Milena Marchewka Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii Cykoria jako warzywo o gorzkawym smaku, nie cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów. A szkoda. To jedno z nielicznych uprawianych w Polsce warzyw, na które sezon przypada w okresie jesienno-zimowym, a zastosowanie… 26.01.2022 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska Dla wielu zabieganych osób tzw. miks sałat, który wystarczy wyciągnąć z opakowania, żeby mieć gotowy dodatek do obiadu, jest świetnym rozwiązaniem. Jednak czy takie sałaty to na pewno najlepszy wybór? I na co zwrócić uwagę,… 15.11.2021 3 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy Surimi, czyli biało-różowe paluszki imitujące nogi kraba znajdziemy w niemal każdym hipermarkecie i sklepie rybnym - na ogół na półce z owocami morza. Nazywane powszechnie „paluszkami krabowymi” nie mają jednak wiele… 12.06.2021 6 min.
Patrycja Nawojowska Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy Kapary to małe, zielone owoce wielkości oliwek, które coraz chętniej dodawane są do różnorodnych dań. Mają charakterystyczny pikantny, słono-kwaśny smak, dlatego z powodzeniem wykorzystywane są w kuchni śródziemnomorskiej.… 10.06.2021 5 min.
Żaneta Michalak Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy Kasza bulgur była wykorzystywana już w czasach starożytnych – na przykład w Biblii wspomniano o niej w odniesieniu do około 2000 roku przed naszą erą. To produkt z ziaren pszenicy twardej. Popularne dania z kaszą bulgur to… 14.04.2021 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem Cytrusowa sałatka to namiastka ciepła w środku zimy. Wystarczy wgryźć się w miąższ, żeby odgonić chandrę, a także wizję przeziębienia. 13.02.2021 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca Wyobraź sobie połączenie słodkiego miodu, kwaskowatej pomarańczy i żurawiny z chrupiącymi orzechami i marchewką. Smaki równoważą się i uzupełniają. To po prostu musi być pyszne! 14.12.2020 3 min.
Małgorzata Piasek Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania Jeszcze kilka lat temu sałatki były kojarzone jedynie jako dodatek do dań głównych. Dziś same stoją na piedestale. Zaglądając do restauracji, nie sposób nie zauważyć, że sałatki pojawiają się w menu po prostu jako oddzielna… 10.07.2020 3 min.
Julia Krupińska Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze? Nie przepadam za surowymi brokułami. Ale naukowcy odradzają, by je gotować – warzywa tracą wtedy przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości. Ale jest sposób na to, by nie zmuszać się do jedzenia surowizny, a jednocześnie… 26.06.2020 5 min.
Dominika Chirek Ocet balsamiczny – cena, właściwości i zastosowanie Ocet balsamiczny to nie jest zwykły ocet. Jak odróżnić oryginał od podróbki? I czy warto kupować gęste sosy na bazie octu balsamicznego? Podpowiadamy. 05.06.2020 6 min.
Małgorzata Różańska 6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki Namawiam do jedzenia warzyw. To one powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Róbmy z nich surówki i sałatki. Mieszajmy warzywa z innymi dodatkami. Lecz nie wszystkimi. Przy wyborze niektórych dodatków powinna zapalić się czerwona… 25.01.2020 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie! Ze względu na smak i właściwości – po prostu strzał w dziesiątkę. Jarmuż wyrósł na prawdziwą gwiazdę zdrowego gotowania. Jako podstawa jesiennej sałatki z dynią i ciecierzycą sprawdzi się doskonale. 02.11.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem To idealny pomysł na posiłek dla tych, którzy kochają sałatki, ale nie mają pomysłu na to, jak je przyrządzić w sezonie zimowym, kiedy warzyw jakby mało. Zachwyceni będą i ci, którzy szukają nowego pomysłu na jarmuż i… 30.10.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny! Kto raz spróbował pieczonej dyni Hokkaido, ten pozostanie jej wierny na zawsze! Ta wyborna przekąska jest niskokaloryczna, rozgrzewa, syci na długie godziny i jest bogatym źródłem błonnika. Ma lekko orzechowy posmak idealnie… 09.10.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sałatka z bakłażanem i granatem Bakłażan jest plastyczny – można zrobić z niego niemal wszystko i nadać mu smak, jaki tyko chcemy. Podkręcony czosnkiem i kolendrą, z dodatkiem granatu, idealnie sprawdzi się w sałatce. 28.08.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Szpinak w super sałatce Szpinak był dla nas zmorą z dzieciństwa. Zielona papka nie miała w sobie nic, co mogłoby zachęcić do jedzenia. Na szczęście dziś możemy kupić piękne pęczki świeżego szpinaku, który idealnie nadaje się do duszenia, do zup,… 13.08.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności! Co się stanie, gdy czerwone winogrona połączymy z komosą ryżową i bałkańskim serem, dodamy czosnek, pietruszkę i miód? Otrzymamy sałatkę, która wzmocni waszą odporność jak żadna inna! 04.08.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu Zwane złotem lasów, kurki są jednym ze sztandarowych symboli polskiego lata. Wyczekujemy ich niecierpliwie, a kiedy wreszcie się pojawiają, zaczyna się czas królewskich jajecznic, zup jak u mamy i makaronów w kremowym sosie. Musicie… 19.07.2019 4 min.
duet masz.talerz Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy Sezon sałatkowy w pełni! Nasze sałatkowe propozycje są skomponowane tak, by z każdego ze składników wyciągnąć to, co najlepsze. Dziś łączymy w pysznej sałatce marchew i olej rzepakowy. Dlaczego? Sprawdźcie sami! 19.07.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Kalarepa – schrup ją w sałatce! Kalarepa wciąż chyba walczy o swoje miejsce w warzywnym szeregu. Czasem złapiemy ją zamiast jabłka, czasem damy plasterek na kanapkę. A kalarepę – delikatną w smaku, lekko słodką i chrupiącą jak nieprzejrzała papierówka –… 10.07.2019 4 min.
duet masz.talerz Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki Fasola – jedno z bogatszych roślinnych źródeł żelaza – bardzo sobie ceni towarzystwo natki pietruszki. Sprawdźcie, dlaczego warto pielęgnować ten związek, i przyrządźcie sycącą fasolkową sałatkę! 29.05.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Groszek cukrowy – chrupiący i soczysty kuzyn tego z puszki. Wypróbuj go w sałatce! Groszek kojarzy się wam głównie z puszkowanym dodatkiem do sałatki jarzynowej? Nadeszła pora na wykorzystanie jego sezonowego krewnego - groszku cukrowego. Chrupiący i soczysty doskonale odnajdzie się w sałatce z kurczakiem,… 24.05.2019 4 min.
duet masz.talerz Sałatkowy dream team: jabłka i maliny Coraz cieplej, więc wrzucamy tryb lekkostrawny i przerzucamy się na sałatki. Podpowiadamy, co z czym łączyć w pysznych sałatach, by wydobyć ze składników to, co najlepsze. Na pierwszy ogień propozycja owocowa: bo jabłka kochają maliny! 23.05.2019 3 min.
duet masz.talerz Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje! Łosoś jest zaliczany do najtłustszych ryb, ale zawiera tłuszcz, który jest zdrowy dla naszego organizmu. Wiemy, jak wyciągnąć z niego jeszcze więcej dobra i przyrządzić sałatkę, od której wasze podniebienia oszaleją! 17.05.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację Bataty są świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i są doskonałym źródłem beta-karotenu. 16.04.2019 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sałatka z kaszy gryczanej i kalafiora z winogronami Częściej niż jako składniki dań winogrona traktujemy jako samodzielną przekąskę. Nic dziwnego – są słodkie, soczyste i, jak wszystkie „jednokęsowe” przyjemności, bardzo wciągające. Choć sama uwielbiam zajadać się nimi… 28.03.2019 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki! 20.03.2019 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy Grudniowe szaleństwa kulinarne odcisnęły swe piętno na samopoczuciu, osłabiły kondycję i… skurczyły ubrania? Pora wdrożyć dietetyczny program naprawczy! Jego podstawą będzie solidna dawka antyoksydantów. 14.03.2019 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie Czerwone pomarańcze tryskają kolorem i energią. Czarują barwą i zapachem. Kuszą smakiem i wyglądem. Można jeść je po prostu, zalewając usta słodkim sokiem, albo połączyć z burakiem i szpinakiem w pysznej sałatce. 08.03.2019 2 min.