Przejdź do treści

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

W dzieciństwie, w pierwszych upalnych dniach, nic tak nie smakowało jak młode ziemniaki z koperkiem, mizerią lub zielony groszek prosto z grządki. Jak połączyć te składniki, żeby stworzyć lekki posiłek, który jednocześnie będzie sycący? Odpowiedź brzmi – sałatka!

Młode ziemniaki podajemy na mieszance chrupiących sałat. Tu również warto wybrać te sezonowe, czyli np. liście młodej botwiny czy musztardowca. Do tego świeży ogórek, rzodkiewki oraz blanszowany zielony groszek. Żeby nieco podkręcić i przełamać smaki, dodajemy koper włoski, czyli fenkuł. Tak podana sałata idealnie łączy się również z kozim twarogiem, tworząc tym samym pełnowartościowe danie niezależnie od pory dnia.

Dla zuchwałych lub po porostu głodnych: polecam zestaw z jajkiem sadzonym oraz szklanką zsiadłego mleka. Wspomnienia dzieciństwa i kulinarna beztroska gwarantowana!

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

– 300 g młodych ziemniaczków
– 200 g zielonego groszku w strączkach
– zielony ogórek
– bulwa kopru włoskiego
– pęczek rzodkiewek
– 100 g koziego twarogu
– garść zielonych liści botwinki, musztardowca i rukoli
– oliwa z oliwek
– sok z ½ cytryny
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaczki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i kroimy na połówki bądź grubsze plasterki w zależności od rozmiaru. W tym czasie na oliwie blanszujemy zielony groszek w strączkach przez ok. 3 min. Ogórka kroimy w grubsze plastry, rzodkiewki na połówki, a koper włoski w cienkie pióra. Tak przygotowane warzywa mieszamy z sałatą. Podajemy z rozkruszonym kozim twarogiem, sosem z oliwy i soku z cytryny oraz solą i pieprzem.


Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin