Przejdź do treści

5 naturalnych źródeł kwasu foliowego

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Jest wiele powodów, aby dbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kwasu foliowego. I wcale nie chodzi tylko o ciążę. Najważniejszy to wzrost i regeneracja komórek. Za co jeszcze odpowiedzialny jest kwas foliowy i gdzie go szukać?

Kwas foliowy, zwany inaczej witaminą B9, pozwala organizmowi pełnić wiele istotnych funkcji, takich jak naprawa komórek DNA, tworzenie czerwonych krwinek, zapobieganie anemii. Kwas foliowy zapobiega również chorobie Alzheimera, wielu nowotworom, a także wpływa na prawidłowy rozwój płodu w jego najwcześniejszej fazie rozwoju. Kobiety powinny zacząć go przyjmować zanim jeszcze zajdą w ciążę, a już na pewno od razu po wykonaniu pozytywnego ciążowego testu. Jednak paradoksalnie nie tylko przyszłe mamy powinny przyjmować was foliowy. Te, które stosują hormonalną antykoncepcję, mają największe braki kwasu foliowego w organizmie, więc najlepiej przyjmować go cały czas.

Osoby dorosłe powinny spożywać ok. 200 mikrogramów kwasu foliowego dziennie, a kobiety w ciąży dwa razy więcej. Dlatego suplementację witaminy B9 warto uzupełnić odpowiednią dietą. Oto, gdzie znajdziemy najwięcej kwasu foliowego:

Szpinak

Zapomnijcie o nieapetycznej papce rozgotowanego szpinaku z jajkiem. Nie dość, że ohydnie wygląda i smakuje, to jeszcze długie gotowanie niszczy jego wartości odżywcze, w tym kwas foliowy. Najlepiej spożywać surowy w różnego rodzaju sałatkach. Może również wystąpić w roli eleganckiej przekąski – sparzony wrzątkiem na grzance z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku. W tej postaci zjedzą go nawet dzieci (sprawdziłam!). Łapcie przepisy na szpinakową sałatkę z dynią i burakiem albo zmiksujcie go z botwinką i pietruszką w świetny koktajl.

Brokuły

Woody Allen w jednej ze swoich neurotycznych komedii stwierdził: dlaczego miałbym mieć raka, przecież jem brokuły! Nie jest to wcale pozbawione sensu, bo zawarta w brokułach witamina B9 chroni przed różnymi rodzajami raka. Filiżanka brokułowych różyczek pokryje jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Nie gotujmy ich jednak zbyt długo, bo wraz z parą uleci większość cennej witaminy.

 

Szparagi

4 ugotowane zielone szparagi zawierają 85 mikrogramów kwasu foliowego. Ugotowane al dente (5-8 minut) i polane masłem to łatwa do przygotowania i pyszna przekąska. Można skusić się na frittatę ze szparagami albo przygotować szparagi na grillu. Warto się pospieszyć, bo sezon na szparagi trwa bardzo krótko.

Awokado

Jeden z moich ulubionych owoców. Jedno awokado to ponad 40% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Trzeba tylko uważać, aby zbyt długo nie dojrzewało w domu, bo niestety łatwo pomylić moment, kiedy jest idealnie miękkie, z chwilą, kiedy już się nie nadaje do spożycia. Zróbcie z niego guacamole albo połączcie z czarnym makaronem.

Pomarańcze i sok pomarańczowy

Robią jaskrawy wyłom na mojej zielonej witaminowej liście. Zwykle kojarzą nam się tylko z witaminą C. To błąd. Wiele cytrusów jest bogatych w witaminę B9, ale pomarańcze są tu zdecydowanie na pierwszym miejscu. Jeśli komuś się nie chce ich obierać, to można wycisnąć sok. Polecamy sałatkę ze szpinakiem, lepiej już być nie może!

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Mandarynki całe i obrane na stole

Sezon na cytrusy. Dlaczego warto je jeść?

7 produktów na zwiększenie potencji

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

3 jesienne śniadania na ciepło

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

5 zamienników awokado

awokado

6 prozdrowotnych zastosowań awokado

18 przepisów dla miłośników awokado

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Mrożone tartaletki z awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem

Awokado w duecie z czarnym makaronem

Odżywczy koktajl z awokado