Patrycja Nawojowska Kuchnia molekularna – na czym polega, stosowane techniki, domowe potrawy molekularne 22.01.2023 5 min.
Magdalena Bury „Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek? W święta na pewno przesadzimy z ilością spożywanego przez nas jedzenia. Najpierw będzie wigilia, podczas której nie odmówimy sobie kolejnej porcji maminych pierogów czy dodatkowego talerza barszczu białego z uszkami. Później… 26.12.2022 4 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie Imbir jest ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Działa antynowotworowo, zwalcza bóle migrenowe i zapobiega przeziębieniom. Ponieważ samo kłącze jest pikantne i niewielu jest amatorów spożywania go na surowo – warto… 26.12.2022 4 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie? Owsianka na wodzie, mleku, czy napoju roślinnym uznawana jest za jedno z najzdrowszych śniadań. Możesz z powodzeniem podawać ją dzieciom, nawet tym najmłodszym. Czemu zawdzięcza swoją popularność? Owsianka na śniadanie to przede… 17.12.2022 5 min.
Anna Korytowska „Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania Jak sam mówi, "od kiedy pamięta, był gruby". Zaczęło się w przedszkolu, ale na tamtym etapie się nie skończyło. Zaburzenia odżywiania ewoluowały, a on z czasem nauczył się, że nie chodzi tylko o jedzenie, ale również o… 16.12.2022 9 min.
Paulina Majer Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości? Współcześnie dieta wielu osób jest daleka od doskonałości – niezdrowe produkty, takie jak szybkie przekąski czy słodycze, sprawiają, że organizm nie radzi sobie z nadmiarem cukru. Skutkiem tego jest nie tylko nadwaga, ale też… 04.12.2022 4 min.
Tomasz Borejza Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol Według statystyk aż dwie trzecie Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, a ponad połowa może mieć jego zbyt wysokie stężenie. Wprowadź do swojej diety płatki owsiane, awokado, orzechy, ryby a także czerwone wino. 04.12.2022 3 min.
Joanna Germak Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie? Wcale się nie odchudzasz, a w ciągu dwóch miesięcy ubyły ci dwa rozmiary? Masz wrażenie, że jesz nawet więcej niż kiedyś, a i tak chudniesz? Choć dla wielu osób może być to powód do radości, tak warto zastanowić się, z… 20.11.2022 6 min.
Natalia Suchocka Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane? 14.11.2022 4 min.
Patrycja Nawojowska Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis 25.10.2022 5 min.
Aleksandra Tchórzewska Jak skutecznie zatroszczyć się o swoją mikrobiotę? Ekspertka przedstawia 5 prostych zasad "Jedz kolorowo i różnorodnie. Zróżnicowana, różnorodna mikrobiota jest synonimem zdrowia całego organizmu - nie tylko tego jelitowego" - podkreśla farmaceutka Zofia Winczewska na swoim profilu na Instagramie. Jak dbać o… 21.10.2022 4 min.
Małgorzata Germak Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie? Przeterminowana czekolada, przeterminowana kawa, przeterminowana herbata. Masz w szafce kuchennej kawę albo czekoladę, której termin ważności upłynął? Nie wyrzucaj jej, bo nadal nadaje się do spożycia. Co dokładnie oznacza… 16.10.2022 6 min.
Małgorzata Germak Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy Mówi się o nich, że są roślinnymi odpowiednikami żeńskich hormonów płciowych. To dlatego, że wykazują wiele cech estrogenopodobnych, ich budowa chemiczna też jest zbliżona do hormonów wytwarzanych przez jajniki. Fitoestrogeny… 11.10.2022 5 min.
Magdalena Bury Witamina E (tokoferol), czyli witamina potrzebna bardziej niż myślisz! "Witamina płodności", "witamina młodości"… Nic dziwnego, że o witaminie E od tylu lat jest tak głośno. To jedna z najbardziej pożądanych dla naszego organizmu witamin. Co warto o niej wiedzieć i w jakich produktach jej szukać? 05.10.2022 4 min.
Anna Sierant Dr Hanna Stolińska: W czasie menopauzy zmienia się metabolizm, aby go rozkręcić, najlepiej stosować odpowiednią dietę Czy skutkom menopauzy, negatywnie wpływającym na zdrowie i wygląd, można zapobiec poprzez styl życia? W jaki sposób złagodzić takie objawy menopauzy, jak uderzenia gorąca, problemy ze snem, spowolniony metabolizm czy mniejsza… 30.09.2022 6 min.
Justyna Mazur Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa? 26.09.2022 5 min.
Natalia Suchocka Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze? 09.09.2022 5 min.
redakcja Hello Zdrowie Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej Współczesna nauka zna podłoże większości – jeśli nie wszystkich – chorób przewlekłych. Atak serca, udar mózgu, osteoporozę czy istotny spadek funkcji poznawczych wyjaśnia jeden szczególny proces. Łączy on z pozoru tak… 26.08.2022 3 min.
Milena Marchewka Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą Polenta jest uniwersalną potrawą z ugotowanej na wodzie kaszy kukurydzianej. Wykorzystuje się ją jako podstawę obiadu lub węglowodanowy dodatek do tego posiłku, a także w formie śniadaniowej, zamiast klasycznej owsianki. Po… 20.08.2022 4 min.
Magdalena Bury Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku? Instruktorka fitness. Trenerka personalna. Współpracuje tylko z kobietami, ponieważ wychodzi z założenia, że tylko kobieta zrozumie drugą w 100 proc. Jej cel? Odkrywać tajemnice "fit-świata", który wkurza ją swoim zadęciem,… 13.08.2022 8 min.
Patrycja Nawojowska Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać? 08.08.2022 6 min.
Alicja Cembrowska „Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny O to, czy dwa dni bez jedzenia mogą nam zaszkodzić, a może jednak pomóc, i co się dzieje w ciele, gdy notorycznie odmawiamy sobie jedzenia, zapytałam dietetyka klinicznego Kamila Paprotnego. 01.08.2022 15 min.
Magdalena Bury Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka Często zmagasz się ze wzdętym brzuchem? Masz gazy bądź zaparcia? Dietetyczka Karolina Gruszecka na swoim profilu na Instagramie ma na to rozwiązanie. "Zadbaj o aktywację MMC, czyli migrującego kompleksu mioelektrycznego. Aktywuje… 28.07.2022 3 min.
Barbara Dąbrowska-Górska „Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska Skąd się bierze agresja? To temat niezwykle złożony, nie sposób wskazać jednej przyczyny i jednego rozwiązania problemów z przemocą, zwiększoną irytacją czy trudnym do opanowania gniewem. Jednak okazuje się, że ważnym… 17.07.2022 13 min.
Lek. Łukasz Stelmaszczyk Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć! Sushi, ser pleśniowy, grzyby – to przykłady produktów, o których zwykło się mówić, że są w ciąży zakazane. To w dużej mierze mity. Co można, a czego nie można jeść w ciąży? Nasz ekspert rozwiewa największe dylematy żywieniowe ciężarnych. 16.07.2022 5 min.
Alicja Cembrowska Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna” Na śniadanie koktajl z alg, owady jako przekąska. Kotlet z „czystego mięsa” z probówki na obiad, do tego garść zieleniny z upraw hydroponicznych. Trudno zliczyć wizje tego, co w przyszłości będzie skrywać się pod hasłem… 06.07.2022 19 min.
Anna Sierant „Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel 03.07.2022 9 min.
Patrycja Nawojowska Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę 27.06.2022 6 min.
Milena Marchewka Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać? 26.06.2022 5 min.
Milena Marchewka Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać? 25.06.2022 4 min.
duet masz.talerz Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz! Czy można zajadać lody bez wyrzeczeń, liczenia kalorii i wyrzutów sumienia? Tak! Jeśli je się lody z kaszą jaglaną, nie dodaje cukru i korzysta z sezonowych owoców. Wszystko to znajdziesz w naszej propozycji. To będzie hit tego lata! 25.06.2022 3 min.
Anna Sierant „Moja definicja la dolce vita? Aby osiągnąć swój cel, warto się napracować”. O życiu i pracy w Toskanii mówi Danusia Indyk 17.06.2022 16 min.
Patrycja Nawojowska Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy 10.06.2022 5 min.
Magdalena Bury Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu Korzystasz już z FIFO? To metoda "First-In, First-Out, czyli „co pierwsze wchodzi, pierwsze wychodzi”. Dzięki niej z łatwością będziesz zarządzać swoją żywnością. "Wykorzystują ją sklepy, restauracje i producenci… 10.06.2022 4 min.
Magdalena Bury Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda Znasz pojęcie "kapsułowej szafy"? W skrócie: chodzi o wybór bazowych ubrań, z których można stworzyć kilka zestawów ubrań na każdą okazję. A co, jeśli przenieść zasady z szafy do kuchni? Warto! "Mniej bałaganu, mniej… 03.06.2022 4 min.
Ewa Podsiadły-Natorska Tycie w menopauzie nie musi być twoim problemem. Jak temu zapobiec? Klimakterium kojarzy się z przyrostem masy ciała. Czy to oznacza, że każda kobieta w menopauzie musi pogodzić się ze zwiększoną wagą, nawet jeśli przytyć nie chce? Nie. Prowadzenie zrównoważonego trybu życia jest w tym czasie… 01.06.2022 4 min.