Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Czy można przygotować dla kogoś piękniejszy prezent? Ukryte w słoiku składniki zamienią się w pyszny, rumiany, domowy chleb. Obdarowany wyczaruje go sam!

By przygotować tak niebanalny prezent gwiazdkowy, potrzebujesz tylko składników z listy. Etykietkę na słoik możesz zrobić według własnego projektu, ale jeśli brakuje ci czasu, skorzystaj z naszej propozycji i po prostu ją wydrukuj! My wiemy, jaką minę będzie miał ktoś, kto znajdzie pod choinką taki podarunek…

Składniki:

- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki kukurydzianej

- 1/5 łyżki soli
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 5 łyżek czarnuszki
- 1 łyżka kminku całego 
- 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
- 80 g orzechów

Przygotowanie: 

Przygotuj litrowy słoik i naszykuj potrzebne składniki.

Wrzuć do słoika wszystkie składniki.

Dodaj etykietę i gotowe! Dla spóźnialskich mamy gotowe etykiety do wydrukowania.

Ślinka ci cieknie na samą myśl o takim chlebie? Upiecz go także dla siebie! 

W misce wymieszaj wszystkie składniki z letnią, przegotowaną wodą (550 ml). Odstaw na 16 godzin pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto przełóż do keksówki albo żeliwnego garnka na godzinę. Piecz chleb pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 230 stopni. Zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyciągnij chleb z piekarnika i po 15 minutach wyjmij go z naczynia. Odstaw do wystudzenia. 

Smacznego!

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij