Ten, kto umie i lubi gotować Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie! Ze względu na smak i właściwości – po prostu strzał w dziesiątkę. Jarmuż wyrósł na prawdziwą gwiazdę zdrowego gotowania. Jako podstawa jesiennej sałatki z dynią i ciecierzycą sprawdzi się doskonale. 07.11.2022 3 min.
Patrycja Nawojowska Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois 12.09.2022 4 min.
Natalia Suchocka Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie 11.09.2022 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Ocet winny – powstawanie, właściwości, zastosowanie w kuchni i łazience 01.07.2022 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy Surimi, czyli biało-różowe paluszki imitujące nogi kraba znajdziemy w niemal każdym hipermarkecie i sklepie rybnym - na ogół na półce z owocami morza. Nazywane powszechnie „paluszkami krabowymi” nie mają jednak wiele… 12.06.2021 5 min.
Patrycja Nawojowska Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy Kapary to małe, zielone owoce wielkości oliwek, które coraz chętniej dodawane są do różnorodnych dań. Mają charakterystyczny pikantny, słono-kwaśny smak, dlatego z powodzeniem wykorzystywane są w kuchni śródziemnomorskiej.… 10.06.2021 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem Cytrusowa sałatka to namiastka ciepła w środku zimy. Wystarczy wgryźć się w miąższ, żeby odgonić chandrę, a także wizję przeziębienia. 13.02.2021 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy Jecie czasem sałatki? Jeśli nie, pora to zmienić. Najzdrowsze warzywa to te zielone. Które więc wybrać? Oto lista tych najlepszych. 04.11.2019 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Szpinak w super sałatce Szpinak był dla nas zmorą z dzieciństwa. Zielona papka nie miała w sobie nic, co mogłoby zachęcić do jedzenia. Na szczęście dziś możemy kupić piękne pęczki świeżego szpinaku, który idealnie nadaje się do duszenia, do zup,… 13.08.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Kalarepa – schrup ją w sałatce! Kalarepa wciąż chyba walczy o swoje miejsce w warzywnym szeregu. Czasem złapiemy ją zamiast jabłka, czasem damy plasterek na kanapkę. A kalarepę – delikatną w smaku, lekko słodką i chrupiącą jak nieprzejrzała papierówka –… 10.07.2019 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy Grudniowe szaleństwa kulinarne odcisnęły swe piętno na samopoczuciu, osłabiły kondycję i… skurczyły ubrania? Pora wdrożyć dietetyczny program naprawczy! Jego podstawą będzie solidna dawka antyoksydantów. 14.03.2019 4 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Co zjeść po treningu? Sałatka z mango i melonem Po dobrym treningu często ma się ochotę na coś słodkiego. Zamiast batona warto postawić na danie, które przyrządza się dosłownie w 20 minut i jest naprawdę bardzo smaczne. 10.10.2016 2 min.