Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska
się ten artykuł?
Ostatnio zakupy spożywcze wiążą się z coraz większym stresem, a czasem nawet złością czy frustracją. Wszystko przez szalejącą inflację, która powoduje, że ceny podstawowych produktów są z dnia na dzień wyższe. Jagna Niedzielska w swoim najnowszym poście podpowiada, jak zaoszczędzić na jedzeniu, jednocześnie dbając o swoje zdrowie.
Mniej i taniej = zdrowo?
„Wydatki, wyższe koszty, inflacja – to słowa, które nie czyhają za rogiem… one są wszędzie, a na zakupach spożywczych bolą jak nadepnięcie stopą na klocka lego” – pisze na swoim profilu na Instagramie Jagna Niedzielska, kucharka i propagatorka idei zero waste.
Jak wyjaśnia w poście, średnio wydajemy na zakupy około 50 proc. naszych zarobków. Z badań aplikacji „PanParagon”, które przytacza Niedzielska, wynika, że średnia paragonu za artykuły spożywcze wzrosła w 2022 r. o około 5 zł w porównaniu do poprzedniego roku. Co więcej, wtedy na paragonie znajdowało się 8 pozycji, a rok później, mimo wyższej wartości paragonu, było ich 7.
Ostatnio minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek powiedział w rozmowie z „Super Expressem”, że drożyzna” nie oznacza, że nie można jeść”. „Można jeść trochę mniej i trochę taniej” – stwierdził.
„Jedzenie 'mniej i taniej’ (…) może prowadzić do niedoborów, chorób i cholera wie do czego jeszcze” – komentuje Niedzielska w swoim wpisie, w którym wylicza sposoby na to, żeby oszczędzać pieniądze w portfelu, jednocześnie nie oszczędzając na swoim zdrowiu.
Sposoby na wysokie ceny
Jak pogodzić zdrowie z oszczędnościami? Według Jagny Niedzielskiej ważne jest, żeby zastosować się do kilku prostych zasad.
- Planuj posiłki i zakupy.
- Gotuj na 2-3 dni.
- Kupuj mniej przetworzonej żywności. Koszty produkcji mogą mieć wpływ na wyższą cenę lub gorszy skład.
- Staraj się chodzić na zakupy z gotówką bądź rób zakupy on-line, wpisując koszty do notatnika.
- Korzystaj z sezonowych, najprostszych produktów. Wybierz np. marchewkę zamiast batata.
- Postaw na warzywa.
- Nie kupuj delikatnych produktów, np. warzyw i owoców, na zapas.
„Nie jedz mniej i taniej, jeśli może mieć to wpływ na twoje zdrowie!” – apeluje Niedzielska.
Jagna Niedzielska – kim jest?
Jagna Niedzielska, kucharka i propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.
Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 32 tys. osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność czy jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.
Wyświetl ten post na Instagramie