Milena Marchewka Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść? 25.05.2022 5 min.
Milena Marchewka Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu? 25.05.2022 5 min.
Patrycja Nawojowska Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem 22.05.2022 5 min.
Milena Marchewka Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego? 17.04.2022 5 min.
Ewa Wojciechowska Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher "To jeszcze nie rodzimy sezon na nowalijki, chociaż zaopatrzenie targowisk i sklepów sugeruje coś innego. Do marca ponad 80 proc. warzyw i owoców, jakie kupić można w Polsce, dociera do nas z zagranicy. Wczesnowiosenne nowalijki… 30.03.2022 4 min.
Katarzyna Głuszak Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić? Czy rzeczywiście zakwaszenie organizmu to problem, z którym trzeba się zmierzyć? Czy naturalne odkwaszanie ma sens? Jeśli tak, jak się do niego zabrać? Sprawdzamy. 13.03.2022 7 min.
Milena Marchewka Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne Olej z nasion chia jest produktem tradycyjnie stosowanym przez mieszkańców wielu krajów Ameryki Południowej do pielęgnacji skóry i włosów. Choć obecnie zdobywa popularność głównie jako składnik diety o wysokiej wartości… 18.01.2022 4 min.
Milena Marchewka Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny Mąka z amarantusa staje się popularnym artykułem wśród osób poszukujących sposobu na zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej zdrowszą, bezglutenową alternatywą. Wykorzystanie jej do wypieków pozwala zwiększyć ilość… 16.01.2022 4 min.
Karolina Twardowska 8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO Organizmy modyfikowane genetycznie to wciąż temat budzący wiele kontrowersji. Jedni patrzą na GMO jak na sposób walki z głodem na świecie. Inni obawiają się, że modyfikowana genetycznie żywność będzie miała negatywny wpływ na ich zdrowie. 15.01.2022 7 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości? 25.11.2021 4 min.
duet masz.talerz Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama! Pomidory, nasze ukochane, zaraz się skończą… Dlatego warto właśnie teraz je jeść i zamykać w słoikach, aby cieszyć się ich smakiem w zimowe dni. Możemy je ukisić, zrobić z nich sos albo…ususzyć. Kto z was przygotowywał… 26.09.2021 3 min.
Ewa Wojciechowska Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety” "Znaleźć śmietanę 12 proc. z dobrym składem wcale nie jest tak ciężko - gorzej z np. 30stką. Tych na rynku niestety jest dużo mniej" - piszą ekspertki z instagramowego profilu „Czytamy etykiety”. Dietetyczki wyjaśniają, na… 24.09.2021 3 min.
Urszula Gruszka Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos Jesteś w biegu i nie masz czasu zjeść śniadania? Za późno wstałaś, pędzisz zaraz do pracy, a coś do jedzenia kupisz po drodze? Poczekaj! Nie musisz poświęcać godziny na przygotowanie porannego posiłku, wystarczy kilka minut.… 05.09.2021 4 min.
Magdalena Bury „To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener Zapobieganie lub leczenie infekcji intymnych, zmniejszenie parć naglących czy gojenie ran i regeneracja uszkodzonych tkanek. W tym wszystkim może pomóc odpowiednia dieta. Co jeść, by pozytywnie wpływać na dno miednicy? Gosia… 01.09.2021 3 min.
Marta Dragan Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące makaronu penne marki Pasta Natura. Produkt zawiera szkodliwą dla zdrowia substancję. Sprawdź, czy masz ten makaron w domu! 23.08.2021 2 min.
Magdalena Bury Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA Barwnik E171 nie jest już uważany za bezpieczny. Świadczą o tym wyniki najnowszych badań. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaalarmował, że E171 (dwutlenek tytanu) ma szkodliwy wpływ na organizm. 07.05.2021 2 min.
Magdalena Bury Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia "Wielokrotnie, gdy układam jadłospisy dla par, kobiety mają tendencję do zwiększania ilości swoich porcji, mężczyźni do ich zmniejszania" - pisze Sylwia Maksym, dietetyczka, na swoim profilu na Instagramie. Dlaczego tak się… 12.04.2021 3 min.
Ewa Wojciechowska Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki? Czym zatem barwić jajka naturalnie? Naturalne barwniki są dostępne w twojej kuchni. Przygotuj się na poranek z pietruszką, dynią, kawą i nie tylko! 01.04.2021 3 min.
Magdalena Bury Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach Dla wielu osób obiad, którego składnikiem nie jest mięso, wydaje się niepełnowartościowy. Czy rzeczywiście tak jest? Sylwia Majcher udowadnia, że roślinne składniki zastępujące mięsne są równie pyszne oraz pożywne – i… 24.03.2021 3 min.
Magdalena Bury Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety! Według szacunków nawet 50 proc. Polaków skarży się na dolegliwości związane z zasypianiem albo wybudza się w nocy. Niestety, zły sen może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Jakie mogą być przyczyny tych… 20.03.2021 4 min.
Ewa Wojciechowska Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety” Zwracasz uwagę na numer mąki, kiedy sięgasz po nią w sklepie? "Jest to tak zwany typ mąki, powiązany z zawartością popiołu, czyli składników mineralnych" 18.03.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła Mąka razowa, pszenna, pełnoziarnista... typ 500, 750, 1000. Rodzajów mąki jest mnóstwo i łatwo się pogubić, która nada się do czego. Na ratunek przychodzi dietetyczka, która prowadzi profil na Instagramie… 09.03.2021 4 min.
Ewa Wojciechowska Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny! "Przechowywana żywność sama w sobie podlega przemianom, które wpływają na jej skład chemiczny i fizyczny, ale plastikowe opakowania dolewają oliwy do ognia" 04.03.2021 3 min.
Ewa Wojciechowska Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci "Oszustwo żywieniowe pułapką, w którą na zakupach wpaść może każdy. Producenci jedzenia potrafią stosować triki, które pogarszają jego jakość" 17.02.2021 3 min.
Joanna Mazur Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów Ciemny chleb z ziarnami, baton fitness, owocowe smoothie, wędlina z indyka. Brzmi zdrowo, prawda? Podobnie jak przekąski bez tłuszczu, cukru, glutenu czy wegańskie… Ale bywa, że to tylko gra pozorów. Poznaj listę 10 spożywczych… 31.01.2021 7 min.
Magdalena Bury Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher? "Co jeść w styczniu? Dużo dobrych smaków. Może nie jest to miesiąc pełen soczystych owoców i jędrnych warzyw, ale i tak ma sporo do zaoferowania: qarzywa korzeniowe, cebulowe, kapustne, strączkowe, do tego nasiona i orzechy, a to… 18.01.2021 3 min.
duet masz.talerz Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama! Zamiast łapać sklepowego batona, złapcie coś sensownego. Samodzielnie przygotowane zbożowe batoniki można wsuwać bez skrupułów. 21.12.2020 3 min.
Dominika Chirek Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy Czy każda „zdrowa” żywność jest faktycznie zdrowa? Producenci stosują najbardziej wyszukane triki, żebyśmy tylko kupili ich produkt. Coraz częściej możemy trafić na produkty żywnościowe, które tylko udają, że są eko. Jak je rozpoznać? 21.11.2020 4 min.
Magdalena Bury Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie Problemy z płodnością, zaburzona praca serca, zwiększone ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. To wszystko skutki podwyższonego poziomu ołowu w organizmie. Jak się przed tym chronić? I kto jest najbardziej zagrożony? O tym… 17.11.2020 3 min.
Anna Jastrzębska Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję Jeśli w tym sezonie chcesz zapomnieć o katarze, kaszlu, gorączce i bólu gardła, koniecznie wprowadź do swojej diety zioła! Które najlepiej sprawdzają się w walce z infekcjami? Wyjaśnia na Instagramie Joanna Brejecka-Pamungkas,… 05.10.2020 7 min.
Małgorzata Germak 4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light” Lekki, light, zero kalorii, fit… Na sklepowych półkach znajdziesz mnóstwo różnych z pozoru dietetycznych produktów. Oto 4 przyczyny, dla których nie warto po nie sięgać. 05.10.2020 4 min.
Ewa Wojciechowska Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety Nadchodzi jesień a wraz z nią obniżona odporność. Jeśli chcesz zapomnieć o katarze, kaszlu, gorączce i bólu gardła w tym sezonie, przyjrzyj się swojemu menu 10.09.2020 3 min.
Ewa Wojciechowska Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie” Publikujemy część rozdziału książki "Zakłamane jedzenie", napisanej przez dr Hannę Stolińską, cenioną dietetyczkę kliniczną. 04.09.2020 8 min.
Anna Chorowiec Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt Po trudniejszym dniu jedyne, na co masz ochotę, to hamburger albo wielkie opakowanie czekoladowych lodów? Naukowcy już dawno udowodnili, że nasze emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt. 22.08.2020 4 min.
Ewa Wojciechowska Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska Po zjedzeniu kuchni azjatyckiej czułaś, że boli cię głowa, zrobiłaś się czerwona lub było ci słabo? To mógł być objaw "Zespołu chińskiej restauracji". 03.07.2020 4 min.
Magdalena Bury Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk "Wokół produktów light krąży wiele kontrowersji. Ja mam do nich podejście na zasadzie 'to zależy'" - pisze Radosław Smolik, dietetyk prowadzący na Instagramie profil "Dietetyka oparta na faktach". Co więc warto wiedzieć o produktach light? 29.06.2020 4 min.
Ewa Wojciechowska Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety Nie tylko pomogą zadbać o zdrowy wygląd skóry i włosów. O ich drogocennym wpływie na organizm piszą ekspertki na instagramowym profilu Czytamy Etykiety. 25.06.2020 3 min.