Przejdź do treści

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Mrożenie nie zawsze wydaje się takie oczywiste. Warto poznać kilka wskazówek dotyczących opakowań oraz czasu mrożenia, aby nasze jedzenie nie straciło swoich cennych walorów.

Pewnie nieraz zdarzyło ci się kupić zbyt dużo mięsa lub ryb. A może była cenna promocja, której nie można było ominąć? Najlepszym sposobem na przechowanie białkowych produktów jest ich zamrożenie. Niska temperatura zatrzymuje rozwój bakterii i grzybów, dzięki czemu można bezpiecznie i długo przechowywać produkty, które szybko się psują w normalnych warunkach. Dzięki temu masz w zapasie trochę mięsa czy owoców morza, które mogą się przydać, gdy nie zdążysz zrobić zakupów. Zamrażarka to także świetny sposób na uniknięcie niepotrzebnego wyrzucania jedzenia.

W czym mrozić jedzenie?

Nieocenionym przedmiotem są wszelkie plastikowe opakowania i torby. Świetnie znoszą niskie temperatury i nie zniekształcają się po odmrożeniu. Nie trzeba martwić się o ewentualne pęknięcia czy też inne wypadki. Warto przygotować sobie specjalny papier do mrożenia, który dodatkowo wzmocni ochronę mięsa. Taki pakunek dobrze jest zapakować jak prezent. Unikniesz niepotrzebnego powietrza, które może doprowadzić do utraty świeżości po odmrożeniu. Papier ten można również zastąpić folią aluminiową.

Jak mrozić?

  1. Przygotuj czyste pudełka.
  2. Podziel porcje mięsa, drobiu i owoców morza tak, aby każda porcja mogła być później odmrożona jednorazowo (pamiętaj, aby jedzenie zamrażać i odmrażać tylko raz). Staraj się nie mieszać różnych rodzajów mięsa i ryb.
  3. Zawiń każdą porcję papierem lub folią i umieść w plastikowej torebce. Nie zostawiaj pustego powietrza w torbie. Dociśnij każdą część jak najlepiej.
  4. Układaj jedzenie jedno na drugim, ale nie więcej niż trzy porcje na sobie.
  5. Pamiętaj o zapisaniu daty!
Czy można mrozić jajka?

Jak długo możemy przechowywać mrożonki?

W zależności od pochodzenia żywności i jej gatunku, czas jej przechowywania i mrożenia może ulegać zmianie. Podany czas jest maksymalny i nie należy go przedłużać, dlatego ważne jest, aby przy zamrażaniu zapisać datę:

  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie steku – 6-12 miesięcy,
  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie kotleta – 4-6 miesięcy,
  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie pieczeni – 4-12 miesięcy,
  • wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina w formie mielonej – 3-4 miesiące,
  • cały kurczak lub indyk – 12 miesięcy,
  • części kurczaka, indyka – 9 miesięcy,
  • kiełbasa – 1-2 miesiące,
  • chude ryby – 6-8 miesięcy,
  • tłuste ryby – 2-3 miesiące,
  • mięczaki, kalmary, ośmiornice umyte i czyste – 3-6 miesięcy,
  • małże, ostrygi, przegrzebki – 3-6 miesięcy.

Staraj się wykorzystywać zamrożone jedzenie najszybciej jak się da. Dzięki temu zachowasz przyjemną świeżość i będziesz mieć większą pewność, że można je bezpiecznie spożyć. Do odmrożenia wybieraj te produkty, które znajdują się w zamrażarce dosyć długo.

 

Źródło: livestrong

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?