duet masz.talerz Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki Są takie dni, zwłaszcza jesienią, kiedy w ogóle nie mamy ochoty gotować. Chcemy zjeść już, teraz, bez kombinowania. W takich chwilach najlepiej sprawdzają się te dania, które przygotowuje się szybko, albo takie, które… 20.02.2023 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę Jest zimno! Proponuję więc łatwą, szybką i rozgrzewającą zupę. Wystarczy wymieszać warzywa z oliwą i przyprawami, upiec i zblendować z bulionem. Łatwizna! Aromatyczny zapach korzennych przypraw i słodki smak pieczonych warzyw… 07.01.2023 3 min.
Patrycja Nawojowska Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne 06.08.2022 6 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie Trudno wyobrazić sobie dania meksykańskie czy hiszpańskie bez dodatku pikantnego chili. Tymczasem istnieje przyprawa znacznie ostrzejsza, choć wytwarzana z tego samego gatunku papryki – pieprz cayenne. Choć budzi skojarzenia przede… 27.07.2021 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Ajvar – przepis na pastę z papryki. Do czego używać ajvar? Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko fioletowych bakłażanów. Pora więc przyrządzić ajwar – wyjątkowy, przepyszny sos o niepowtarzalnym kolorze. 28.06.2020 4 min.
Agata Deja Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie! Chutney to fantastyczny dodatek do wielu różnych dań. Jest to rodzaj przetworu przygotowywanego z warzyw i owoców z dodatkiem octu, cebuli, czosnku, substancji słodzącej i wielu aromatycznych przypraw. Zrobimy go z marchewki, papryki… 05.09.2019 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Przepis na fit roladki bakłażanowe Danie na sylwestrową imprezę musi: być niebanalne i wyraziste w smaku, poręczne, do złapania między tańcami, oraz koniecznie występować na stole w ilościach hurtowych. I takie właśnie są bakłażanowe roladki. 27.08.2019 3 min.