Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

3 patenty na batata

3 patenty na batata
Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Słodki ziemniak karierę robi zawrotną! Jeszcze niedawno nikt o nim nie słyszał, dziś zawojował polskie stoły. I my mamy na niego swoje sposoby. Przerobimy go na kremową zupę, przyrządzimy z jarmużem i krewetkami, z orzechami zrobimy na słodko. Gotowi?

Bulwy wilca ziemniaczanego, czyli innymi słowy słodkiego ziemniaka – coraz większym przebojem wdzierają się na polskie stoły. Na pierwszy rzut oka mogą kojarzyć się z rodzimym kartoflem – z wyglądu trochę przypominają jego czerwoną odmianę. Podobnie zawierają sporo skrobi, a w wyniku poddania wysokim temperaturom ich miąższ staje się delikatny, miękki i sypki. Nawet zawartość mikro- i makroelementów wydaje się zbliżona do ziemniaków. Tutaj jednak podobieństwa powoli zaczynają się kończyć. Co ciekawe, bataty zawierają odrobinę więcej kalorii (surowe 86 kcal/100 g), mają sporo błonnika i niski indeks glikemiczny. Dzięki sporej zawartości pomarańczowego barwnika są dobrym źródłem beta-karotenu. Ten, jak wiadomo, jest nieoceniony dla organizmu, dość wspomnieć, że jest przeciwutleniaczem zmniejszającym ryzyko wystąpienia nowotworów, obniża poziom złego cholesterolu, ale również przekształcony w witaminę A dba o prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Aż chciałoby się powiedzieć: jedzmy bataty!

Ich smak jest przyjemny, słodki, czasem lekko orzechowy, trochę przypominający niektóre (zwłaszcza te suche) odmiany dyni. Świetnie sprawdzają się w potrawach wytrawnych, jak i w deserach. Można gotować je w całości (najlepiej ze skórką, aby nie tracić cennych składników), przyrządzać na parze albo piec. Zwłaszcza ostatnia opcja wydobywa z bulw wilca całą pełnię smaku. Pieczone batatowe frytki (oprószone świeżym tymiankiem czy rozmarynem) albo domowe chipsy to prawdziwy przysmak i śmiało mogą stawać w szranki w konkursie na zdrowy fast food.

Świetnie nadają się do potraw typu curry, warzywnych i mięsnych gulaszy czy aromatycznych zup. Dodatek purée z batatów sprawdzi się w przygotowaniu pysznych, wilgotnych i delikatnych ciast (np. brownie).

Moje dzisiejsze propozycje z wykorzystaniem słodkich ziemniaków sterują powoli ku jesiennym smakom. Jest więc aromatyczna zupa krem, potrawa na kształt ciepłej sałatki z karmelizowanych batatów, jarmużu i krewetek, a na deser keks z orzechami i pyszną kruszonką.

Mnie pozostaje już tylko zachęcić do korzystania z inspiracji i życzyć udanych batatowych eksperymentów.

Zupa krem z batatów

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki (na 3‒4 porcje):

- 2 bataty (ok. 600 g)
- 1 marchewka
- 1 por (tylko biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju/oliwy
- kilka gałązek tymianku
- 1-2 listki laurowe
- 1-1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepszy domowy)
- 1 łyżeczka zaataru*
- 2-4 łyżeczki oliwy extra vergine

*zaatar to bliskowschodnia mieszanka przypraw, w skład której wchodzą suszony hyzop (a czasem tymianek lub oregano), mielony sumak i uprażone ziarna sezamu.

Umyj i osusz warzywa. Pora pokrój w piórka, a bataty i marchewkę w kostkę średniej wielkości.

Rozpuść w garnku masło klarowane (lub rozgrzej olej), wrzuć pora i zeszklij na niewielkim płomieniu. Włóż bataty, marchewkę i listki tymianku – smaż kilka minut. Wmieszaj drobno utarty czosnek i jeszcze króciutko przesmaż (tak aby czosnek nie zbrązowiał, ok. 1 min). Zalej całość bulionem (na początek wystarczy 1 l), dodaj listki laurowe i gotuj pod przykryciem przez mniej więcej 20 min, aż warzywa całkowicie zmiękną. Teraz wyjmij listki laurowe i zmiksuj zupę na gładko. W razie potrzeby (jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta) rozcieńcz pozostałą porcją gorącego bulionu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Każdą porcję zupy skrop odrobiną oliwy extra vergine i oprósz szczyptą zaataru.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Brownie z batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Gnocchi z batatów

duet masz.talerz

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Top w kategorii