Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Zupa marchewkowa z pikantną nutą

Zupa marchewkowa z pikantną nutą
Zupa marchewkowa na zdrową i jędrną skórę. Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Marchewka to prawdziwie swojskie warzywo. Lubimy ją chrupać solo, ale równie chętnie zjadamy w towarzystwie mięsa, w sałatce albo w zupie. W zimowe dni aromatyczna wersja kremu marchewkowego z chili i imbirem będzie idealna!  

Sezon na marchewkę trwa właściwie przez cały rok. Wiosną i latem możemy cieszyć się delikatną i młodą marchewką wprost z ogrodu. Późna jesień to czas zbioru dorodnych, dojrzałych marchwi, które przechowywane w chłodzie i ciemności dotrzymają nam towarzystwa w trakcie zimowych miesięcy.

A dlaczego warto już dziś zaprzyjaźnić się z panną marchewką? Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość beta-karotenu, czyli prowitaminy A, nazywanej też witaminą młodości. Jedzenie marchewki zapewni nam zdrową i jędrną skórę, mocne paznokcie i lśniące włosy. Korzystnie wpłynie też na wzrok oraz kondycję naszego serca, znacząco obniżając poziom złego cholesterolu. Ale to nie wszystkie jej zalety. Poza beta-karotenem zawiera również sporo wapnia, potasu, żelaza, a także witaminy B1, B2, PP oraz KK. Jest wprost idealna dla osób dbających o linię. Przyspiesza przemianę materii, a 100 g marchewki to jedynie niecałe 30 kalorii.

Marchewkę bardzo chętnie chrupię przez okrągły rok, jednak w okresie jesienno-zimowym moją ulubioną jej odsłoną jest aromatyczna zupa marchewkowa. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, ale dziś skupmy się na wersji mocno pikantnej, z mnóstwem rozgrzewających składników. Ostre chili i aromatyczny imbir pomogą uporać się z przejmującym chłodem, a znany ze swych leczniczych właściwości czosnek wspomoże odporność.  

Zupa marchewkowa

zupa marchewkowa

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki (na 3-4 porcje):

- 1 kg marchewki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- duża szczypta chili
- sól i pieprz do smaku

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Ważne, aby były mniej więcej jednakowej wielkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż zrobi się szklista. Dodajemy czosnek, marchewkę, chili oraz imbir. Smażymy jeszcze przez 3-4 minuty. Wlewamy bulion oraz wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 30 minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Gorącą zupę miksujemy blenderem na gładki krem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami z pełnoziarnistego chleba i odrobiną oliwy z oliwek.


Gosia Łaniak - absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Crumble, czyli deser z… selerem!

Ten, kto umie i lubi gotować

Jarmuż – teraz ma swój czas!

Ten, kto umie i lubi gotować

Fit dodatek do diety - kurkuma

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jabłko z niespodzianką

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować