Małgorzata Germak Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie? Przeterminowana czekolada, przeterminowana kawa, przeterminowana herbata. Masz w szafce kuchennej kawę albo czekoladę, której termin ważności upłynął? Nie wyrzucaj jej, bo nadal nadaje się do spożycia. Co dokładnie oznacza… 16.10.2022 6 min.
Agata Michalak Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać Jak się okazuje, skorupki jajek mogą okazać się bardzo przydatne. Możemy ich użyć na przykład do sprzątania albo zrobić z nich maseczkę. Sprawdźcie, co jeszcze możecie zrobić z jajecznymi odpadami! 18.04.2022 3 min.
duet masz.talerz Farbowanie jajek – naturalne sposoby. Jak farbować jajka? Istnieje wiele możliwości malowania jajek - my stawiamy na naturalność i sięgamy po barwniki, które mamy w kuchni. Będzie kolorowo! 15.04.2022 3 min.
Monika Krzyt Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna Jajecznica jest kultowym daniem śniadaniowym dla wielu z nas. Żółtka jajek zawierają w sobie dużo choliny, która wspiera funkcje mózgu i układu nerwowego. Zrobienie sobie rano jajecznicy jest nie tylko pysznym rozwiązaniem, ale… 27.03.2022 3 min.
Milena Marchewka Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy Jaja przepiórcze smakują niemal identycznie jak jaja kurze, jednak przewyższają je pod względem zawartości wielu ważnych składników pokarmowych. Choć do jadłospisu może włączyć je każda osoba, która nie ma alergii na… 31.01.2022 5 min.
duet masz.talerz Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień! To świetny pomysł na późne, leniwe śniadanie albo lunch. To pełnowartościowy, sycący posiłek, który da ci mnóstwo energii na resztę dnia. Świetna wiadomość jest taka, że nasze danie jest wegetariańskie. Wzbogaciliśmy je o… 09.01.2022 3 min.
Zuzanna Bodzoń 11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa Wydawałoby się, że jajecznica to taka prosta sprawa. Przecież nawet dziecko potrafi ją zrobić. Ale czy smak prawdziwej jajecznicy rzeczywiście odpowiada tej jedzonej przez nas na śniadanie? 24.05.2021 3 min.
Ewa Wojciechowska Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki? Czym zatem barwić jajka naturalnie? Naturalne barwniki są dostępne w twojej kuchni. Przygotuj się na poranek z pietruszką, dynią, kawą i nie tylko! 01.04.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety Nie możesz jeść jajek albo zdecydowałaś się przejść na weganizm, ale nie masz pojęcia czym je zastąpić - na przykład przygotowując ulubione ciasta? Agnieszka Pocztarska podpowiada, jakie są zamienniki jajek. Być może nigdy… 20.01.2021 3 min.
Barbara Dąbrowska-Górska Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna? Pracując w zawodzie dietetyka codziennie odpowiadam na wiele pytań dotyczących diet odchudzających. Wśród moich podopiecznych, od wielu miesięcy, dużą popularnością cieszy się dieta jajeczna, która jak sama nazwa wskazuje… 07.07.2020 5 min.
Natalia Gregorowicz Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy Jajka po benedyktyńsku, sadzone, na twardo, na miękko, w koszulkach, jajecznica czy biszkopt…. Tysiące sposobów i przepisów na użycie tego zwykłego a zarazem cudownego składnika. Skoro jajka są w naszej kuchni tak częstym… 24.06.2020 4 min.
Klaudia Kierzkowska Białko czy żółtko jaja kurzego – co jest zdrowsze? Debata na temat składników zdrowotnych zawartych w białku i żółtku jaja kurzego trwa. Wydawać by się mogło, że nieustannie pojawiają się nowe wytyczne dotyczące zalecanej ilości spożywania jaj tygodniowo. Tak jak zastanawiamy… 31.05.2020 5 min.
Magdalena Bury Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Zdecydowanie nie! Surowe jajka to realne ryzyko zatrucia salmonellą. Ale to nie wszystko. Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia, dlaczego jedzenie surowych jajek… 20.05.2020 5 min.
Ewa Wojciechowska Nie wyrzucaj skorupek jaj! Wykorzystaj je. W jaki sposób? Wyjaśnia Paulina Górska Skorupki jaj przez większość osób wyrzucane są do kosza. Istnieje jednak kilka ciekawych sposobów na ich wykorzystanie. Można je nawet zjeść! 13.05.2020 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności Tradycyjnie na miękko lub twardo, sadzone, w jajecznicy. Nowocześnie w szakszuce albo dostojnie ze szparagami. Jajka zawsze umilają nam poranki w leniwe weekendy. A gdy nadchodzi Wielkanoc, wkraczają na stół w wersji faszerowanej. Oto… 11.04.2020 3 min.
Ewa Wojciechowska W jaki sposób sprawdzić, czy jajka są świeże? Czytamy Etykiety pokazują prosty trik! Święta wielkanocne za pasem, a to oznacza jedno. Jajka będą głównymi gośćmi naszej kuchni. Pisanki, pasty, pasztety, ciasta, prawie do wszystkiego używamy jaj. 10.04.2020 2 min.
Ewa Wojciechowska Uwaga! Jajka z pałeczkami salmonelli. GIS ostrzega i wycofuje kilka partii ze sprzedaży Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu kilku partii jaj. Powodem jest obecność bakterii Salmonella enteritidis w próbkach w kurniku K2 19.12.2019 3 min.
Ewa Wojciechowska Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz? 11.02.2019 4 min.
Magdalena Bury Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje 20.01.2019 4 min.