Milena Bizoń Ugotowałaś ziemniaki? Nie wylewaj wody! Sprawdź, jak ją wykorzystać Moda na stosowanie w swoim życiu zasad "less waste" czy "zero waste" na dobre zagościła w polskich domach. Wykorzystujemy najróżniejsze resztki, produkty, które pozornie są zbędne - a wszystko po to, aby generować jak najmniejszą… 26.11.2022 4 min.
Marta Dragan Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty Aby magii Świąt nie zrujnowała wizja zmarnowanego jedzenia, znana blogerka Sylwia Majcher przygotowała kilka praktycznych porad, jak uratować dania, które zostały nam po świętach. 27.12.2020 5 min.
Magdalena Bury Acetat, cupro, ramia, mylo, pinatex. Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety” o niecodziennych materiałach "Naukowcy nieustannie pracują nad nowymi materiałami - np. żeby zastąpić prawdziwą skórę jej wytrzymałą imitacją albo osiągnąć podobne parametry w tańszy sposób. I tak wegański odpowiednik skóry może powstać z liści… 21.12.2020 3 min.
Kasia Bem Minimalizm – mniej znaczy więcej. Skuś się! Usunięcie nadmiaru stwarza przestrzeń, odblokowuje energię, wprowadza do życia lekkość i światło. Rezygnując z rzeczy, odzyskujemy wolność i czas 28.06.2020 3 min.
Ewa Wojciechowska W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość? Jaką temperaturę woli pomidor a jaką mango? Przechowywanie warzyw i owoców to nie lada wyzwanie. Wiele osób popełnia w tej kwestii błędy. 22.06.2020 2 min.
Magdalena Bury Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat 04.03.2020 10 min.
Jolanta Pawnik Eko ubrania – które materiały wybierać? Jak zrobić eko strój? Niebezpieczne są ubrania uszyte z materiałów, które nie przeszły weryfikacji procesu produkcyjnego. Nigdy nie będziemy wiedzieć, czy użyty barwnik nie uszkodzi nam naskórka albo nie spowoduje uczulenia – o odpowiedzialnym… 03.03.2020 6 min.
Nina Harbuz „Przecież to tylko jedna słomka, powiedziało 8 miliardów ludzi”. Nina Harbuz i jej gotowe patenty na bycie less waste Wpływ jednej osoby na środowisko faktycznie ma niewielkie znaczenie, ale gdybyśmy tak wszyscy razem się skrzyknęli… Nina Harbuz pisze o zmianach, jakie wprowadziła w życie, by ograniczyć swój negatywny wpływ na środowisko. 26.02.2020 9 min.
Marta Dragan 7 sposobów naszych babć na bycie zero waste Nasze babcie były zero waste zanim to stało się modne! Sylwia Majcher, blogerka, i autorka książki „Wykorzystuję, nie marnuję” podaje 7 dowodów na to, że to właśnie babcie należy uznawać za prekursorki ruchu niemarnowania… 21.01.2020 4 min.
Ewa Wojciechowska Przechowywanie żywności – jak robić to dobrze, aby dłużej utrzymać świeżość i nie wyrzucać jedzenia? Jak często wyrzucasz zepsute jedzenie do śmieci? Obślizgła wędlina, spleśniały ser, twardy chleb, przeterminowany jogurt albo słoik dżemu, o którym zapomniałaś - wyrzucamy niemal wszystko. 03.12.2019 3 min.
Urszula Gruszka Foodsi – nowa polska aplikacja, dzięki której nie zmarnuje się nadwyżka jedzenia w knajpach. Przetestowaliśmy! 08.04.2019 3 min.
Marta Dragan „Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie 05.04.2019 11 min.