Przejdź do treści

Witamina A

Witamina A
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Zapotrzebowanie dobowe: kobiety 1-1,25 mg, mężczyźni 1,25-1,60 mg.

Rola: produkcja białek, tłuszczów i hormonów, m.in. tarczycy, prawidłowe widzenie, m.in. po zmroku, rozwój kości, regeneracja komórek, procesy odpornościowe.

Zwiększone zapotrzebowanie: zanieczyszczenie środowiska, stres, intensywny wysiłek fizyczny, zwłaszcza w niskich temperaturach, niektóre leki, m.in. neutralizujące kwas żołądkowy i obniżające poziom cholesterolu, przesadne dawki preparatów błonnikowych, choroby tarczycy.

Objawy niedoboru: kurza ślepota (upośledzone widzenie po zmroku), suchość i nadmierne rogowacenie skóry, wysychanie i schorzenia błon śluzowych, m.in. zespół suchego oka, upośledzenie gojenia ran, nerwobóle, zmęczenie, częste infekcje.

Skutki nadmiaru: stany zapalne i wysuszenie skóry, nudności, powiększenie wątroby i inne skutki zatrucia.

Interakcje: niedoborom wit. A sprzyja zbyt niskie spożycie wit. E. Nadmiar wit. A jest bardziej toksyczny przy zażywaniu pigułek antykoncepcyjnych.

Źródła: wątróbki, zwłaszcza ryb (polecane rzadko ze względu na nadmierne ilości witamin i toksyn), tłuste ryby i tran, masło, sery, żółtka jaj. Prekursor witaminy A (prowitamina A w postaci beta-karotenu): czerwonopomarańczowe i ciemnozielone warzywa i owoce: marchew, dynia, czerwona papryka, mango, melon kantalupa, morele, brzoskwinie, kiwi, kapusta włoska, sałata rzymska, szpinak.

Witamina A, choć niezbyt wrażliwa na ogrzewanie, łatwo ulega rozkładowi pod wpływem światła i tlenu. Dlatego bogaty w nią nabiał, a także soki, np. marchwiowe, powinny być chronione przed jego działaniem.

Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczu, więc dla optymalnego jej przyswajania z warzyw i owoców potrzebny jest chociaż niewielki jego dodatek, np. sałatki i surówki najlepiej łączyć z dressingiem z oliwy czy oleju, a owoce – np. z orzechami, nieodtłuszczonym jogurtem lub mlekiem.

Chcesz lepszej ochrony organizmu?

Dobre bakterie są naszymi małymi sojusznikami. Sprawdź jak WIMIN może wesprzeć ochronę Twojego organizmu.

Sprawdź

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Fot. Pexels.com

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka

Zadbaj o układ pokarmowy. 10 lekkostrawnych produktów

Zastanawiasz się nad dietą pudełkową? Sprawdź najpierw jej wszystkie wady i zalety

ryba na talerzu

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

dziewczyna je kanapkę

Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat

Wielkanoc w wersji fit

Wielkanoc w wersji fit, czyli jak nie przytyć w święta

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

kobieta karmiąca dziecko piersią chodzi po polu

Jakie są zasady prawidłowego odżywiania się matki karmiącej piersią

Chodzisz rozdrażniona i sama nie wiesz czego chcesz? PMS psuje ci połowę miesiąca? Zwalcz go dietą!