniejszym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka, a występujące w witaminie E tokoferole i tokotrienole pełnią szereg ważnych funkcji.
Tokoferole są związkami chemicznymi występującymi w różnych formach: alfa, beta, gamma i delta. Charakteryzują się różną aktywnością biologiczną – najbardziej aktywny jest alfa-tokoferol. Co ciekawe, delta-tokoferol odznacza się bardzo niską aktywnością biologiczną, jednak jego głównym zadaniem jest zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera.
Tokotrienole są doskonałym uzupełnieniem dla tokoferoli – obniżają poziom złego cholesterolu, działają neurodegeneracyjnie i przeciwnowotworowo.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Witamina E – gdzie występuje?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, w jakich produktach występuje witamina E. Jest ona bardzo łatwo dostępna – z tego powodu niedobory witaminy E są rzadkością. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi około 8–13 mg na dobę.
Witamina E znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak:
- nasiona słonecznika,
- migdały,
- orzechy laskowe i ziemne,
- oleje roślinne – między innymi olej sojowy.
W jakich owocach i warzywach jest witamina E? Przede wszystkim w pomidorach i sałacie – są to produkty, po które sięga się bardzo często, dlatego uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na witaminę E jest tak łatwe.
Oprócz tego witamina ta znajduje się w szpinaku, suszonych morelach i botwinie. Należy pamiętać, że większość owoców i warzyw zawiera pewne ilości niemal wszystkich witamin i minerałów – podstawą jest urozmaicona, bogata w świeże produkty dieta.
Za co odpowiada witamina E?
Witamina E ma wiele cennych właściwości:
- jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu skutecznie hamuje aktywność wolnych rodników w organizmie człowieka i zapobiega ich niszczycielskiemu działaniu;
- jako antyoksydant, witamina E chroni organizm przed zbyt wczesnym starzeniem, chorobami układu sercowo-naczyniowego, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu;
- poprawia pracę układu immunologicznego;
- zapobiega powstawaniu zmarszczek;
- poprawia kondycję włosów i sprawia, że są bardziej sprężyste.
Niedobór i nadmiar witaminy E
Niedobór witaminy E zdarza się niezwykle rzadko, jednak awitaminoza może prowadzić do złego samopoczucia, zaburzeń koncentracji, obniżenia gęstości kości, do niedokrwistości, przedwczesnego starzenia oraz do chorób układu sercowo-naczyniowego.
Nadmiar witaminy E może wystąpić podczas stosowania suplementów diety. Zażywanie witaminy E w tabletkach lub kapsułkach w dawce większej niż 1000 mg na dzień może powodować bóle głowy, zmęczenie, bóle mięśni oraz zaburzenia ostrości widzenia.
Dodatkowo stosowanie witaminy E w czasie ciąży w dawkach większych niż zalecane może prowadzić do uszkodzenia płodu – z tego powodu nie warto sięgać po suplementy.
Witamina E – witamina młodości
Witamina E jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć jej niedobory są niezwykle rzadkie, nie należy zaniedbywać codziennego dostarczania witaminy E na odpowiednim poziomie.
Dzięki temu organizm będzie odpowiednio zabezpieczony przed stresem oksydacyjnym, który pojawia się na skutek nadmiernej aktywności wolnych rodników, a także przed zbyt wczesnymi oznakami starzenia.
Warto uzupełniać codzienną dietę o warzywa takie jak: szpinak, pomidory czy sałata, aby mieć pewność, że organizm otrzymuje odpowiednią dawkę cennej witaminy młodości, którą jest witamina E.
Zobacz także
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.05.2022
Dr Maciej Mazurec: Cytologia powoli przechodzi do lamusa. Mamy znacznie skuteczniejszy test, który zwiększa bezpieczeństwo pacjentek nawet do 70 proc.

22.05.2022
„Pocimy się, pozycje nam nie wychodzą, coś nas zaboli, robimy przerwy na siusiu, przeszkadzają nam zwierzęta”. Jak naprawdę wygląda nasz seks?

22.05.2022
„U chorych, każdy dzień niedostatecznego jedzenia to zaciąganie potężnego długu względem swojego organizmu”. O leczeniu żywieniowym mówi dr n. med. Paweł Kabata

18.05.2022