Małgorzata Buchkovska Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać? Masło to jeden z tych produktów, których używa większość z nas. Jest dodatkiem do kanapek, ważnym składnikiem do ciast, używamy go do smażenia. Lubimy mieć je w lodówce, w końcu nie wiadomo, kiedy nam się przyda. A może… 28.01.2023 3 min.
Aleksandra Tchórzewska Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu To świetne źródło witamin i minerałów, a także prawdziwa białkowa bomba. Znajdziemy ją m.in. w chlebie, herbatnikach, sosach i produktach na bazie makaronu. Produkty powstałe na bazie mąki ze świerszcza domowego można będzie… 24.01.2023 3 min.
Ewa Wojciechowska Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy? "Świętowanie takim jedzeniem to budowanie złego nawyku. Można to nazwać zaśmiecaniem organizmu z powodu święta" - mówi autorka Czytaj Skład. 28.12.2022 5 min.
Aleksandra Tchórzewska Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach Zostały Ci buraki z wigilijnego barszczu? To świetnie! Możesz z nich wyczarować cztery inne dania. Bigos też się nie zmarnuje, jeśli wykorzystasz go na różne sposoby. Ekoaktywistka i blogerka Sylwia Majcher podpowiada co zrobić z… 27.12.2022 4 min.
Anna Korytowska „Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania Jak sam mówi, "od kiedy pamięta, był gruby". Zaczęło się w przedszkolu, ale na tamtym etapie się nie skończyło. Zaburzenia odżywiania ewoluowały, a on z czasem nauczył się, że nie chodzi tylko o jedzenie, ale również o… 16.12.2022 9 min.
Ewa Podsiadły-Natorska „Zaburzenia odżywiania u dorosłych pociągają za sobą bardzo wysokie koszty w relacji” – mówi psycholożka Marta Cieśla – Kobiety z zaburzeniami odżywiania stosują szereg strategii, które mają sprawić, żeby prawda nie wyszła na jaw. Jeśli jednak inni nie wiedzą o naszym cierpieniu – bo to jest ogromne cierpienie – to nas nie rozumieją i nie… 03.11.2022 10 min.
Ewelina Kaczmarczyk Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić "Jak wiecie, unikam tworzyw sztucznych, gdzie tylko mogę, więc również w przypadku desek do krojenia. Sama postawiłam na deski drewniane, które wielu osobom wydają się niehigieniczne. Czy rzeczywiście tak jest?" - pisze na swoim… 26.10.2022 3 min.
Magdalena Bury Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia Na ciekawy pomysł związany z walką z marnowaniem jedzenia wpadła jedna z azjatyckich restauracji w Helsinkach. Każdy klient, który zostawi na talerzu więcej niż 100 gramów jedzenia, musi zapłacić pięć euro kary. "Nie może być… 25.10.2022 2 min.
Ewelina Kaczmarczyk Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…” Jedząc posiłek, często zdarza ci się scrollować social media na smartfonie? Dr Damian Parol w swoim najnowszym poście wyjaśnia, dlaczego to bardzo zły nawyk i jakie mogą być jego skutki. 17.10.2022 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie” Lara Gessler w "Mieście Kobiet" opowiedziała, jak wyglądało jej codzienne życie z ortoreksją, która została u niej zdiagnozowana kilka lat temu. Jak zaznaczyła, w jej przypadku to zaburzenie odżywiania było bardzo wielowymiarowe.… 03.10.2022 4 min.
Justyna Dudkiewicz Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią 29.09.2022 4 min.
Magdalena Bury „Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów Podczas zakupów spożywczych zauważyłaś, że twój ulubiony serek zmniejszył swoją objętość, nie zmieniając przy tym ceny? To coraz częstsze działania producentów. O tym, jakie chwyty wykorzystują, pisze Katarzyna Bosacka na… 23.09.2022 3 min.
Aleksandra Tchórzewska 153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne Galopująca inflacja, kryzys klimatyczny, trudna sytuacja energetyczna i niepewność jutra…Mimo takich okoliczności, wciąż w koszach lądują tony zmarnowanej żywności. UE marnuje więcej żywności niż importuje. „To jest… 21.09.2022 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk „Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne - Kobiety po prostu muszą być na diecie. Przyzwyczaiły się do tego, że to jest główny temat rozmów. Kiedy im uświadomisz, że tak być nie musi, że jeżeli zaczną jeść intuicyjnie, wcale nie będą jeść niezdrowo i nie utyją… 17.09.2022 13 min.
Milena Marchewka Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej? 11.09.2022 5 min.
Ewa Wojciechowska Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby Stowarzyszenie Otwartych Klatek sprawdziło stan mięsa w pięciu popularnych sieciach handlowych. Jak alarmuje, w ponad 99 proc. piersi z kurczaka sprzedawanych pod marką własną nosi ślady choroby białych włókien. "Te wyniki powinny… 09.09.2022 3 min.
Justyna Mazur Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić? Włochy słyną z doskonałej kuchni, oferując mnóstwo charakterystycznych dla tego południowoeuropejskiego kraju potraw. Jedną z nich jest porchetta, czyli pieczeń wołowa nadziewana ziołami. Porchettę można podawać na ciepło lub… 24.08.2022 4 min.
Ela Kowalska „Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka - Jedzenie z nudów jest niebezpieczne z kilku powodów, również dlatego, że jesteśmy w fazie podjadania. Nie najadamy się do syta, tylko tu weźmiemy cukierka, za chwilę kawałek jakiegoś ciasteczka, później skusimy się na… 23.08.2022 8 min.
Małgorzata Buchkovska Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże Zdarzyło ci się kiedyś kupić kurczaka i zostawić w lodówce, zapominając o nim? Każdemu czasem się to przytrafia, jednak należy wówczas zachować szczególną ostrożność. Zanim przygotujemy posiłek, powinnyśmy sprawdzić, czy… 15.08.2022 3 min.
Milena Marchewka Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego! Miód wrzosowy jest jedną ze szlachetnych odmian miodu o ciemnym, bursztynowym kolorze i kwiatowym zapachu. Można go rozpoznać po lekko galaretowatej konsystencji oraz łagodnie gorzkawym smaku. Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego… 07.08.2022 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska Teraz wiele i wielu z nas szuka oszczędności. Jak robić to z głową, żeby nie zaszkodzić przy tym swojemu zdrowiu? Na pewno nie wybieraj przetworzonej żywności i nie ograniczaj za bardzo dziennej liczby spożywanych kalorii. Zamiast… 05.08.2022 7 min.
Zuzanna Bodzoń Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy! Czy zdarzyło ci się kiedyś ugryźć fragment spleśniałego pokarmu? Pewnie niejeden raz. Nie jest to miły smak, ale także niedobre substancje dla organizmu. Jak twoje ciało może zareagować na nieświeże jedzenie? 31.07.2022 3 min.
Zuzanna Bodzoń Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba Wstajesz rano i masz chęć na dobrą jajecznicę i pyszny, świeży chleb posmarowany masełkiem? A może przyszedł ci do głowy deser, ale bez masła się nie obejdzie? Sprawdź, jak sprawić, aby zmiękło. 31.07.2022 3 min.
Milena Marchewka Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli? 26.07.2022 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska Ostatnio zakupy spożywcze wiążą się z coraz większym stresem, a czasem nawet złością czy frustracją. Wszystko przez szalejącą inflację, która powoduje, że ceny podstawowych produktów są z dnia na dzień wyższe. Jagna… 21.07.2022 3 min.
Barbara Dąbrowska-Górska „Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska Skąd się bierze agresja? To temat niezwykle złożony, nie sposób wskazać jednej przyczyny i jednego rozwiązania problemów z przemocą, zwiększoną irytacją czy trudnym do opanowania gniewem. Jednak okazuje się, że ważnym… 17.07.2022 13 min.
Milena Bizoń Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia Odpowiednio zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla zachowania dobrego zdrowia. Codziennie sięgasz po białe pieczywo, fast foody, słodkie płatki, smakowe jogurty i gotowe posiłki? Twoja dieta jest z pewnością bogata w… 17.07.2022 4 min.
Alicja Cembrowska Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna” Na śniadanie koktajl z alg, owady jako przekąska. Kotlet z „czystego mięsa” z probówki na obiad, do tego garść zieleniny z upraw hydroponicznych. Trudno zliczyć wizje tego, co w przyszłości będzie skrywać się pod hasłem… 06.07.2022 19 min.
Anna Sierant „Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel 03.07.2022 9 min.
Mariola Kolary Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw Odwodnienie kojarzone jest z piciem zbyt małej ilości płynów. To prawda, ale nie tylko deficyt wody może prowadzić do tego stanu. Niektóre pokarmy działają moczopędnie, co powoduje, że tracimy wodę z naszego organizmu. Poznaj 16… 03.07.2022 6 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Ocet winny – powstawanie, właściwości, zastosowanie w kuchni i łazience 01.07.2022 5 min.
Milena Marchewka Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać? 25.06.2022 4 min.
Anna Sierant „Moja definicja la dolce vita? Aby osiągnąć swój cel, warto się napracować”. O życiu i pracy w Toskanii mówi Danusia Indyk 17.06.2022 16 min.
Milena Bizoń Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać? Po posiłku masz ochotę chociaż trochę rozprostować kości i przejść się trochę? Każda aktywność fizyczna, nawet taka jak spacer, wpływa pozytywnie na twoje ciało. Jednak słyszymy też często, że bezpośrednio po jedzeniu… 05.06.2022 4 min.
Magdalena Bury Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda Znasz pojęcie "kapsułowej szafy"? W skrócie: chodzi o wybór bazowych ubrań, z których można stworzyć kilka zestawów ubrań na każdą okazję. A co, jeśli przenieść zasady z szafy do kuchni? Warto! "Mniej bałaganu, mniej… 03.06.2022 4 min.
Milena Marchewka Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść? 25.05.2022 5 min.
Milena Bizoń Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze Wiele osób uważa, że pomidory nie powinny być przechowywane w lodówce. Tak jest naprawdę? Okazuje się, że możemy to robić, ale pamiętając o kilku zasadach. Sprawdź, czy się do nich stosujesz. 22.05.2022 4 min.
Magdalena Bury Czy rozmiar i kolor talerza mają znaczenie, kiedy chcemy schudnąć? Na to pytanie odpowiada profesorka Katarzyna Siuzdak "Rozpowszechniła się teoria o tym, że jak niby użyjemy mniejszych talerzy, to sobie mniej nałożymy, bo więcej na spodeczek do herbaty się przecież nie da. Tylko już w tych 'cennych radach' nikt nie powiedział, że potem robimy… 29.04.2022 4 min.
Aleksandra Tchórzewska Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu Harnaaz Kaur Sandhu, modelka i aktorka z Indii, to ubiegłoroczna zdobywczyni prestiżowego tytułu Miss Universe. Niedawno padła ofiarą hejtu ze strony internautów, którzy dopatrzyli się zmian w jej wyglądzie. Powodem ich… 29.03.2022 3 min.
Małgorzata Buchkovska Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić Robiąc naleśniki przygotowujesz za dużo ciasta i później nie wiesz, co możesz z nim zrobić? Świetnym sposobem na przechowanie gotowych naleśników jest ich zamrożenie. Wówczas masz gotowy dodatkowy obiad na „w razie czego” i… 25.03.2022 3 min.
Magdalena Godzik „Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka — Większość ludzi sądzi, że choroby napadają nas z dnia na dzień. Nic bardziej mylnego. Schorzenia kiełkują w nas przez lata, a my je dokarmiamy czynnikami zapalnymi, na przykład cukrem — mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka,… 21.03.2022 14 min.