Przejdź do treści

Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz?

Facebook @JUST
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
W jakiej pozycji spać, żeby się wyspać?
W jakiej pozycji spać, żeby się dobrze wyspać? Podpowiadamy
Dziewczyna przed komputerem
Myślami ciągle w pracy? O tym jak nie popaść w uzależnienie, porozmawialiśmy z psychologiem Pawłem Dukaczewskim
Wypadanie włosów: jakie są najważniejsze przyczyny?
wielkanoc rodzina
Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych
matka zmęczona dzieci
Jej deficyt może być przyczyną ciągłego zmęczenia. Poznaj 7 sygnałów niedoboru witaminy B12

Wegańskie jajka, stworzone z fasoli, które ścinają się na patelni i smakują identycznie jak kurze jajo, niedługo trafią na europejskie półki sklepowe. W USA sprzedało się już 2 mln takich „jaj”.

Kalifornijski startup JUST, zgodnie z zapowiedziami założyciela firmy Josha Tetricka, przywiezie produkt Vegan Egg do Europy. JUST nawiązał współpracę z Eurovo Group – włoskim producentem i dystrybutorem pakowanych, pasteryzowanych i suszonych jaj – w celu rozszerzenia dystrybucji produktu, który jest obecnie dostępny w Stanach Zjednoczonych i Hong Kongu.

– Wszystko zaczyna się od narzędzi, których możemy użyć w procesie twórczym. A tak się składa, że mamy ich 300 tysięcy, bo właśnie tyle jest na świecie gatunków roślin, których potencjał do tworzenia z nich lepszych lodów, makaronu, ciastek etc. nigdy nie został wykorzystany – można przeczytać na stronie JustForAll.com

JUST Egg – co to?

Produkt oparty jest na izolacie białka fasoli mung, zawierającym taką samą ilość białka jak jajo kurze, z zerowym poziomem cholesterolu. Nie posiada także tłuszczy nasyconych ani sztucznych barwników. Jak twierdzą twórcy wegańskiej alternatywy jajka, produkt wymaga także o 77 proc. mniej wody niż tradycyjne jajo i emituje o 40 proc. mniej gazów cieplarnianych. Ponadto JUST Egg nie tylko ścina się tak samo jak tradycyjne jajko, ale także identycznie smakuje. To rewolucyjny produkt dla wegan, który wydaje się być jedną z najzdrowszych propozycji.

– Razem możemy stworzyć żywność, która jest lepsza dla konsumentów i lepsza dla planety – czytamy w informacji o misji firmy.

View this post on Instagram

This #WorldEggDay, it's all about the plants. #JUSTEgg

A post shared by JUST (@justforall) on

JUST Egg – jak to się zaczęło?

JUST Egg po raz pierwszy zadebiutowało w menu restauracji w 2017 roku. Kiedy w listopadzie zeszłego roku rozpoczęła się sprzedaż detaliczna produktu w USA, po zaledwie jednym tygodniu na półkach sklepowych JUST Egg wyprzedziło wszystkich konkurentów w swojej kategorii. Według wyliczeń firmy, do tej pory ich produkt został sprzedany w ilości odpowiadającej 2 milionom jaj kurzych.

„Jemy byle co – ważne, żeby dobrze smakowało, a w większości przypadków jeśli coś jest tanie i dobre, to prowadzi do chronicznych chorób i zmian klimatycznych” – czytamy w misji JUST – „(…) Każdego dnia wraz z naszymi ekspertami robimy wszystko, by zwiększyć prawdopodobieństwo, że zanim umrzemy, w każdej społeczności będzie istniał uczciwy, zdrowy i prawdziwy system żywieniowy”.

Marka w swojej ofercie ma także wegańskie dressingi, majonezy w różnych smakach, a także masę ciasteczkową. Na stronie producenta można także znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem produktów JUST.

View this post on Instagram

[GIVEAWAY CLOSED] Tell us your creative #SuperBowl party appetizer ideas with #JUSTEgg! We'll pick our favorite and the winner will be sent some FREE JUST EGG. We love making these mini quiche bites (link in bio!) for #SuperBowlSunday, but we're eager to hear your ideas! • TO ENTER: 1–Comment on this post with your appetizer recipe idea(s) using JUST Egg. 2–Tag a friend who might have another yummy idea in the comments! 3–Make sure you're following us: @justforall • Share as many recipe ideas as you'd like. This contest closes on Saturday 2/2 at 4PM PST. U.S. only, 18+. Winners will be notified by direct message. By entering, you acknowledge that this giveaway is in no way sponsored, endorsed, administered by or associated with Instagram, and you release Instagram of all responsibility. Good luck!

A post shared by JUST (@justforall) on

Twórcy JUST nie ukrywają, że planują przeprowadzić rewolucję żywieniową w Europie i jeszcze w tym roku zobaczymy ich produkty na naszych półkach sklepowych. Miejmy nadzieję, że w swoich planach uwzględnili Polskę.

View this post on Instagram

Made from plants (not chickens) #JustEgg

A post shared by JUST (@justforall) on

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

@lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie? Czy dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna? O wpływie czerwonego mięsa na zdrowie, pisze lekarka Magdalena Jutrzenka

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy?

Kolorowe jajka – naturalnie! Sięgnij po barwniki, które masz w kuchni

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Jedzenie na stole

Święta bez jaj, czyli Wielkanoc na diecie wegańskiej

Pasta bezjajeczna

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegański sernik z nerkowców. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga pieczenia

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Zamiast mielonego

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje

3 nowe pomysły na kalafiora

Kalafior w trzech odsłonach. Zdrowo, szybko i pysznie

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Zupa pho z akcentem polskim

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone