Ten, kto umie i lubi gotować Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej! 11.02.2023 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze Zima, choć bywa piękna, śnieżna i słoneczna, niestety jest czasem przeziębień. Walczycie z pierwszymi objawami infekcji? Jest na to rada prosto z Wietnamu - pożywna, rozgrzewająca zupa pho, która wzmocni organizm nie tylko w chorobie. 29.01.2023 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty! Zupa miso to zupa, którą Japończycy spożywają właściwie codziennie, niezależnie od pory dnia. Sprawdźmy zatem, jak się spisze! 15.01.2023 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę Jest zimno! Proponuję więc łatwą, szybką i rozgrzewającą zupę. Wystarczy wymieszać warzywa z oliwą i przyprawami, upiec i zblendować z bulionem. Łatwizna! Aromatyczny zapach korzennych przypraw i słodki smak pieczonych warzyw… 07.01.2023 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu Trzaskających mrozów jakoś nie widać, ale i tak chętnie sięgamy po dania rozgrzewające. Więc zabieramy się za przygotowanie ostrej zupy rybnej. Oczywiście z łososiem - niekwestionowanym królem mórz i talerzy. 10.12.2022 3 min.
redakcja Hello Zdrowie Brakuje ci pomysłu na obiad? Przedstawiamy trzy przepisy na vege zupy z różnych stron świata Nie ma nic równie pożywnego i apetycznego jak duża miska domowej zupy, czy to podanej na początku, jak to jest w zwyczaju w Europie, czy też jako główne danie, tak jak ma to miejsce w Chinach, a nawet na zakończenie posiłku, co… 04.12.2022 8 min.
duet masz.talerz Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato! Kalafior jest królem jesieni. Wchodzi dumnie na straganowe półki, zostawiając daleko za sobą letnie warzywa. I dobrze, bo jest pyszny i zdrowy. Można z niego przygotować mnóstwo dań. Sprawdzi się w leczo, zupie albo jako baza… 31.10.2022 3 min.
Magdalena Bury Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami Jesień tuż za rogiem! W związku z tym sałatki na zimno i chłodniki zamieniamy na sycące, ciepłe zupy. "Taka zupa może być świetnym daniem nie tylko na obiad, ale również na kolację, a nawet śniadanie" - pisze Magda Gembacka,… 21.09.2022 3 min.
Milena Marchewka Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej? 11.09.2022 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Zupa kurkowa z soczewicą i batatem Schyłek lata, jeszcze ciepło. Pora idealna na grzybobranie. Złote, obłędnie pachnące kurki prosto z koszyka… Co powiecie na jesienną zupę kurkową? Z batatem, soczewicą i aromatycznymi dodatkami smakuje doskonale! 21.08.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki! Myślicie, że kukurydza to warzywo? A nie. To zboże o dużych kłosach. Zapomnijcie o puszkowanej. Ta świeża, w kolbach, jest o niebo lepsza i zdrowsza. Zrobimy z niej rewelacyjne curry! 02.07.2022 3 min.
Ania Włodarczyk Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci Kiedy myślę o zupie rybnej, staje mi przed oczami gęsta, niemal gulaszowa zupa z pomidorami podawana w jednej z knajpek na Półwyspie Helskim. Talerz takiej zupy stanowił idealny posiłek po spacerze brzegiem zimowego morza –… 06.03.2022 3 min.
Maia Sobczak Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie Jesień za chwilę… A więc po chłodnych daniach dobrych na upał nadszedł czas na krupnik! Zupa do zadań specjalnych – obniżająca poziom złego cholesterolu – u nas w nowej, światowej odsłonie. 27.02.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową Zimą częściej gotuję zupy. Lubię je przygotowywać. Ich zapach magicznie unosi się po całym mieszkaniu. Dacie się namówić na duet zupowy marchewka plus domowa śmietana kokosowa? Obiecuję, warto. 06.02.2022 3 min.
Agata Brandt Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać? Chcesz przejść na weganizm, ale uważasz, że zimą umrzesz z głodu i od razu się rozchorujesz? To nieprawda, że tylko mięsne potrawy dostarczą ci odpowiedniej ilości energii i witalności. Zbilansowana dieta roślinna pozwala… 31.01.2022 5 min.
Maia Sobczak Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji! Może być słodka, ostra, kremowa... Zupa cebulowa to zimowy hit. Dziś proponujemy wam trzy nowe wersje – spróbujcie tej z białym winem, skórką z cytryny lub – odważniej ‒ z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym. Pycha! 23.01.2022 3 min.
duet masz.talerz Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka Pewnie pomyślisz, że zupa kalafiorowa to nic specjalnego - każdy ją zna. Błąd! Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem kokosa, użyjesz imbiru i kurkumy, a podasz z płatkami kokosa i kiełkami – jej smak zaskoczy cię na pewno. Będzie… 07.01.2022 2 min.
Patrycja Fijałkowska Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna Rosół to jeden z najstarszych i najpopularniejszych sposobów na przeziębienie i inne infekcje. Nasze mamy i babcie do dziś karmią nim swoje dzieci i wnuki, zachwalając jego uzdrawiające właściwości. Ile prawdy jest w teoriach na… 05.12.2021 3 min.
Maia Sobczak Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa Zupa pieczarkowa na śniadanie? A tak. Porcja zdrowia o poranku. Z dodatkiem oleju lnianego, w wersji białej, z mlekiem kokosowym lub – na rozgrzewkę – z imbirem. Przed wami obiadowy klasyk w trzech nietypowych odsłonach. 29.05.2021 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie Jedną z zalet posiadania kawałka ziemi, którą można uprawiać, jest to, że ma się własne nowalijki. Uwielbiam pierwszy szczypiorek, młodą marchewkę, botwinkę, ale to rzodkiewka jest na pierwszym miejscu. Wiecie, że można z… 25.04.2021 3 min.
Żaneta Michalak Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy Boczniaki są dość często spotykanym w polskich sklepach produktem. Jednak wiele osób nie wie, jak przygotować boczniaka tak, aby był smaczny – z tego powodu jego popularność jest dużo słabsza od na przykład pieczarek czy… 20.04.2021 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy Gdy poranki stają się zimne i ciemne, w mieszkaniu zaczynają grzać kaloryfery, a my gorączkowo wyciągamy ciepłe swetry i kalosze – to znak, że pora wdrożyć system ekspresowej adaptacji do sezonu jesień-zima. Najlepiej postawić… 20.02.2021 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką Cebula dymka to odmiana cebuli zwyczajnej - warzywa, które gości niemal w każdej kuchni. Dymkę uwielbiamy za małe cebulki o delikatnym smaku i niezastąpiony szczypiorek. Możemy uprawiać ją w przydomowym ogródku na wiosnę lub w… 13.09.2020 5 min.
Barbara Dąbrowska-Górska Dieta zupowa, czyli jadłospis pełen zup. Czy warto ją stosować? Dieta zupowa w przeciwieństwie do tzw. monodiet nie opiera się na jednym produkcie, jak np. dieta jabłkowa na jabłkach. Jej najważniejszym założeniem jest płynna lub półpłynna konsystencja dań. To właśnie dlatego dieta zupowa,… 12.08.2020 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Gazpacho z arbuza i pomidorów. Zmiksuj przepyszny i zdrowy chłodnik Kiedy lato w pełni, a żar leje się z nieba, próżno szukać drugiego takiego magika w kwestii nawadniania organizmu. Delikatnie słodki, niesamowicie soczysty i orzeźwiający. Arbuz! Co powiecie na pomidorowo-arbuzowy chłodnik? 28.07.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków Wiosna wybuchła feerią kolorów. A razem z nimi pojawiły się utęsknione zapachy i smaki, słodkie gruntowe warzywa, aromatyczne zieleniny i świeże zioła. Zaczął się czas niesamowitych skarbów prosto z ogródka. Bierzemy dziś… 29.05.2019 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę! Wpływa korzystnie na skórę, jest pomocna w zapobieganiu anemii i łagodzeniu nerwów. Wiosenna kuchnia bez botwiny? Nie ma mowy! Tradycyjnie serwujemy ją w postaci zupy lub chłodnika, a co powiecie na aromatyczne curry z młodych… 10.05.2019 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę? W końcu jest. Wyczekany ON – szczaw. Nie znam osoby, której nie kojarzyłby się z dzieciństwem, wakacjami i zupą szczawiową zabielaną śmietaną, obowiązkowo z jajkiem. Tym razem zamiast kurzego wybieramy przepiórcze. 14.03.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego Przetrwanie okresu przednówkowego to jedno z największych wyzwań w roku dla tych, którzy starają się jeść zgodnie z rytmem natury. W oczekiwaniu na pierwsze wiosenne zbiory możemy wykorzystać warzywa korzeniowe i tworzyć z nich… 05.03.2019 5 min.
Ania Włodarczyk Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz I jesienią, i zimą mam ogromną ochotę na zupy. Gotuję wielkie garnki gęstych kremów z warzyw korzeniowych, zupy z soczewicą i chili... Ale jedną z moich ukochanych jest zupa serowa – przekonajcie się, że nie musi być bombą kaloryczną. 14.01.2019 3 min.