Zuzanna Kowalewska Czy ksylitol jest dobrą alternatywą dla cukru buraczanego i trzcinowego? Cukier uzależnia i negatywnie wpływa na nasz organizm. Jest często elementem naszych codziennych rytuałów, jak na przykład słodzenie kawy czy herbaty i wiele osób nie wyobraża sobie bez niego życia. A co gdyby był zdrowy i… 19.03.2023 5 min.
Katarzyna Kimel Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków? Ciasta i ciasteczka to nierozłączny element świątecznych spotkań. Ich aromatyczny zapach i dekoracyjny wygląd stanowią trudną do zwalczenia pokusę dla niejednej osoby na diecie. Aby ograniczyć ich kaloryczność, możemy… 20.12.2022 3 min.
Milena Marchewka Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać? 25.06.2022 4 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje Melasa, nazywana także czarnym złotem, to gęsty syrop, który powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru. O ile cukier zawiera niemal mikroskopijne ilości składników mineralnych, w melasie znajdziesz ich bardzo wiele.… 13.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena Maltitol to jedna z wielu substancji słodzących, które coraz częściej zastępują cukier w diecie. Charakteryzuje się on niskim indeksem glikemicznym i niewielką wartością energetyczną, dlatego znajdziesz go w produktach typu… 11.09.2021 5 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru Cukier jest szkodliwy dla każdego, również dla osób aktywnych. Nie wyobrażasz sobie życia bez słodzenia? Wybierz zdrowszy zamiennik! 03.07.2020 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka Szukasz zamienników cukru? Dietetyk Radosław Smolik, autor profilu na Instagramie Dietetyka oparta na faktach, przedstawia pięć produktów, które według niego najlepiej zastępują cukier. Sprawdź koniecznie! 01.07.2020 3 min.
Monika Krzyt Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki Wielu z nas spożywa zbyt duże ilości cukru, często nieświadomie. Nadmiar cukru dodanego w naszej codziennej diecie prowadzi do rozwoju wielu chorób, takich jak otyłość czy cukrzyca. Ze słodyczy nie musimy jednak całkowicie… 10.06.2020 5 min.
Magdalena Bury Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką Aspartam, czyli popularny słodzik, od lat jest tematem wielu rozmów specjalistów. Niektórzy uważają bowiem, że jest rakotwórczy i szkodliwy. Czy związku, który w produktach żywnościowych występuje pod tajemniczą nazwą E951,… 02.03.2020 3 min.
Magdalena Bury Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki Nadmiar cukru ma negatywny wpływ na organizm człowieka. W związku z tym coraz więcej osób decyduje się na "zdrowsze" zamienniki - np. słodziki. Teraz okazuje się jednak, że to również nie do końca dobra opcja. Naukowcy z… 07.02.2020 4 min.
Magdalena Bury Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych Cukier kojarzy ci się tylko z cukierniczką? Czas zmienić myślenie! Biała słodycz jest bowiem także źródłem wielu innych produktów spożywczych. I nie mówimy tu tylko o burakach cukrowych. Gdzie jeszcze znajduje się cukier?… 23.01.2020 4 min.
Katarzyna Głuszak Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem? Cukier, miód czy słodzik? To dylemat wielu z nas, gdy sięgamy po ulubioną herbatę lub poranną kawę. Słodziki nie mają ostatnio dobrej prasy, wiele mówi się o ich skutkach ubocznych. Czy erytrytol jest bezpiecznym słodzikiem.… 10.01.2020 5 min.
Zuzanna Kowalewska Poliole – naturalne słodziki. Co warto o nich wiedzieć? Ludzie zawsze szukają niesamowitych rozwiązań na zmniejszenie wagi i bycie bardziej fit. Większości oczywiście to nie wychodzi, gdyż wiedzę czerpią ze źródeł do tego nie przeznaczonych a w sieci są po prostu oszukiwani. Poliole… 17.11.2019 3 min.
Zuzanna Kowalewska Stewia – co to jest, właściwości, przeciwwskazania Choć jest dziś bardzo popularna i chętnie wykorzystywana jako zamiennik cukru, to jednak nadal wiele osób nie wie, czym tak naprawdę jest, skąd się bierze, jakie są jej właściwości i czy na pewno jest bezpieczna. Dodatkowo w… 15.09.2019 3 min.
Magdalena Bury Dietetyczka: czytajcie opakowania! Cukier znajdziecie w naprawdę zaskakujących produktach 11.09.2019 2 min.
Marta Ploch Czytaj etykiety napojów „zero”. 6 słodzików, które są toksyczne dla jelit 03.10.2018 2 min.