Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Slow Motion

Apetyt na wege

Apetyt na wege
Ilustracja: Luiza Kwiatkowska | www.behance.net/luilula

Chciałabym Was namówić do przejścia na wegetarianizm. Spokojnie! Tylko na jeden dzień. Taka wegeteriańska jazda próbna być może rozbudzi apetyt na więcej zielonego w diecie, a to każdemu wychodzi na zdrowie.

Najczęstszy mit na temat diety wegetariańskiej to przekonanie, że taka kuchnia jest czasochłonna i skomplikowana. Bzdura. Wszystko na początku wydaje się trudne i pracochłonne, a w istocie to tylko kwestia wprawy i organizacji. Przygotowałam dla Was łatwe menu testowe na 1 dzień wykorzystujące wiosenno-letnią obfitość warzyw i owoców. Na Waszym talerzu znajdą się szparagi, pomidory, kalarepka, młode buraczki, zielony koktajl z letnich jabłek i natki oraz zaskakujący deser z truskawek. Obierajcie, siekajcie i przekonajcie się sami, jakie to pyszne i proste. A jeśli nabraliście ochoty na kolejne wegetariańskie dni, proponuję podjęcie wyzwania, które dla Was opracowałam: Spróbuj być wege przez 2 dni.

Śniadanie: zielony koktajl

- 1 pęczek natki
- 1 banan
- 2 jabłka
- sok z 1 cytryny
- 1 świeży daktyl lub 2 suszone namoczone przez noc (opcjonalnie dla tych, którzy lubią, jak jest słodko)
- 100-150 ml wody

Natkę posiekaj, obranego banana i jabłko pokrój, dodaj sok z cytryny, daktyle i wodę i zmiksuj. Gotowe!

Obiad: kasza rozmaitości + zielona sałata z ulubionym winegretem

- kubek ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy gryczanej albo jaglanej
- 2 ogórki małosolne
- 2 lub 3 upieczone młode buraki (ilość w zależności od wielkości)
- pestki dyni
- świeży koper
- oliwa
- ocet balsamico
- pestki słonecznika lub dyni

Młode buraczki zawinięte w folię aluminiową piecz przez 35 minut w piekarniku. Buraki i kaszę możesz przygotować poprzedniego dnia – wtedy przygotowanie dania zajmie Ci dosłownie chwilę. Upieczone buraki i ogórka pokrój w sporą kostkę i wymieszaj z kaszą. Dodaj oliwę z oliwek, balsamico, koper, ulubione pestki, sól i pieprz. Smacznego!

Deser: truskawki inaczej

- 25 dkg truskawek
- centymetrowy kawałek imbiru obrany ze skórki
- kilka listków mięty
- sok pomarańczowy najlepiej świeżo wyciśnięty z 1 pomarańczy

Truskawki pokrój na ćwiartki, imbir w malutkie kawałeczki. Przełóż truskawki do miseczki lub kielicha, dodaj imbir, listki mięty, zalej sokiem pomarańczowym i schłódź w lodówce przez godzinę.

Kolacja: grilowane szapragi z tofu i pomidorkami + „czekadełko” z awokado i kalarepki

- pęczek zielonych szparagów
- wędzony serek tofu
- 2 garści małych pomidorków
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- czarnuszka

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Szparagom odetnij twarde końcówki i dopraw oliwą, solą i pieprzem. Szparagi grilluj przez około 20 minut. Na ostatnie 7 minut włóż do piekarnika również pomidorki. Na talerzu ułóż szparagi, na nich pomidorki pokrojone w paski lub kostkę tofu. Posyp czarnuszką. Możesz delikatnie skropić gęstym balsamico i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Czekając, aż obiad się upiecze, rozgnieć widelcem miękkie awokado, zetrzyj do niego trochę rzodkiewki (możesz dodać posiekanej mięty lub kolendry), posól, popieprz i zajadaj z chipsami ze świeżej kalarepki. Chipsy z kalarepki to po prostu kalarepka obrana ze skórki i pokrojona w cienkie plasterki.

Smacznego wegetariańskiego dnia!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Tofu - podkręcamy kultowy ser

„Bez smaku, mdłe, nudne” ‒ tak zwykle o tofu mówią ci, którzy nie wiedzą, jak je przyrządzić. My mamy...
„Bez smaku, mdłe, nudne” ‒ tak zwykle o tofu mówią ci, którzy nie wiedzą, jak je przyrządzić. My mamy na tofu patent! Zobaczcie, jak podkręcić jego smak i dodać mu charakteru.

Pułapki diety wegetariańskiej

Fanów wege przybywa. Jeśli zaliczasz się do tego grona lub planujesz dietetyczne nawrócenie, sprawdź,...
Fanów wege przybywa. Jeśli zaliczasz się do tego grona lub planujesz dietetyczne nawrócenie, sprawdź, jak ominąć rafy, które spotkasz na swej nowej drodze odżywiania.

5 produktów zmniejszających apetyt

Jesteś wciąż głodny, choć od porządnego obiadu nie minęła nawet godzina…? Jeśli często masz wrażenie,...
Jesteś wciąż głodny, choć od porządnego obiadu nie minęła nawet godzina…? Jeśli często masz wrażenie, że twój żołądek to studnia bez dna, zobacz, które produkty powinieneś włączyć do swojej diety. Nad wilczym apetytem naprawdę da się zapanować!

O białku w diecie wege

Czy wegetarianie cierpią na niedobór protein? Czy źródłem najlepszego, pełnowartościowego białka są wyłącznie...
Czy wegetarianie cierpią na niedobór protein? Czy źródłem najlepszego, pełnowartościowego białka są wyłącznie mięso i produkty odzwierzęce? Gdzie wegetarianin powinien szukać białka? Odpowiadamy na pytania, obalamy mity.