Przejdź do treści

Witamina E – naturalny sposób na zachowanie młodości. W jakich produktach się znajduje?

Produkty zawierające witaminę E
Fot. airborne77 / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Raw bars - zdrowe mrożone batony
Raw bars – zdrowe mrożone batony
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie

Witamina E pozwala na skuteczną ochronę organizmu przed zbyt wczesnym starzeniem, wolnymi rodnikami i groźnymi chorobami. Jednocześnie zapewnia młodzieńczy wygląd i witalność.

Uzupełnienie codziennej diety o witaminę E jest bardzo proste. Wystarczy włączyć do menu odpowiednie produkty, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i młodym wyglądem. Warto wiedzieć, jak ważną rolę w organizmie pełni witamina E i za co dokładnie odpowiada.

Witamina E – dlaczego jest tak ważna?

Witamina E to grupa organicznych związków chemicznych, w skład której wchodzą tokoferole i tokotrienole. Zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – z tego powodu warto dbać o to, aby produktom bogatym w witaminę E towarzyszyła choć niewielka ilość tłuszczu. Jest ona najważniejszym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka, a występujące w witaminie E tokoferole i tokotrienole pełnią szereg ważnych funkcji.

Tokoferole są związkami chemicznymi występującymi w różnych formach: alfa, beta, gamma i delta. Charakteryzują się różną aktywnością biologiczną – najbardziej aktywny jest alfa-tokoferol. Co ciekawe, delta-tokoferol odznacza się bardzo niską aktywnością biologiczną, jednak jego głównym zadaniem jest zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera. Tokotrienole są doskonałym uzupełnieniem dla tokoferoli – obniżają poziom złego cholesterolu, działają neurodegeneracyjnie i przeciwnowotworowo.

Chcesz lepszej ochrony organizmu?

Dobre bakterie są naszymi małymi sojusznikami. Sprawdź jak WIMIN może wesprzeć ochronę Twojego organizmu.

Sprawdź
Produkty zawierające witaminę A

Witamina E – gdzie występuje?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, w jakich produktach występuje witamina E. Jest ona bardzo łatwo dostępna – z tego powodu niedobory witaminy E są rzadkością. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi około 8–13 mg na dobę. Witamina E znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe i ziemne, oleje roślinne – między innymi olej sojowy. W jakich owocach i warzywach jest witamina E? Przede wszystkim w pomidorach i sałacie – są to produkty, po które sięga się bardzo często, dlatego uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na witaminę E jest tak łatwe. Oprócz tego witamina ta znajduje się w szpinaku, suszonych morelach i botwinie. Należy pamiętać, że większość owoców i warzyw zawiera pewne ilości niemal wszystkich witamin i minerałów – podstawą jest urozmaicona, bogata w świeże produkty dieta.

Za co odpowiada witamina E?

Witamina E ma wiele cennych właściwości. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu skutecznie hamuje aktywność wolnych rodników w organizmie człowieka i zapobiega ich niszczycielskiemu działaniu. Jako antyoksydant witamina E chroni organizm przed zbyt wczesnym starzeniem, przed brakiem energii, chorobami układu sercowo-naczyniowego, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Inne właściwości witaminy E to poprawa pracy układu immunologicznego. Dodatkowo warto stosować witaminę E na twarz – pozwala ona zapobiegać powstawaniu zmarszczek. Używanie witaminy E na włosy poprawia ich kondycję i sprawia, że są bardziej sprężyste.

Zobacz także

Niedobór i nadmiar witaminy E

Niedobór witaminy E zdarza się niezwykle rzadko, jednak awitaminoza może prowadzić do złego samopoczucia, zaburzeń koncentracji, obniżenia gęstości kości, do niedokrwistości, przedwczesnego starzenia oraz do chorób układu sercowo-naczyniowego.

Nadmiar witaminy E może wystąpić podczas stosowania suplementów diety. Zażywanie witaminy E w tabletkach lub kapsułkach w dawce większej niż 1000 mg na dzień może powodować bóle głowy, zmęczenie, bóle mięśni oraz zaburzenia ostrości widzenia. Dodatkowo stosowanie witaminy E w czasie ciąży w dawkach większych niż zalecane może prowadzić do uszkodzenia płodu – z tego powodu nie warto sięgać po suplementy.

Witamina E – witamina młodości

Witamina E jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć jej niedobory są niezwykle rzadkie, nie należy zaniedbywać codziennego dostarczania witaminy E na odpowiednim poziomie. Dzięki temu organizm będzie odpowiednio zabezpieczony przed stresem oksydacyjnym, który pojawia się na skutek nadmiernej aktywności wolnych rodników, a także przed zbyt wczesnymi oznakami starzenia. Warto uzupełniać codzienną dietę o warzywa takie jak szpinak, pomidory czy sałata, aby mieć pewność, że organizm otrzymuje odpowiednią dawkę cennej witaminy młodości, którą jest witamina E.

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta przed komputerem

„Im bardziej napinasz szyję, tym mocniej „ciągniesz” również za nerwy, które przechodzą przez nadgarstek”. Fizjoterapeuta o syndromie biurowego nadgarstka

istockphoto.com

5 codziennych zagrożeń dla kręgosłupa

klimatyzacja

Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

Pexels.com

Dr Lifestyle: Owocowe smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości

Fot. Pexels.com

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?

Neurolog omawia z pacjentką wyniki badań

Neurolog, czyli specjalista od schorzeń i chorób układu nerwowego. Jakie dokładnie leczy choroby?

różne rodzaje opatrunków w postaci plastrów i bandaża

Opatrunki – rodzaje, wskazania oraz sposób doboru odpowiedniego środka

Wykonywanie badania elektromiograficznego

Badanie EMG – elektromiografia. Jak wygląda badanie i jakie są wskazania?

Zabieg wstrzykiwania toksyny botulinowej

Toksyna botulinowa w praktyce neurologicznej oraz kosmetologii

Pływające bakterie na odporność

Co to jest immunologia i jakie są jej rodzaje? Badania immunologiczne w diagnostyce