Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Gwarantujemy, że ten prosty przepis podbije wasze kubki smakowe! Co jest pyszniejszego od słodkiego, chrupiącego jabłka w lekkim cieście? My dodaliśmy aromatyczne przyprawy: pastę waniliową, cynamon i gałkę muszkatołową. Idealna propozycja na śniadanie, lunch, deser, a nawet kolację.

Jabłka są głównym bohaterem przepisu - aktualnie trwa na nie sezon, no i są jednymi z najzdrowszych owoców. Dobrze wpływają na pracę mózgu, koncentrację i pamięć, pomagają oczyścić organizm z toksyn. Są bogate w błonnik, co oznacza, że zaspakajają głód na długo, a przy tym są niskokaloryczne. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit i chronią przed chorobami jelit. Wzmacniają odporność organizmu. Są bogate w witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo oraz cynk.

Dodatkowym plusem jabłek w naleśnikowym cieście jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Wystarczy zrobić gęste ciasto na naleśniki i pokroić jabłka. Każdy, kto twierdzi, że ma dwie lewe ręce w kuchni, przy okazji tego przepisu zmieni zdanie. Do dzieła!

Składniki:

- 1 jajko
- 180 ml mleka
- 50 g mąki orkiszowej razowej
- 80 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka pasty z wanilii (albo pół laski wanilii)
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej

- gęsty jogurt naturalny do polania
- 2-3 łyżki nasion chia
- kilka łyżek miodu albo syropu klonowego do polania - opcjonalnie
- kilka łyżek oleju kokosowego do smażenia
- 3 jabłka

 Przygotowanie:

Jajko wbij do miski, dodaj mleko i wanilię, połącz składniki. 

przepis-na-jablka-w-ciescie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wsyp mąkę,

jablka-w-ciescie-nalesnikowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę. Wymieszaj całość. Ciasto powinno mieć bardziej gęstą konsystencję niż klasyczne naleśnikowe. To, czy jest odpowiednie, najlepiej sprawdzić poprzez zanurzenie w nim kawałka jabłka. Jeśli nie spływa od razu i zostaje na jabłku - jest odpowiednie. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej pszennej mąki. Jabłka obierz ze skórek (możesz z nich przygotować domowy cydr ()). 

jablka-w-ciescie-nalesnikowym-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przekrój w grubsze plastry i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Jabłka włóż do ciasta, podnieś nad miską i poczekaj, aż nadmiar spłynie, 

jablka-w-ciescie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

smaż na patelni z dwóch stron, aż ciasto się zarumieni. Gotowe jabłka podawaj z jogurtem, posypane nasionami chia i polane miodem. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij