Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Batonik zbożowy - to się da zrobić!

Batonik zbożowy - to się da zrobić!
Robimy zbożowe batoniki. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Podjadanie pomiędzy posiłkami, nocne wycieczki do lodówki czy jedzenie byle czego w pośpiechu. Brzmi znajomo? Zamiast łapać sklepowego batona, złapcie coś sensownego. Samodzielnie przygotowane zbożowe batoniki można wsuwać bez skrupułów.

W chwili nagłego głodu albo spadku samopoczucia bardzo łatwo łapiemy za czekoladowy batonik. Humor poprawia się na chwilę, a przez najbliższe pół godziny nie czujemy głodu. Słodycze jednak sycą tylko na moment. Poza tym zaspokajanie głodu w ten sposób może prowadzić do wahania poziomu cukru we krwi, do nadwagi, a nawet do uzależnienia od słodyczy. Natychmiast po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi bardzo gwałtownie rośnie (po pełnowartościowym posiłku wzrasta powoli) i równie szybko spada, często poniżej poziomu wyjściowego. W praktyce oznacza to, że szybko stajemy się z powrotem głodni i rozdrażnieni, więc… chętnie sięgamy po kolejną dawkę energii. I tak koło się zamyka.

Oczywiście można sięgnąć po tzw. zdrowe przekąski, np. zbożowe batoniki. Wystarczy dokładnie przeczytać etykietę na opakowaniu tych sklepowych, by wiedzieć, że ze zdrową przekąską wiele wspólnego nie mają. A przecież można zrobić je sobie samemu – i nie jest to fizyka kwantowa. Nasz pomysł na te przysmaki jest pełnowartościowy, zawiera płatki owsiane i jęczmienne, które na długo zapewniają uczucie sytości. Masło zastąpiliśmy olejem kokosowym i masłem orzechowym, a cukier miodem i suszoną żurawiną. Po taki batonik możesz sięgać zawsze, gdy nie masz czasu na posiłek, i mieć pewność, że wiesz, co jesz. No, i to jest pyszne!

Przepis na zdrowe zbożowe batony

Pełnowartościowe batoniki zbożowe. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

- 200 g płatków owsianych
- 100 g płatków jęczmiennych
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 70 g miodu
- 70 g oleju kokosowego 

Przygotowanie:

Żurawinę pokrój w małe kawałki. Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Dodaj masło orzechowe i szczyptę soli. Rozpuść olej i miód. Dodaj do reszty produktów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Foremkę o wymiarach 35x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj masę. Przyklep całość, aby była równa. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu foremki od razu ponacinaj masę w prostokąty. Poczekaj, aż zupełnie wystygnie, i rozetnij do końca. Możesz jeść od razu. Batony przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
katarzyna.dziadecka zapytał(a) 5 marca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Batonik zbożowy - to się da zrobić!
też jestem ciekawa czy można czymś innym zastąpić ten olej. jakieś pomysły?
Hello Zdrowie odpowiedział(a) 6 marca 2015
Tak - można go w przepisie zastąpić masłem albo olejem roślinnym.
Nika zapytał(a) 3 marca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Batonik zbożowy - to się da zrobić!
Witam, mam pytanko, w przepisie jest dosyć dużo oleju kokosowego. Opinie co do jego zdrowotności są różne, czy faktycznie nie utyjemy od takich batoników ? Czy olej kokosowy jest dla nas dobry/lepszy od innych tłuszczy? Czym można go zastąpić?
Hello Zdrowie odpowiedział(a) 6 marca 2015
Olej kokosowy jest zdrowszy od innych tłuszczy, bo pobudza przemianę materii, redukuje niekorzystny tłuszcz, zapobiega jego osadzeniu w komórkach organizmu. Wiadomo, że nie można z nim przesadzać, jak z każdym innym tłuszczem. Można go w przepisie zastąpić masłem albo olejem roślinnym, ale batoniki nie będą dzięki temu zdrowsze
FitStyl odpowiedział(a) 6 marca 2015
Odpowiedź znajdziesz w artykule http://kacikzdrowia.pl/olej-kokosowy-virgin-vivio/
katarzyna.dziadecka zapytał(a) 5 marca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Batonik zbożowy - to się da zrobić!
też jestem ciekawa czy można czymś innym zastąpić ten olej. jakieś pomysły?
Hello Zdrowie odpowiedział(a) 6 marca 2015
Tak - można go w przepisie zastąpić masłem albo olejem roślinnym.
Nika zapytał(a) 3 marca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Batonik zbożowy - to się da zrobić!
Witam, mam pytanko, w przepisie jest dosyć dużo oleju kokosowego. Opinie co do jego zdrowotności są różne, czy faktycznie nie utyjemy od takich batoników ? Czy olej kokosowy jest dla nas dobry/lepszy od innych tłuszczy? Czym można go zastąpić?
Hello Zdrowie odpowiedział(a) 6 marca 2015
Olej kokosowy jest zdrowszy od innych tłuszczy, bo pobudza przemianę materii, redukuje niekorzystny tłuszcz, zapobiega jego osadzeniu w komórkach organizmu. Wiadomo, że nie można z nim przesadzać, jak z każdym innym tłuszczem. Można go w przepisie zastąpić masłem albo olejem roślinnym, ale batoniki nie będą dzięki temu zdrowsze
FitStyl odpowiedział(a) 6 marca 2015
Odpowiedź znajdziesz w artykule http://kacikzdrowia.pl/olej-kokosowy-virgin-vivio/