2 min.
Witamina A – niedobór, nadmiar, produkty, w których występuje

Zdjęcie: shutterstock
Witamina A to niezbędny składnik diety pełniący w organizmie ważne role. Odpowiada między innymi za produkcję białek, tłuszczów i hormonów m.in. tarczycy, prawidłowe widzenie, m.in. po zmroku, rozwój kości, regenerację komórek czy procesy odpornościowe. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A u kobiet wynosi 1-1,25 mg, a u mężczyzn 1,25-1,60 mg.
Spis treści
Kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę A?
Zwiększone zapotrzebowanie: zanieczyszczenie środowiska, stres, intensywny wysiłek fizyczny, zwłaszcza w niskich temperaturach, niektóre leki, m.in. neutralizujące kwas żołądkowy i obniżające poziom cholesterolu, przesadne dawki preparatów błonnikowych, choroby tarczycy.
Jakie są objawy niedoboru witaminy A?
Objawy niedoboru: kurza ślepota (upośledzone widzenie po zmroku), suchość i nadmierne rogowacenie skóry, wysychanie i schorzenia błon śluzowych, m.in. zespół suchego oka, upośledzenie gojenia ran, nerwobóle, zmęczenie, częste infekcje.
Jakie są objawy przedawkowania witaminy A?
Skutki nadmiaru: stany zapalne i wysuszenie skóry, nudności, powiększenie wątroby i inne skutki zatrucia.
Interakcje: niedoborom witaminy A sprzyja zbyt niskie spożycie witaminy E. Nadmiar witaminy A jest bardziej toksyczny przy zażywaniu pigułek antykoncepcyjnych.
W jakich produktach występuje witamina A?
Źródła witaminy A to: wątróbki, zwłaszcza ryb (polecane rzadko ze względu na nadmierne ilości witamin i toksyn), tłuste ryby i tran, masło, sery, żółtka jaj. Prekursor witaminy A (prowitamina A w postaci beta-karotenu): czerwonopomarańczowe i ciemnozielone warzywa i owoce: marchew, dynia, czerwona papryka, mango, melon kantalupa, morele, brzoskwinie, kiwi, kapusta włoska, sałata rzymska, szpinak.
Witamina A, choć niezbyt wrażliwa na ogrzewanie, łatwo ulega rozkładowi pod wpływem światła i tlenu. Dlatego bogaty w nią nabiał, a także soki, np. marchwiowe, powinny być chronione przed jego działaniem.
Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczu, więc dla optymalnego jej przyswajania z warzyw i owoców potrzebny jest chociaż niewielki jego dodatek, np. sałatki i surówki najlepiej łączyć z dressingiem z oliwy czy oleju, a owoce – np. z orzechami, nieodtłuszczonym jogurtem lub mlekiem.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

02.02.2023
„Toksyczna pozytywność to rodzaj filtra blokującego rzeczywistość” – mówi Tomasz Żółtak, psycholog i psychoterapeuta

31.01.2023
Kamila Belczyk-Panków dostała nerkę od swojej mamy. „Nie chciałam jej narażać. A dla niej to było naturalne. Dziś żyję każdym dniem”

28.01.2023
Pozostawiano macicę niezaszytą, uważając, że zrośnie się dzięki naturalnym skurczom. Jak kiedyś robiono cesarskie cięcie

25.01.2023