Przejdź do treści

10 przepisów na pyszny domowy chleb

10 przepisów na pyszny domowy chleb
Pieczemy domowy chleb według przepisów 10 najciekawych blogów. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 ćwiczeń na wzmocnienie kręgosłupa
Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk

Są tacy, dla których nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba. Ten ze sklepu oczywiście nie dorasta do pięt domowemu. Z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych wybraliśmy 10 najlepszych przepisów na własny pachnący bochenek. Miłośnicy bakalii, adepci zakwasu, bezglutenowcy – rozgrzewajcie piekarniki.

Chleb – najprostszy z najprostszych

Jeśli to będzie wasz pierwszy chleb – zdecydowanie na warsztat bierzcie przepis z bloga Plate of Joy. Z 6 składników w 3 godziny można wypiec swój pierwszy, idealnie chrupiący bochenek.

przepis na domowy chleb_ plate of joy

Źródło: www.plateofjoy.blogspot.com

Chleb pszenny graham na żytnim zakwasie

Gosia z bloga Modern Taste pokazuje, jak zrobić żytni zakwas (i o niego zadbać!), a następnie upiec z niego przepyszny pszenny graham.

Źródło: www.moderntasteblog.com

Chleb piwny z orzechami włoskimi

Wielbicielom delikatnych eksperymentów proponujemy przepis z bloga Asia White Kitchen, który w składnikach uwzględnia ciemne piwo i orzechy włoskie. Do tego wypieku trzeba mieć trochę cierpliwości – ciasto powinno wyrastać 12-18 godzin, ale zdecydowanie warto tyle poczekać!

przepis na piwny chleb_asia white kitchen

Źródło: www.asia-white-kitchen.blogspot.com

Chleb z ziarnami i morelami

Olga z bloga Waniliowa Chmurka do swojego wypieku dodaje pełnoziarnistą mąkę jaglaną, suszone morele i kompilację ulubionych ziaren – sezamu, pestek dyni i siemienia lnianego. To chleb dla tych, którzy lubią wilgotny miąższ i pełne dziurek kromki.

przepis na chleb z morelami_waniliowa chmurka

Źródło: www.waniliowachmurka.blogspot.com

Chleb z rozmarynem, rodzynkami i migdałami

Autorka bloga Co dziś zjem na śniadanie? piecze chleb prosty jak barszcz. Znika z chlebaka szybciej, niż się go przygotowuje, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że po spróbowaniu zapomnicie, gdzie dokładnie jest wasza osiedlowa piekarnia.

przepis na chleb_co dzis zjem na sniadanie

Źródło: www.codziszjemnasniadanie.pl

Chleb pomidorowo-czosnkowy

Chociaż chleb z bloga Everyday Flavours wygląda niesamowicie, żeby go upiec, wcale nie trzeba mieć czarnego pasa piekarza. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki, i do dzieła!

przepis na chleb pomidorowo czosnkowy_everydayflavours

Źródło: www.everydayflavours.blogspot.com

Chleb zmieniający życie

Marta z Jadłonomii wzięła na warsztat chleb, który piecze się z samych ziaren i nasion, bez dodatku mąki. Zainspirowała się przepisem z kultowego bloga My New Roots, opracowując go w wersji trochę bardziej dopasowanej do asortymentu naszych sklepowych półek.

Źródło: www.jadlonomia.com

Bezglutenowy paleo chlebek

Wypieki paleo (bez użycia zbóż) wymagają trochę więcej czasu i wysiłku. Dlatego warto inspirować się sprawdzonymi przepisami, na przykład takim jak bezglutenowy wypiek Kasi z bloga Cook It Lean.

Źródło: www.cookitlean.pl

Chleb na zakwasie – wolny od glutenu

Kolejna wersja chleba, który nie zawiera glutenu, pochodzi z przepisu Mai z Qmam Kaszę. Chleb robimy na bazie 7-dniowego zakwasu. Przekonajcie się, że warto!

przepis na bezglutenowy <a href=chleb na zakwasie_qmam kasze” height=”768″ src=”https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/08/przepis-na-chleb_qmamkasze-680×1024.jpg” width=”510″ />

Źródło: www.qmamkasze.pl

Chleb bezglutenowy

Ten zjawiskowy wypiek pochodzi z przepisu z bloga Smaki Alzacji. Można do niego użyć całej gamy nietypowych mąk: migdałowej, z manioku albo ciecierzycy. Nietolerancjo glutenu – strzeż się!

Źródło: www.smakialzacji.blogspot.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Chrup, chrup pora!

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej