Alicja Cembrowska „Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska Bierzesz szybki prysznic, zamiast kąpieli, zakręcasz kran, gdy szczotkujesz zęby, nie podlewasz ogródka. Wzór oszczędności? Nie do końca. O to, czym jest ślad wodny i jak nieświadomie marnujemy najcenniejszy zasób na Ziemi,… 07.12.2022 9 min.
Dominika Chirek Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy Czy każda „zdrowa” żywność jest faktycznie zdrowa? Producenci stosują najbardziej wyszukane triki, żebyśmy tylko kupili ich produkt. Coraz częściej możemy trafić na produkty żywnościowe, które tylko udają, że są eko. Jak je rozpoznać? 06.11.2022 4 min.
Magdalena Bury W Polsce 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje co roku w koszu, podczas gdy 2 mln ludzi żyje w skrajnym ubóstwie 29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Jak wyjaśnia w swoim wpisie na Instagramie Daria Rogowska, znana jako "Ekoncentryczka", to jedno z działań podjętych przez ONZ w celu zwiększenia… 29.09.2021 3 min.
Ewa Wojciechowska Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki? Czym zatem barwić jajka naturalnie? Naturalne barwniki są dostępne w twojej kuchni. Przygotuj się na poranek z pietruszką, dynią, kawą i nie tylko! 01.04.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher Czym się różni papryka ze znakiem organic od tej, która na etykiecie ma napis bio albo eko? Jeśli przy sklepowej półce zastanawiasz się, jaka informacja jest gwarancją najlepszej jakości – eko aktywistka Sylwia Majcher ma dla… 11.03.2021 4 min.