4 min.
Witamina E – naturalny sposób na zachowanie młodości. Gdzie występuje witamina E?

Witamina E / istock
Witamina E pozwala na skuteczną ochronę organizmu przed zbyt wczesnym starzeniem, wolnymi rodnikami i groźnymi chorobami. Jednocześnie zapewnia młodzieńczy wygląd i witalność. W czym występuje witamina E? Które produkty spożywcze są „źródłem witaminy młodości”?
Spis treści
Uzupełnienie codziennej diety o witaminę E jest bardzo proste. Wystarczy włączyć do menu odpowiednie produkty, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i młodym wyglądem. Warto wiedzieć, jak ważną rolę w organizmie pełni witamina E i za co dokładnie odpowiada.
Witamina E – dlaczego jest tak ważna?
Witamina E to grupa organicznych związków chemicznych, w skład której wchodzą tokoferole i tokotrienole. Zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – z tego powodu warto dbać o to, aby produktom bogatym w witaminę E towarzyszyła choć niewielka ilość tłuszczu. Jest ona najważniejszym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka, a występujące w witaminie E tokoferole i tokotrienole pełnią szereg ważnych funkcji.
Tokoferole są związkami chemicznymi występującymi w różnych formach: alfa, beta, gamma i delta. Charakteryzują się różną aktywnością biologiczną – najbardziej aktywny jest alfa-tokoferol. Co ciekawe, delta-tokoferol odznacza się bardzo niską aktywnością biologiczną, jednak jego głównym zadaniem jest zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera.
Tokotrienole są doskonałym uzupełnieniem dla tokoferoli – obniżają poziom złego cholesterolu, działają neurodegeneracyjnie i przeciwnowotworowo.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Witamina E – gdzie występuje?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, w jakich produktach występuje witamina E. Jest ona bardzo łatwo dostępna – z tego powodu niedobory witaminy E są rzadkością. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi około 8–13 mg na dobę.
Witamina E znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak:
- nasiona słonecznika,
- migdały,
- orzechy laskowe i ziemne,
- oleje roślinne – między innymi olej sojowy.
W jakich owocach i warzywach jest witamina E? Przede wszystkim w pomidorach i sałacie – są to produkty, po które sięga się bardzo często, dlatego uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na witaminę E jest tak łatwe.
Oprócz tego witamina ta znajduje się w szpinaku, suszonych morelach i botwinie. Należy pamiętać, że większość owoców i warzyw zawiera pewne ilości niemal wszystkich witamin i minerałów – podstawą jest urozmaicona, bogata w świeże produkty dieta.
Za co odpowiada witamina E?
Witamina E ma wiele cennych właściwości:
- jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu skutecznie hamuje aktywność wolnych rodników w organizmie człowieka i zapobiega ich niszczycielskiemu działaniu;
- jako antyoksydant, witamina E chroni organizm przed zbyt wczesnym starzeniem, chorobami układu sercowo-naczyniowego, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu;
- poprawia pracę układu immunologicznego;
- zapobiega powstawaniu zmarszczek;
- poprawia kondycję włosów i sprawia, że są bardziej sprężyste.
Niedobór i nadmiar witaminy E
Niedobór witaminy E zdarza się niezwykle rzadko, jednak awitaminoza może prowadzić do złego samopoczucia, zaburzeń koncentracji, obniżenia gęstości kości, do niedokrwistości, przedwczesnego starzenia oraz do chorób układu sercowo-naczyniowego.
Nadmiar witaminy E może wystąpić podczas stosowania suplementów diety. Zażywanie witaminy E w tabletkach lub kapsułkach w dawce większej niż 1000 mg na dzień może powodować bóle głowy, zmęczenie, bóle mięśni oraz zaburzenia ostrości widzenia.
Dodatkowo stosowanie witaminy E w czasie ciąży w dawkach większych niż zalecane może prowadzić do uszkodzenia płodu – z tego powodu nie warto sięgać po suplementy.
Witamina E – witamina młodości
Witamina E jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć jej niedobory są niezwykle rzadkie, nie należy zaniedbywać codziennego dostarczania witaminy E na odpowiednim poziomie.
Dzięki temu organizm będzie odpowiednio zabezpieczony przed stresem oksydacyjnym, który pojawia się na skutek nadmiernej aktywności wolnych rodników, a także przed zbyt wczesnymi oznakami starzenia.
Warto uzupełniać codzienną dietę o warzywa takie jak: szpinak, pomidory czy sałata, aby mieć pewność, że organizm otrzymuje odpowiednią dawkę cennej witaminy młodości, którą jest witamina E.
Zobacz także
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

25.01.2023
„Kiedy usłyszałam diagnozę, pomyślałam sobie: Czyli że co? Ja za pół roku umrę? Mam 28 lat!”. Rozmawiamy z Patrycją Lisiecką, która stworzyła projekt fotograficzny Młode z Rakiem

24.01.2023
Łukasz Tchórzewski: „Kultura” picia alkoholu w Polsce jest zjawiskiem patologicznym. W ten sposób wychowuje się pokolenia kolejnych alkoholików

21.01.2023
Małgorzata Halber i Olga Drenda: Często z miłością myli się relacje, w których występuje duża intensywność emocji. One z miłością nie mają nic wspólnego

21.01.2023