Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Tych produktów lepiej nie łączyć

Tych produktów lepiej nie łączyć
Czerwone wino zmniejsza absorbcję żelaza zawartego w mięsie. Zdjęcie: shutterstock

Niedawno oglądałam w telewizji Wielki Test o Zdrowiu. Utkwiło mi w pamięci szczególnie jedno pytanie, na którym – przyznam - wyłożyłam się. Brzmiało mniej więcej tak: jakie połączenie żywieniowe jest najbardziej niekorzystne? Prawidłowa odpowiedź: ogórek i pomidor (!). Takich fatalnych połączeń jest niestety więcej.

Odpowiedź okazała się całkiem uzasadniona. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C z pomidora. Dlatego każde połączenie tego warzywa z produktami zawierającymi witaminę C nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Do zniszczenia witaminy zawartej w kilku kilogramach pomidorów wystarczy zaledwie kropla soku z ogórka!

Albo wyobraźmy sobie zrazy wołowe i do tego czerwone wino. Dość popularne połączenie. Nieudane… Barwniki zawarte w winie zmniejszają absorbcję żelaza zawartego w mięsie. Jeśli czerwone mięso jest głównym źródłem żelaza, które spożywamy, to łączenie go z winem, paradoksalnie, może doprowadzić nawet do anemii.

Ziemniaki i masło – bomba kaloryczna. Już same gotowane ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny. Masło potęguje niekorzystne działanie na organizm. Po takim duecie we krwi gwałtownie wzrasta poziom glukozy i dość szybko spada. Takie skoki mogą w przyszłości prowadzić do rozwoju cukrzycy.

Kanapki z kremowym serkiem i pomidorem. Mmm, pycha... Jednak kwasy zawarte w pomidorze reagują z wapniem, powodując jego odkładanie w stawach. Z czasem może to skutkować problemami ze stawami. Niestety, lepiej ograniczyć taki zestaw na śniadanie.

Ryba, jak wiadomo, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, to superzdrowy produkt. Tak, ale nie wraz z olejem słonecznikowym lub kukurydzianym. Jeśli na naszym talerzu znajdziemy razem te produkty, to o zdrowotnym działaniu ryb możemy zapomnieć. Olej słonecznikowy i kukurydziany zawierają sporo kwasów tłuszczowych omega-6, które neutralizują działanie kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w rybach.

Jak widać, zdrowa dieta ma też swoje małe pułapki...

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Pati zapytał(a) 17 lipca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Tych produktów lepiej nie łączyć
Odpowiedź na pytanie, które zamierzam zadać, być może dla niektórych jest oczywista, ale mimo to zaryzykuję i ujawnię się ze swą niewiedzą. Chciałam wiedzieć, czy samo „obcowanie” dwóch z zasady wykluczających się produktów powoduje określone konsekwencje czy dotyczy to wyłącznie łącznej konsumpcji? Lub inaczej: czy jeśli na jednej półce w lodówce leżą obok siebie ser biały i pomidor albo ogórek i pomidor to czy produkty te wytracają swoje właściwości? Awansem dziękuję za odpowiedź. ?
kosciolek.aneta zapytał(a) 15 grudnia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Tych produktów lepiej nie łączyć
Dzień dobry, Proponuje poprawić błędy merytoryczne w artykule, bo jest ich sporo np. enzym askorbinowy to askorbinaza. ?
julia.linard.1 odpowiedział(a) 16 grudnia 2013
Askorbinaza to enzym rozkładający kwas akorbinowy (wit. C). Potocznie mówi się o enzymie askorbinowym - w opozycji do kwasu askorbinowego. Nie jest to tekst naukowy, lecz popularno-naukowy

Polecane wpisy

Zdrowo dopieprzone

Julia Krupińska

Najpopularniejsze wpisy