Patrycja Nawojowska Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie 20.01.2023 7 min.
Patrycja Nawojowska Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni? 09.01.2023 6 min.
Julia Krupińska Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe? Żuć, czy nie żuć? Odpowiedź jest prosta: wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem. A jeśli przesadzimy, skutki mogą być bardzo nieprzyjemne - nie tylko dla naszej żuchwy, głowy i jelit. 18.12.2022 3 min.
Magdalena Bury Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka Słyszałaś kiedyś o błonniku bambusowym? To substancja, którą dodaje się do produktów spożywczych, by poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Na swoim profilu na Instagramie pisze o tym Katarzyna Bosacka, która błonnik tego… 23.11.2022 3 min.
Dominika Chirek Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy Czy każda „zdrowa” żywność jest faktycznie zdrowa? Producenci stosują najbardziej wyszukane triki, żebyśmy tylko kupili ich produkt. Coraz częściej możemy trafić na produkty żywnościowe, które tylko udają, że są eko. Jak je rozpoznać? 06.11.2022 4 min.
Małgorzata Germak 4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light” Lekki, light, zero kalorii, fit… Na sklepowych półkach znajdziesz mnóstwo różnych z pozoru dietetycznych produktów. Oto 4 przyczyny, dla których nie warto po nie sięgać. 15.10.2022 4 min.
Michał Dobrołowicz 10 sygnałów, że przesadzasz z dbaniem o zdrowie Analizujesz drobiazgowo każdy kęs, by przypadkiem nie zjeść czegoś niezdrowego? Uważaj! Możliwe, że to ortoreksja, czyli obsesja na punkcie zdrowego jedzenia. Sprawdź czy przesadnie nie dbasz nie tylko o dietę, ale o wszystko, co… 08.10.2022 8 min.
Magdalena Bury Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami Jesień tuż za rogiem! W związku z tym sałatki na zimno i chłodniki zamieniamy na sycące, ciepłe zupy. "Taka zupa może być świetnym daniem nie tylko na obiad, ale również na kolację, a nawet śniadanie" - pisze Magda Gembacka,… 21.09.2022 3 min.
Ewa Wojciechowska Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem popularnego makaronu pełnoziarnistego. Jak wykazano, w trzech rodzajach produktu stwierdzono wysoki poziom wytwarzanych przez grzyby toksyn szkodliwych dla człowieka. Niestety… 15.09.2022 3 min.
Milena Marchewka Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą Polenta jest uniwersalną potrawą z ugotowanej na wodzie kaszy kukurydzianej. Wykorzystuje się ją jako podstawę obiadu lub węglowodanowy dodatek do tego posiłku, a także w formie śniadaniowej, zamiast klasycznej owsianki. Po… 20.08.2022 4 min.
Małgorzata Różańska Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek? Przed urlopem odchudzasz się, by świetnie wyglądać na plaży. Potem wyjeżdżasz, relaksujesz się i… zdrową dietę szlag trafia. Przeciętna polska czteroosobowa rodzina podczas dwóch tygodni nad morzem zjada nawet 9 kg cukru i 7… 11.07.2022 4 min.
Milena Marchewka Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać? 26.06.2022 5 min.
Milena Marchewka Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków 03.06.2022 6 min.
Patrycja Nawojowska Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności? 28.05.2022 6 min.
Patrycja Nawojowska Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie 26.05.2022 5 min.
Milena Marchewka Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść? 25.05.2022 5 min.
Milena Marchewka Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu? 25.05.2022 5 min.
Patrycja Nawojowska Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem 22.05.2022 5 min.
Milena Marchewka Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego? 17.04.2022 5 min.
Ewa Wojciechowska Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher "To jeszcze nie rodzimy sezon na nowalijki, chociaż zaopatrzenie targowisk i sklepów sugeruje coś innego. Do marca ponad 80 proc. warzyw i owoców, jakie kupić można w Polsce, dociera do nas z zagranicy. Wczesnowiosenne nowalijki… 30.03.2022 4 min.
Katarzyna Głuszak Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić? Czy rzeczywiście zakwaszenie organizmu to problem, z którym trzeba się zmierzyć? Czy naturalne odkwaszanie ma sens? Jeśli tak, jak się do niego zabrać? Sprawdzamy. 13.03.2022 7 min.
Milena Marchewka Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne Olej z nasion chia jest produktem tradycyjnie stosowanym przez mieszkańców wielu krajów Ameryki Południowej do pielęgnacji skóry i włosów. Choć obecnie zdobywa popularność głównie jako składnik diety o wysokiej wartości… 18.01.2022 4 min.
Milena Marchewka Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny Mąka z amarantusa staje się popularnym artykułem wśród osób poszukujących sposobu na zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej zdrowszą, bezglutenową alternatywą. Wykorzystanie jej do wypieków pozwala zwiększyć ilość… 16.01.2022 4 min.
Karolina Twardowska 8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO Organizmy modyfikowane genetycznie to wciąż temat budzący wiele kontrowersji. Jedni patrzą na GMO jak na sposób walki z głodem na świecie. Inni obawiają się, że modyfikowana genetycznie żywność będzie miała negatywny wpływ na ich zdrowie. 15.01.2022 7 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości? 25.11.2021 4 min.
duet masz.talerz Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama! Pomidory, nasze ukochane, zaraz się skończą… Dlatego warto właśnie teraz je jeść i zamykać w słoikach, aby cieszyć się ich smakiem w zimowe dni. Możemy je ukisić, zrobić z nich sos albo…ususzyć. Kto z was przygotowywał… 26.09.2021 3 min.
Ewa Wojciechowska Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety” "Znaleźć śmietanę 12 proc. z dobrym składem wcale nie jest tak ciężko - gorzej z np. 30stką. Tych na rynku niestety jest dużo mniej" - piszą ekspertki z instagramowego profilu „Czytamy etykiety”. Dietetyczki wyjaśniają, na… 24.09.2021 3 min.
Urszula Gruszka Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos Jesteś w biegu i nie masz czasu zjeść śniadania? Za późno wstałaś, pędzisz zaraz do pracy, a coś do jedzenia kupisz po drodze? Poczekaj! Nie musisz poświęcać godziny na przygotowanie porannego posiłku, wystarczy kilka minut.… 05.09.2021 4 min.