Milena Marchewka Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować? 23.11.2022 5 min.
Aleksandra Domańska Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia Jeśli wegetarianizm cię kusi, ale nie stać cię na ostateczne rozwiązanie kwestii mięsożerstwa w twoim życiu, spróbuj poddać swój dotychczasowy jadłospis wegetariańskiemu tuningowi. 19.11.2022 5 min.
Małgorzata Różańska 7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają! Odchudzasz się. Kupujesz więc produkty ze znakiem „fit”. Takie o niższej kaloryczności niż te tradycyjne. Ale nie zawsze to, co „fit”, powinno mieć zielone światło w twojej kuchni. Zobacz, których produktów lepiej unikać. 06.11.2022 6 min.
Agata Deja Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy! I dlatego zrobimy sobie selerowy dzień. Na śniadanie pyszna pasta z orzechami, na obiad frytki jak marzenie, a na kolację –… 29.10.2022 6 min.
Aleksandra Tchórzewska Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono Kolorowa papryka, łagodna cukinia, a może słodkie figi? Wrzesień obfituje w warzywa i owoce, które nie tylko wzbogacą smakowo nasz posiłek, ale dostarczą nam również witamin i energii. O tym, po co najlepiej sięgać w pierwszym… 12.09.2022 4 min.
Natalia Suchocka Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie 11.09.2022 5 min.
Kasia Bem Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem Lato bez ogórków – niemożliwe! Natura dobrze to wymyśliła – to warzywo, które w 96 proc. składa się z wody, serwuje nam w największe upały. Chrupmy je więc ochoczo, bo ogórki świetnie nawadniają i schładzają organizm. 15.08.2022 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień Przemierzając w sierpniu targ warzywny, doprawdy trudno go pominąć. Jędrny, zwykle słusznych rozmiarów, z wyglądu przypomina nieco przerośniętą cukinię. Kabaczek. Do ryżowych naleśników, w towarzystwie dorodnych pomidorów,… 14.08.2022 4 min.
Patrycja Nawojowska Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne 06.08.2022 6 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor! Teraz lubimy zimnie orzeźwiające lemoniady pite w cieniu, mrożone kawy w cichej kawiarence, ale szczególnie kochamy lody. Czekoladowe i owocowe, zgoda, pycha. A co powiecie na lody z zielonego groszku? 30.07.2022 3 min.
Ewa Wojciechowska Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher Kisisz warzywa w plastikowych słoikach lub pojemnikach? "Metoda mogłaby się wydawać bardzo ekologiczna, bo przecież dajemy drugie życie plastikowym butelkom. Problem jednak polega na tym, że to są butelki jednorazowe, a ich… 12.07.2022 3 min.
Agata Deja Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej W zimie skazani będziemy na jej mrożoną wersję. Dlatego właśnie teraz warto dać się ponieść kulinarnej fantazji i oddać fasolce pierwsze skrzypce. Mamy dla was fasolkową sałatkę, curry z fasolki i fasolkę w wersji azjatyckiej. Spróbujcie! 10.07.2022 5 min.
Ewa Wojciechowska Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher "Różnorodność i prostota - to hasło tego miesiąca. Te propozycje są tak smaczne, że nie potrzebują długiej obróbki termicznej" - pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Ekoaktywistka wymienia, czym powinniśmy… 05.07.2022 3 min.
Ania Włodarczyk Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce Latem nieświadomie przeistaczam się w witariankę. Warzywa i owoce właśnie teraz najlepiej smakują na surowo! Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki. 03.07.2022 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, o ile jest... świeże. Co nam powie o tym, że możemy jeszcze ją zjeść, a jaki wygląd wskazuje na to, że jest już niejadalna? I jak przedłużyć przydatność do spożycia cukinii? Wyjaśnia w… 20.06.2022 3 min.
Ewa Podsiadły-Natorska Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka” 16.06.2022 11 min.
Ewa Wojciechowska Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości Niektórych warzyw czy owoców nie powinniśmy jeść razem. Czy w takim razie pomidor i ogórek to toksyczna para, jak wiele osób sądzi? Wyjaśniają to dietetyczki z portalu „Czytamy Etykiety” na swoim profilu na Instagramie. 30.05.2022 4 min.
Aleksandra Tchórzewska Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin! Masz ochotę na rzodkiewkę lub kalarepę, więc najpierw pozbywasz się ich liści? Albo chcesz na obiad przyrządzić kalafiora lub brokuła, dlatego oczyszczasz warzywa ze zbędnych części? Okazuje się, że… niepotrzebnie. Zamiast… 16.05.2022 4 min.
Magdalena Bury Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać? Co roku amerykańska agencja „Environmental Working Group” publikuje listę dwunastu najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców oraz listę piętnastu najczystszych warzyw i owoców. "Brudna Dwunastka" i "Czysta… 12.04.2022 2 min.
Ewa Wojciechowska Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher "To jeszcze nie rodzimy sezon na nowalijki, chociaż zaopatrzenie targowisk i sklepów sugeruje coś innego. Do marca ponad 80 proc. warzyw i owoców, jakie kupić można w Polsce, dociera do nas z zagranicy. Wczesnowiosenne nowalijki… 30.03.2022 4 min.
Aleksandra Tchórzewska Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki! W marcu, jak w garncu. A w naszym garnku, jak i na talerzu, może być w tym czasie smacznie i zdrowo. A to wszystko właśnie za sprawą marca, miesiąca obfitującego w pierwsze dary natury. 03.03.2022 3 min.
Justyna Dudkiewicz 7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety Warzywa powinno się jeść cały rok. Wzmacniają odporność organizmu i zawierają liczne wartości odżywcze, a do tego nie straszą kalorycznością. Na szczęście większość jest dostępna przez cały rok. Sprawdź, po które z… 05.02.2022 3 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy Pieczenie buraków to doskonały sposób na zachowanie nie tylko ich smaku, ale też cennych witamin i składników mineralnych. Pieczone buraki mogą być bazą lub dodatkiem do sałatek, przygotujesz z nich domowe pasty na kanapki,… 26.12.2021 5 min.
Dominika Chirek Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor! W ugotowanym pomidorze jest znacznie więcej likopenu – naturalnego barwnika roślin o właściwościach przeciwnowotworowych – niż w surowym. Ketchup zdrowszy niż pomidor? Tak, ale tylko jeśli nie zawiera chemii. 04.12.2021 2 min.
Ewelina Kaczmarczyk Kompostownik na balkonie? Tak, to możliwe! Sylwia Majcher wyjaśnia, jak się za to zabrać Chcesz mieć kompostownik, ale mieszkasz w bloku? Sylwia Majcher przekonuje, że wystarczy balkon! Jak to zrobić w praktyce? Wyjaśnia blogerka. 17.11.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska Dla wielu zabieganych osób tzw. miks sałat, który wystarczy wyciągnąć z opakowania, żeby mieć gotowy dodatek do obiadu, jest świetnym rozwiązaniem. Jednak czy takie sałaty to na pewno najlepszy wybór? I na co zwrócić uwagę,… 15.11.2021 3 min.
Magdalena Bury Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu? Pomidory, papryka, dynia i jabłka to tylko niektóre z dobrodziejstw, które przynosi nam polska jesień. Warto z nich korzystać, tym bardziej, że jesienią nietrudno o infekcje. Czas na detoks. Zobacz, jakie produkty warto wrzucić do koszyka. 12.11.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Tylko w Wielkiej Brytanii 8 mln dyń w czasie Halloween trafia do kosza. Sylwia Majcher podpowiada, jak ich nie marnować W Halloween przed domami, restauracjami i domami pełno jest ozdób z wydrążonych dyń. Są naprawdę piękne, ale... zastanawiałaś się kiedyś, co dzieje się z miąższem, który w nich się znajdował? Niestety często się go… 29.10.2021 3 min.
Anna Dwojnych-Kajkowska Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia Gotowanie na parze kojarzy się ze zdrowym przygotowywaniem posiłków. Czy rzeczywiście jest to najzdrowszy sposób obróbki termicznej? Jak gotowanie na parze wpływa na wartości odżywcze przyrządzanych potraw? Jakie urządzenia… 29.10.2021 5 min.
Anna Dwojnych-Kajkowska Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy? Blanszowanie to szybki i prosty sposób na przygotowanie warzyw do spożycia. Czym blanszowanie różni się od innych metod obróbki termicznej? Jak blanszować brokuły i jak blanszować migdały? Jakie są zalety blanszowania i korzyści… 25.10.2021 5 min.
Monika Maciejewska Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności Polacy marnują prawie 5 mln ton żywności rocznie. Wyrzucamy, bo kupujemy za dużo, przegapiamy datę przydatności do spożycia i niewłaściwie przechowujemy jedzenie. 10.10.2021 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni Cukinię wykorzystujemy w kuchni coraz częściej i coraz chętniej. Występuje nawet w całkiem nieoczywistych daniach, np. chętnie robimy z niej ciasta. Ale co z kwiatami z cukinii? Czy je tez możemy przemycić w kulinarnych… 20.08.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie Jak podkreśla w swoim wpisie na Instagramie Sylwia Majcher, dla zdrowotności opłaca się inwestować w różnorodność kolorystyczną warzyw w diecie. I dodaje, że dysponują one paletą barw nie bez powodu. O czym nam mówi ich kolor? 16.08.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik Zdarza ci się słyszeć: „kiedyś to były owoce… teraz to nie to samo”, „Teraz warzywa to sama chemia”? Zastanawiasz się, czy jest w tym choć trochę prawdy? Na to pytanie odpowiada dietetyk, autor profilu na Instagramie… 09.08.2021 3 min.
Zuzanna Kowalewska Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe Mrożone warzywa są dostępne przez cały rok, możemy sięgać po te ulubione nawet, jeśli aktualnie nie ma na nie sezonu. Czy mrożonki są jednak zdrową alternatywą dla świeżych warzyw? W końcu jemy je nie tylko dla smaku, ale i… 01.08.2021 4 min.
Przemysław Ćwik Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe Przepraszam, czy te truskawki są pryskane? – dziś, zadając takie pytanie, można się raczej wygłupić, niż doinformować. Stosowanie pestycydów w uprawie roślin to obecnie standard. Warzywa i owoce różnią się jednak pod… 30.05.2021 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś Rabarbar kojarzy ci się jedynie z kompotem? Najwyższa pora, żebyś poznała jego inne, dotąd nieznane oblicza. Z rabarbaru można robić muffiny, ciasto czy owsianki. A naprawdę warto bo jest bardzo wartościowy. Poznaj go bliżej! 14.05.2021 3 min.
Agata Michalak Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je? Połyskujące różem pestki granatu, tłuściutkie plastry dojrzałego awokado, chrupkie paski makaronu z cukinii. Takie dodatki, spiętrzone w apetyczny stosik, coraz częściej zerkają zachęcająco ze zdjęć na Instagramie, coraz… 02.05.2021 5 min.
Kasia Bem Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty Kapusta głowa pusta?! O nie! To wyjątkowo krzywdzące stwierdzenie dla kapusty, która jest pełna witamin. A że jest kojarzona z mało wybrednymi, pospolitymi daniami? Cóż… Pora nadać jej nieco wyrafinowania i przyrządzić… 26.04.2021 5 min.
Małgorzata Różańska Nowalijki – jeść czy się wystrzegać? Wiosna – czas nowalijek. Kuszą kolorami ze straganów. Przyciągają zapachem. Są w menu każdego, kto po zimie stęsknił się za świeżymi warzywami. Ale czy nowalijki na pewno są warzywami, po które powinniśmy często sięgać? 11.04.2021 4 min.
Żaneta Michalak Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości? Rzepa biała i czarna rzepa to kuzynki powszechnie znanej wszystkim rzodkiewki. Co więcej, chociaż nie są tożsame, są też nazywane odpowiednio białą rzodkiewką i rzodkiewką czarną. Są to warzywa bardzo wartościowe i zdrowe, ale… 18.03.2021 5 min.
Żaneta Michalak Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) to stosunkowo mało wykorzystywana przez Polaków roślina. Tymczasem w Polsce pola uprawne z pasternakiem zajmują nawet do 1500 hektarów! Jest to roślina z rodziny selerowatych, znana już w… 16.03.2021 5 min.
Magdalena Bury Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher? "Co jeść w styczniu? Dużo dobrych smaków. Może nie jest to miesiąc pełen soczystych owoców i jędrnych warzyw, ale i tak ma sporo do zaoferowania: qarzywa korzeniowe, cebulowe, kapustne, strączkowe, do tego nasiona i orzechy, a to… 18.01.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety” Często gotujesz warzywa? A słyszałaś o tym, że każda obróbka termiczna powoduje, że są one mniej wartościowe? Na szczęście są sposoby na to, żeby po ugotowaniu marchewka, groszek czy buraki zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. 11.01.2021 3 min.
Małgorzata Różańska Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej Szukasz diety, która poprawi odporność, obniży cholesterol lub wzmocni mięśnie? Żywność funkcjonalna powinna cię zainteresować. To produkty dedykowane konkretnym problemom, które nie tylko żywią, lecz także przy okazji leczą. 10.01.2021 5 min.
Monika Wysocka Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu? Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu? Co skrywa w sobie cebula? Wyjaśnia ekspert. 21.11.2020 3 min.