Ewelina Kaczmarczyk Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, o ile jest... świeże. Co nam powie o tym, że możemy jeszcze ją zjeść, a jaki wygląd wskazuje na to, że jest już niejadalna? I jak przedłużyć przydatność do spożycia cukinii? Wyjaśnia w… 20.06.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie! Zupa dyniowa, dynia pieczona, dynia marynowana, placuszki z dyni… Nie znudziła wam się jeszcze pękata królowa jesieni, niczym jabłka robaczkowi z wierszyka „Entliczek pentliczek”? Mnie też nie. Ale tym razem zrobimy z dyni… kluski! 11.11.2019 4 min.
Agata Deja 3 wariacje na temat cukinii Cukinia to królowa lata. Gdy tylko słońce przygrzeje, te zielone bulwy wysypują się na stragany. Można z nich zrobić roladki, nadziewać, a nawet zrobić chlebek! Oto nasze trzy pomysły na to warzywo w nieszablonowym wydaniu. 01.09.2019 5 min.
duet masz.talerz Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację Tian to nic innego jak warzywa pokrojone w plastry, ułożone w charakterystyczny okrąg, zapiekane w suszonych ziołach i podane na gorąco. Zaletą tego dania jest to, że można je urozmaicać według upodobań i pór roku. Teraz… 05.07.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Bezmięsny obiad! Makaron z cukinii w towarzystwie fig Cukinia to fantastyczne warzywo kameleon, które doskonale dopasowuje się do otoczenia. Na ostro, zapiekana, faszerowana? Opcji jest mnóstwo. My przerobimy ją na makaronowe nitki i spałaszujemy w towarzystwie świeżych fig. Pycha! 30.04.2019 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Marzysz o lecie? Niech ta pizza ze szparagami i kozim serem ci je przypomni! Szparagi to smak nieporównywalny z żadnym innym. Same w sobie smakują wybornie, ale można je wykorzystać także do przyrządzenia pysznej wiosenno-letniej pizzy z kozim serem. Oczywiście w wersji light! 27.04.2019 3 min.