Marta Dragan „Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować "Właściwie ugotowany bób jest soczyście zielony, pachnie słodyczą i smakuje jędrnością" - pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher. Edukatorka ekologiczna wyjaśnia, po czym poznać, że bób jest dobry i jak długo… 15.06.2021 3 min.
duet masz.talerz Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami Chłodnik to klasyczna zupa, która gości na naszych stołach od wielu lat. Odpowiednio przygotowana jest zdrowa, syci i przede wszystkim chłodzi organizm od środka. Tradycyjny przepis zwykle zawiera maślankę, kefir albo jogurt. My… 10.07.2020 3 min.
Edyta Zielińska Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść Lato, jak wiadomo nie od dziś, jest czasem wielkiej obfitości. Spośród całej oferty owocowo-warzywnej nietrudno wskazać jego stałe symbole. Wśród nich mocną pozycję zajmuje bób. Oto 6 powodów, dla których warto uznać jego letnie panowanie. 06.07.2020 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Bób – wypróbuj przepis na pyszną sałatkę w tym warzywem W lipcowym koszyku zakupowym zabraknąć go nie może. Bób można po ugotowaniu skubać jako przekąskę, można też zrobić z niego pyszną sałatkę – z groszkiem i quinoa komponuje się znakomicie! 27.07.2019 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Tortilla z bobem i awokado Niektórzy gotowanie potraw z bobem uważają za świętokradztwo. Bo bób w Polsce jada się od zawsze tak samo: świeżo ugotowany, najlepiej prosto z garnka. Tak smakuje świetnie, ale my nieco na przekór tradycji zapakujemy wyśmienity… 21.06.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór Czerwcowy sezon na wszelkiej maści warzywa i owoce to doskonały moment na urozmaicenie swojego jadłospisu. Wśród kalafiorów, brokułów i truskawek pojawia się również bób – i to jest świetna okazja, by wzbogacić dietę o… 11.06.2019 2 min.
Paulina Trofimiec Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia Bób odpowiedni jest dla osób dbających o linię, fasola - dla tych ze schorzeniami układu krwionośnego, a ciecierzyca świetnie zadba o trawienie. Każdy ze strączków, pomimo podobnego składu, działa unikalnie. Znajdź strączek… 02.06.2019 4 min.