Magdalena Bury Czy rozmiar i kolor talerza mają znaczenie, kiedy chcemy schudnąć? Na to pytanie odpowiada profesorka Katarzyna Siuzdak "Rozpowszechniła się teoria o tym, że jak niby użyjemy mniejszych talerzy, to sobie mniej nałożymy, bo więcej na spodeczek do herbaty się przecież nie da. Tylko już w tych 'cennych radach' nikt nie powiedział, że potem robimy… 29.04.2022 4 min.
Aleksandra Tchórzewska Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu Harnaaz Kaur Sandhu, modelka i aktorka z Indii, to ubiegłoroczna zdobywczyni prestiżowego tytułu Miss Universe. Niedawno padła ofiarą hejtu ze strony internautów, którzy dopatrzyli się zmian w jej wyglądzie. Powodem ich… 29.03.2022 3 min.
Małgorzata Buchkovska Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić Robiąc naleśniki przygotowujesz za dużo ciasta i później nie wiesz, co możesz z nim zrobić? Świetnym sposobem na przechowanie gotowych naleśników jest ich zamrożenie. Wówczas masz gotowy dodatkowy obiad na „w razie czego” i… 25.03.2022 3 min.
Magdalena Godzik „Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka — Większość ludzi sądzi, że choroby napadają nas z dnia na dzień. Nic bardziej mylnego. Schorzenia kiełkują w nas przez lata, a my je dokarmiamy czynnikami zapalnymi, na przykład cukrem — mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka,… 21.03.2022 13 min.
redakcja Hello Zdrowie Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego Dziesięć prostych zasad popartych setkami badań stało się dla wielu wybawieniem od ciągłych nieskutecznych diet i zadręczania się z powodu każdej dodatkowej kalorii trafiającej na talerz. Elyse Resch oraz Evelyn Tribole w swojej… 20.03.2022 6 min.
Ewa Bukowiecka-Janik „Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej” – Pokutuje mit zdrowej diety jako tej restrykcyjnej i niesmacznej. W mojej książce piszę o tym, jak dobrze jeść i czuć się lepiej. To naprawdę nie oznacza jedzenia wyłącznie warzyw i chudego mięsa. Zdrowa dieta to nie tylko… 11.03.2022 11 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jak możesz pomóc Ukrainie? Lista oficjalnych zbiórek pieniędzy i paczek Już ok. 200 tys. mieszkańców i mieszkanek Ukrainy dostało się do Polski. Jednak mnóstwo z nich wciąż czeka na transport na granicy – zziębnięci, głodni i wyczerpani. Jak możemy pomóc wszystkim osobom, którzy potrzebują… 28.02.2022 5 min.
Milena Marchewka Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć? Piramida żywienia w uproszczony sposób przedstawia rekomendowane proporcje między ilościami produktów z różnych grup żywności, które warto uwzględniać w diecie. Oficjalne grafiki dla Polaków przygotowane przez Instytut… 27.01.2022 5 min.
Marta Chowaniec „Zimą ziemia odpoczywa. Tak samo jest z naszym organizmem i jego energią” – mówi Maria Nowak-Szabat, nauczycielka ajurwedy - Zima jest okresem, który nas znakomicie wzmacnia, jeśli się troskę o siebie odpowiednio rozegra, w przeciwieństwie do lata, które osłabia naszą energię życiową. – mówi Maria Nowak-Szabat, nauczycielka Ajurwedy. Rozmawiamy… 15.01.2022 9 min.
Ewelina Kaczmarczyk Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak Żywność GMO nie ma dobrej sławy. Czy rzeczywiście powinniśmy jej unikać jak ognia? Co o niej mówią badania? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie @biotech.geek biotechnolog i popularyzator nauki Dawid Polak. 12.01.2022 4 min.
Ewa Podsiadły-Natorska „Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała "Niezależnie od tego, jak bardzo pudruje się systemową odpowiedzialność, spychając ją na konsumentów,w kontenerach widać, jak dużo pełnowartościowego jedzenia idzie się marnuje" - mówi autorka reportażu „Na marne” 02.01.2022 9 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu Owoce kaki, choć dla wielu nazwa ta nadal brzmi mocno egzotycznie, są coraz bardziej popularne w Polsce. Dojrzałe owoce są słodkie, w smaku przypominają nieco śliwkę, można wyczuć w nich także nieco posmaku gruszki, moreli, a… 26.12.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie Fasola adzuki to roślina strączkowa uprawiana i niezwykle popularna w kuchni krajów azjatyckich. W Polsce coraz chętniej sięgają po nią entuzjaści zdrowego odżywiania, osoby eliminujące gluten z diety oraz wegetarianie. Adzuki… 18.12.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości Chlebek bananowy bezglutenowy, ale też przygotowany w tradycyjnej wersji, czyli z dodatkiem mąki pszennej, to rodzaj lekkiego wypieku, który zdobywa coraz większą popularność. Podawany jest jako słodka przekąska, lżejszy zamiennik… 15.12.2021 5 min.
Julia Krupińska Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje? Stres działa na mikroflorę jelit podobnie jak niezdrowe jedzenie. To jeden z tych newsów, który pokazuje, jak ważne jest holistyczne, a nie wybiórcze podejście do zdrowia. 11.12.2021 3 min.
Ewa Wojciechowska Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa? Koszenila w składzie produktów ukrywa się pod symbolem E120. Można ją znaleźć w słodyczach, galaretkach, alkoholach, jogurtach i lodach. Jest barwnikiem naturalnym, jednak pozyskiwanym z oryginalnego surowca - robi się ją z… 05.12.2021 3 min.
Marta Dragan Od wtorku pacjenci będą pytani o pobyt w szpitalu. Chodzi m.in. o serwowane posiłki Pacjenci, którzy ostatnio przebywali w szpitalu, od wtorku będą proszeni o odpowiedź na dziewięć pytań dotyczących jakości komunikacji, traktowania i wyżywienia - przekazał na Twitterze minister zdrowia Adam Niedzielski. 26.10.2021 3 min.
Marlena Kopacz Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa? Zapotrzebowanie kaloryczne to dzienne zapotrzebowanie jednostki na energię. Jest to również ilość energii dostarczanej wraz z pożywieniem każdego dnia, która jest w stanie uzupełnić wydatek energetyczny. To stwierdzenie dotyczy… 28.09.2021 6 min.
duet masz.talerz Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama! Pomidory, nasze ukochane, zaraz się skończą… Dlatego warto właśnie teraz je jeść i zamykać w słoikach, aby cieszyć się ich smakiem w zimowe dni. Możemy je ukisić, zrobić z nich sos albo…ususzyć. Kto z was przygotowywał… 26.09.2021 3 min.
Patrycja Nawojowska Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie Miód gryczany wyróżnia się na tle innych rodzajów miodów ciemnym, bursztynowym kolorem i charakterystycznym, ostrym smakiem. Jego wysoka wartość odżywcza oraz właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne sprawiają, że… 25.09.2021 5 min.
Milena Bizoń Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów Płatki owsiane są uważany za najzdrowszy wybór, jeśli chodzi o pożywne śniadanie czy smaczną kolację. Większość diet odchudzających w swoich jadłospisach uwzględnia płatki owsiane w różnej formie - zalane mlekiem, z… 19.09.2021 4 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie Miód lawendowy to niezwykle aromatyczny, wolno krystalizujący miód pozyskiwany z lawendy wąskolistnej. Dzięki coraz liczniej występującym w Polsce plantacjom tej rośliny, polski lawendowy miód przestaje być rzadkością. Łącząc… 13.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena Maltitol to jedna z wielu substancji słodzących, które coraz częściej zastępują cukier w diecie. Charakteryzuje się on niskim indeksem glikemicznym i niewielką wartością energetyczną, dlatego znajdziesz go w produktach typu… 11.09.2021 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Sylwia Majcher: Ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem jest powodem do dumy, nie wstydu „Dziwne zachowanie Chylińskiej, wszyscy byli w szoku”, "Ale WSTYD” - nagłówki o podobnej treści pojawiły się w mediach, kiedy Agnieszka Chylińska na jednej z imprez poprosiła o zapakowanie na wynos kilku ciastek dla swoich… 07.09.2021 3 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy Teff to zboże uprawiane w Afryce już w starożytności, które w postaci płatków lub mąki teff staje się coraz bardziej doceniane w dzisiejszych czasach. Powodem rosnącej popularności jest duża wartość odżywcza oraz fakt, że… 06.09.2021 5 min.
Milena Marchewka Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka? Miód rzepakowy jest jedną z podstawowych, najbardziej popularnych odmian miodu produkowanego w Polsce. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne często poleca się go jako środek wspomagający leczenie wybranych… 01.09.2021 5 min.
Milena Marchewka Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena Miód wrzosowy jest jedną ze szlachetnych odmian miodu o ciemnym, bursztynowym kolorze i kwiatowym zapachu. Można go rozpoznać po lekko galaretowatej konsystencji oraz łagodnie gorzkawym smaku. Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego… 30.08.2021 5 min.
Marta Malinowska Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe Nie raz zdarzyło ci się przymknąć oko na delikatnie psujące się owoce, warzywa, a może i na datę ważności jakiegoś produktu? Nie jesteś jedyna. Czy wiesz jednak, czym grozi spożycie przeterminowanego jedzenia? 29.08.2021 4 min.
Małgorzata Buchkovska Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić 28.08.2021 3 min.
Anna Jastrzębska Gdzie nie wyrzucać jedzenia? Niby to oczywiste, ale wiele osób wciąż nie ma pojęcia „Wiadomo… Jedzenie nie nadaje się do kosza na śmieci! Jednak jeśli powinie nam się noga, warto wiedzieć, jak odpowiednio wyrzucić żywność – pisze w najnowszym poście na Instagramie Jagna Niedzielska. Propagatorka kuchni zero… 23.08.2021 3 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla Kiełki rzodkiewki, czyli małe i niepozorne zielone listki, na lekko czerwonej, pokręconej łodyżce to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Włączenie ich na stałe do diety przyniesie wiele korzyści twojemu… 16.08.2021 5 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Lucerna nazywana jest „królową ziaren”. Zawdzięcza to bogactwu składników odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów, które działają antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Mimo to kiełki lucerny nie mogą być składnikiem… 14.08.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie Bazylia to roślina, która ceniona jest przede wszystkim jako zioło przyprawowe. Swoją popularność w Polsce zawdzięcza coraz większemu zainteresowaniu kuchnią śródziemnomorską. Warto pamiętać jednak także o jej… 04.08.2021 4 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Choć kiełki roślin znane są od starożytności, to szczególną popularność zyskały dopiero w XIX w. Doceniono ich walory odżywcze i zdrowotne. Dzięki włączeniu ich do codziennej diety możesz znacząco zmniejszyć ryzyko… 01.08.2021 5 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Wszystkich wartości odżywczych kiełków słonecznika nie sposób wymienić za jednym razem. Cenne zasoby witamin oraz mikro i makroelementów, jakie się w nich znajdują, sprawiają, że jest to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale… 30.07.2021 5 min.
Marta Dragan Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków Regularność jedzonych posiłków jest bardzo ważna w kontekście przybierania na wadze i rozwijania się takich chorób jak insulinooporność czy cukrzyca - podkreśla Aleksandra Zaczkiewicz, dietetyczka z poradni dietetycznej „Razem… 27.07.2021 3 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie Trudno wyobrazić sobie dania meksykańskie czy hiszpańskie bez dodatku pikantnego chili. Tymczasem istnieje przyprawa znacznie ostrzejsza, choć wytwarzana z tego samego gatunku papryki – pieprz cayenne. Choć budzi skojarzenia przede… 27.07.2021 5 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla Trudno wyobrazić sobie kuchnię azjatycką bez kiełków fasoli mung. Można je znaleźć w wielu daniach wietnamskich czy hinduskich. Obecnie podbijają również podniebienia Europejczyków. Nic w tym zaskakującego! Poza tym, że… 26.07.2021 6 min.
Zuzanna Kowalewska Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie Wydaje się, że korzystanie z lodówki nie jest niczym skomplikowanym. Jednak bardzo często zupełnie nieświadomie popełniamy podstawowe błędy, które szkodzą nie tylko sprzętowi, ale mają też negatywny wpływ na nasze zdrowie.… 24.07.2021 5 min.
Milena Marchewka Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach Karagen (E407) jest pochodzącą z wodorostów substancją wykorzystywaną jako stabilizator. Znajdziemy ją na liście składników wielu produktów spożywczych - od śmietany i śmietanki, przez dżemy, po żywność dla niemowląt.… 22.07.2021 5 min.
Marlena Kopacz Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby Tuńczyk błękitnopłetwy jest jedną z bardziej lubianych ryb. Doskonale smakuje zarówno w formie steku, jak i sałatki. Poza kwasami Omega-3 i 6 znajdują się w nim również inne korzystne dla zdrowia składniki. Możemy wśród nich… 20.07.2021 6 min.
Justyna Mazur Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy Soczewica czerwona to smaczna odmiana soczewicy, wyróżniająca się delikatnym smakiem, krótkim czasem gotowania oraz możliwością wszechstronnego zastosowania w kuchni. Ta roślina strączkowa stanowi doskonałe źródło białka,… 19.07.2021 4 min.
Marlena Kopacz Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości? Hummus to prosta do zrobienia w domu pasta z ciecierzycy. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Można ją jeść z pieczywem albo traktować jako dodatek do dań głównych. Hummus jest wysokokaloryczny, ale jego właściwości zdrowotne to… 14.07.2021 6 min.
Anna Dwojnych Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie? Dekstroza (ang. dextrose) to mało popularne określenie glukozy. Słowo „dekstroza” jest bardzo rzadko używane we współczesnym słownictwie. Właściwości dekstrozy sprawiają, że jest poszukiwanym produktem, szczególnie wśród… 14.06.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie Zioła w domu – czy to hodowane na balkonie, czy parapecie – są nie tylko świetnym sposobem wzbogacenia smaku i aromatu przygotowywanych potraw. Pełne zielonych ziół doniczki stanowią też piękną ozdobę kuchni, a właściwie… 11.06.2021 6 min.
Magdalena Bury Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach "Będą zmiany w sprawie daty umieszczonej na opakowaniach jedzenia. Trwają konsultacje dotyczące określeń, jakie pojawiają się na kupowanej żywności" - pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Komisja Europejska… 21.05.2021 4 min.
Magdalena Kotwica GIS wycofuje ze sklepów popularny dodatek do włoskich dań. Może zawierać szkło Pesto marki LA BIO IDEA może zawierać szkło – informuje Główny Inspektor Sanitarny. Jeśli masz w domu słoik tego włoskiego przysmaku lub planujesz zakup, zwróć uwagę na numer partii. Zgodnie z decyzją GIS produkt ma zostać… 01.05.2021 2 min.