Katarzyna Kimel Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków? Ciasta i ciasteczka to nierozłączny element świątecznych spotkań. Ich aromatyczny zapach i dekoracyjny wygląd stanowią trudną do zwalczenia pokusę dla niejednej osoby na diecie. Aby ograniczyć ich kaloryczność, możemy… 20.12.2022 4 min.
Julia Krupińska 7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy Cichy zabójca - tak potocznie nazywana jest cukrzyca typu 2. Może się rozwijać latami bez wyraźnych sygnałów. Wiele osób bagatelizuje jej sygnały, wierząc w szkodliwe mity. 13.11.2022 5 min.
Ewa Wojciechowska „Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład Z Katarzyną Radą, właścicielką serwisu Czytaj Skład, rozmawiamy o tym, jak czytać skład produktów spożywczych i których substancji w nich unikać. 10.09.2022 10 min.
Małgorzata Germak 7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru Nie słodzisz kawy ani herbaty, unikasz napojów typu cola i słodyczy. Uważaj, jest on nagminnie dodawany przez producentów żywności do przetworzonych produktów. Może się okazać, że jesz go więcej, niż ci się wydaje. 17.07.2022 6 min.
Milena Marchewka Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać? 26.06.2022 5 min.
Julia Krupińska Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć Często zastępujemy cukier miodem w przekonaniu, że jest to jego zdrowsza alternatywa. Sama od lat tak robię. Jednak miód to przecież też cukier i lepiej z nim nie przesadzać. Paradoksalnie, zawiera więcej kalorii niż biały… 12.06.2022 3 min.
Milena Bizoń Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć Cukier, który potocznie nazywany jest „białą śmiercią”, jest też jednym ze składników, który występuje w najróżniejszych produktach spożywczych. Nie zawsze jednak jesteśmy świadomi, czy w danym produkcie cukier faktycznie… 05.06.2022 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty Gdy widzisz "cukier" w składzie, od razu odkładasz produkt, który chciałaś kupić, z powrotem na półkę sklepową? Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, dlaczego to nie do końca dobre podejście. 01.06.2022 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać "Często komponujemy posiłki intuicyjnie - spieszy nam się, więc gotujemy prosty makaron z pesto. Chcemy zjeść słodkie śniadanie, więc sięgamy po kajzerkę z dżemem. Szukamy czegoś orzeźwiającego - wybieramy sorbet, a baton… 27.05.2022 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety” Dużo mówi się o tym, że owoce powinniśmy spożywać rano, a im później, tym powinno być ich mniej w naszym jadłospisie. Ile jest w tym prawdy? Wyjaśniają dietetyczki z portalu "Czytamy Etykiety" na swoim profilu na Instagramie. 24.05.2022 3 min.
Marta Figas Cukier – jak wpływa na organizm człowieka? Cukier. Biała śmierć. Naukowcy alarmują o fatalnych skutkach jego spożywania. Ale czy zawsze szkodzi naszemu zdrowiu? Jak cukier działa na organizm? I co to jest "zdrowy cukier"? 22.05.2022 4 min.
Kasia Bem Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru, a zobaczysz, że ukoronowaniem obiadu nie musi być bomba kaloryczna. To jest pyszne! 22.05.2022 4 min.
Aleksandra Tchórzewska „Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł? Już za chwilę zaczniemy wielkie świętowanie. Jeszcze pieczemy babki, mazurki i serniki. Dodatkowo w naszych zakupowych koszykach ląduje mnóstwo słodyczy, które potem podarujemy dzieciom. W ostatnich latach triumfy święcą… 15.04.2022 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości Słyszałaś o berberynie? Warto poznać ją bliżej, bo jej właściwości lecznicze są nieocenione. Szczególnie docenią je osoby zmagające się z SIBO, ale nie tylko. Dla kogo jeszcze zalecana jest ta substancja, a kto nie powinien… 15.03.2022 3 min.
Ewa Wojciechowska 32 lata temu zrezygnowała z cukru po zdiagnozowaniu u niej stanu przedcukrzycowego. Wszyscy zachwycają się jej młodym wyglądem Zastanawiałaś się kiedyś nad wyeliminowaniem cukru z diety? Ponad 30 lat temu zrezygnowała z niego Carolyn Hartz. Australijka, dziś mająca 73 lata, cieszy się zdrowiem i niezwykle młodym wyglądem. 14.02.2022 4 min.
Milena Marchewka Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne Korzeń lukrecji najczęściej kojarzy nam się z popularnymi w niektórych krajach europejskich czarnymi cukierkami i żelkami. Ta roślina może być stosowana jednak nie tylko jako składnik wpływający na smak produktu. Właściwości… 29.01.2022 5 min.
Milena Marchewka Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów Sacharoza to związek należący do grupy węglowodanów (cukrów) prostych. Węglowodany ogółem stanowią składnik odżywczy będący ważnym źródłem energii dla funkcjonowania organizmu, jednak spożywanie dużej ilości cukrów… 29.01.2022 5 min.
Monika Maciejewska Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami? Liczba szkód wyrządzanych organizmowi przez napoje typu cola jest wręcz imponująca. A naukowcy wciąż znajdują kolejne. 06.01.2022 5 min.
Dominika Chirek Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty? Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez bakalii. To przede wszystkim kompot z suszonych owoców, ale również keks i bożonarodzeniowa nalewka. Ale bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie… 18.12.2021 3 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena W ostatnich latach produkty kokosowe cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Nie inaczej jest w przypadku cukru kokosowego, który coraz częściej stosowany jest jako zamiennik cukru białego. Jego lekko kokosowo-karmelowy… 02.11.2021 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Ćwiczenia na wzdęcia. Skuteczne sposoby na gazy – poleca fizjoterapeutka i trener Gosia Włodarczyk Zdarza ci się, że nie możesz dopiąć guzika w ulubionych jeansach, a już jesteś spóźniona do pracy? Gosia Włodarczyk, znana w sieci jako Pani Fizjotrener, ma na to sposób. Na swoim profilu na Instagramie pokazuje, jak w 3 prostych… 25.10.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena Maltitol to jedna z wielu substancji słodzących, które coraz częściej zastępują cukier w diecie. Charakteryzuje się on niskim indeksem glikemicznym i niewielką wartością energetyczną, dlatego znajdziesz go w produktach typu… 11.09.2021 5 min.
Zuzanna Kowalewska Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG Indeks glikemiczny jest tabelą produktów spożywczych informującej nas o zawartości cukrów w danym produkcie. Dzięki takiej tabeli wiele osób układa dla siebie lub też dla swoich podopiecznych dietę. 04.09.2021 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska Przy insulinooprności odpowiednia dieta to podstawa - to wiedza chyba już wszyscy. Ale co z napojami? One też mają ogromne znaczenie! Jeśli zmagasz się z insulinoopornością i do tej pory nie zastanawiałaś się, co pijesz między… 11.08.2021 3 min.
Anna Dwojnych-Kajkowska Peeling cukrowy – jak zrobić go samemu i jak stosować Peeling cukrowy to jeden z kosmetyków DIY (z ang. Do It Yourself, czyli zrób to sam). Ma on wiele zastosowań i można go z łatwością samemu zrobić w domu. Do czego służy peeling cukrowy? Jak peelingować skórę głowy i kiedy… 05.08.2021 6 min.
Ewa Wojciechowska Mgła mózgowa w Hashimoto. Jak sobie z nią poradzić? Tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto” "Mgła mózgowa (brain fog) nie jest oficjalnie uznana za chorobę, ale doświadcza jej wiele osób chorujących na choroby autoimmunologiczne 25.07.2021 4 min.
Anna Jastrzębska Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze Mikołaj Choroszyński, dietetyk i psychodietetyk, wyjaśnia, dlaczego cukier naprawdę jest trujący, jak szkodzi mózgowi i piękności, oraz co z tym wszystkim wspólnego mają... małpy. 16.07.2021 12 min.
Ewelina Kaczmarczyk Miód, ksylitol, a może stewia? Agnieszka Pocztarska mówi, czym najlepiej zastąpić cukier [WIDEO] Jeśli nie cukier... to co? Zamienników cukru jest kilka, od nas zależy, na co się zdecydujemy. Czym się różnią między sobą? I czy rzeczywiście lepiej słodzić kawę miodem albo cukrem trzcinowym? 11.07.2021
Marta Dragan „Jedno piwo, kieliszek wina, 50 mg wódki”. Najnowszy sondaż pokazuje, jak i ile alkoholu piliśmy w czasie pandemii Jak wprowadzane restrykcje dotyczące pozostawania w domu, ograniczenia działalności handlowej, gastronomicznej i rozrywkowej, wpłynęły na konsumenckie decyzje Polaków? Czy podczas pandemii COVID-19 zmienił się poziom spożycia… 21.06.2021 4 min.
Marta Dragan Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością? Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że roczne spożycie cukru rośnie w zastraszającym tempie, co przekłada się na poważne konsekwencje zdrowotne. Od wyliczania chorób, które są pokłosiem przesłodzonej diety, można dostać… 19.06.2021 5 min.
Anna Dwojnych-Kajkowska Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie? Dekstroza (ang. dextrose) to mało popularne określenie glukozy. Słowo „dekstroza” jest bardzo rzadko używane we współczesnym słownictwie. Właściwości dekstrozy sprawiają, że jest poszukiwanym produktem, szczególnie wśród… 14.06.2021 5 min.
Milena Marchewka Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić? Lucuma, czyli wywodzący się z Ameryki Południowej owoc nazywany „złotem Inków”, zdobywa w Polsce popularność jako superfood. Proszek z lucumy, będący bogatym źródłem antyoksydantów, stosuje się jako zamiennik cukru oraz… 09.05.2021 6 min.
Klaudia Kierzkowska Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu - Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich całkowicie wykluczać ze swojego menu. Warto postawić na te zdrowe wersje – stwierdza Anna Lewandowska, mama dwójki dzieci, trenerka personalna,… 02.05.2021 6 min.
Ewelina Kaczmarczyk Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog "Często słyszę od rodziców: 'Jak to moje dziecko ma próchnicę? Nie je przecież słodyczy!' Kochani, pamiętajmy że cukier obecnie znajduje się prawie w każdym produkcie spożywczym" - podkreśla stomatolog Michał Kaczmarek, autor… 24.03.2021 2 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska To ona jest odpowiedzialna za uczucie "tycia" po świątecznym przejedzeniu słodyczami i smażonym. To ona też "schodzi" jako pierwsza podczas odchudzania, ujawniając pierwsze widoczne efekty...i to ONA sprawia, że "puchniemy" przed… 01.03.2021 3 min.
Małgorzata Różańska Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić Wciąż myślisz o jedzeniu. Właściwie cały dzień coś przekąszasz. Albo inny scenariusz: wpadasz do domu i pierwsze, co robisz, to napad na lodówkę. Oczywiście za chwilę znów węszysz za czymś, co można by sobie zjeść.... Co… 28.02.2021 5 min.
Ewa Podsiadły-Natorska Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny Kawa w kapsułkach cieszy się ogromną popularnością. Czy jednak zastanawiałaś się, co tak naprawdę znajduje się w kapsułce? Jakiej jakości kawę pijesz i czy korzystanie z kapsułek nie szkodzi środowisku? 29.01.2021 5 min.
Ewa Wojciechowska Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady? Grzeszymy żywieniowo w ciągu roku nie raz i nie dwa razy. Kiedy wyciągamy rękę po upragniony kawałek czekolady, wybierzmy najzdrowszą wersję 23.12.2020 7 min.
Ewa Wojciechowska Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka Słodycze cieszą nasze podniebienia, dlatego tak trudno z nich zrezygnować. Jak odpędzić ochotę na słodycze i pozbyć się jej raz na zawsze? 04.12.2020 3 min.
Magdalena Bury „Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru "Opinie, którymi dzieliły się ze mną niektóre osoby, były naprawdę poruszające. Opisywały dokładnie, że bez cukru czuły się jak narkoman na odwyku" - pisze Mikołaj Choroszyński, psychodietetyk. W swoim nowym poście na… 25.11.2020 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć O insulinooporności, czyli obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny, zaczęło się robić głośno stosunkowo niedawno. Dlatego wiedza na jej temat w społeczeństwie jest jeszcze niewielka. Pojawia się też wiele mitów… 10.11.2020 7 min.
Ewa Podsiadły-Natorska Kiedy cukier szaleje, powodem może być… glukometr Jeśli dotychczasowe pomiary glukozy z palca były prawidłowe, a nagle poziom cukru niebezpiecznie szybuje w górę albo przeciwnie – jest rażąco niski, to jeszcze nie moment, by modyfikować dawkę leku. – W takiej sytuacji najpierw… 09.11.2020 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk „Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku "Jeszcze całkiem niedawno nosiłam w sobie strach przed węglowodanami i po zjedzeniu kanapki na śniadanie czułam wielką senność. Okazało się, że blokada była we mnie. Dzisiaj jestem wdzięczna za cukier, za margarynę, za… 14.10.2020 6 min.
Ewelina Kaczmarczyk Krzywa cukrowa (OTTG) – jak prawidłowo wykonać badanie? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka Krzywa cukrowa (OGTT) to bardzo ważne badanie, dzięki któremu możemy sprawdzić, czy glukoza jest prawidłowo przetwarzana przez organizm. Dla wielu osób, na przykład u pacjentów z podejrzeniem cukrzycy, kluczowe jest, żeby je… 21.09.2020 6 min.
Ewelina Kaczmarczyk Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka Często zamiast białego cukru sięgamy po cukier trzcinowy, traktując go jako zdrowszą alternatywę tego "tradycyjnego". Czy na pewno tak jest? Odpowiada dietetyczka Magda Hajkiewicz. 18.09.2020 4 min.
Milena Bizoń Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój? Dietetyczne napoje gazowane podbiły szturmem rynek i obecnie znaleźć je można na wszystkich sklepowych półkach. Występują pod różnymi nazwami, w różnych smakach, od puszki po duże butelki. Wiele osób bezkarnie podchodzi do ich… 29.08.2020 4 min.