Przejdź do treści

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free
Fot. dturphoto/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Badania genetyczne – jak wyglądają, kiedy robić, dlaczego warto
Czego nie warto robić na pusty żołądek
Nie tylko picie kawy czy gazowanych słodkich napojów. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Ręce z pomidorami
Jak obniżyć ciśnienie? Podpowiada dietetyczka kliniczna z „Że Niby Fit”
Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash
Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?
Stosunek seksualny a błona dziewicza / istock
Błona dziewicza – czy po latach bez seksu może się samoistnie odtworzyć? Ginekolog tłumaczy

Gluten występuje w produktach otrzymywanych z pszenicy, żyta, jęczmienia i zwykłego owsa. Produktami bogatymi w gluten są np. mąka żytnia, makarony i pieczywo z mąki pszennej oraz kasza manna. Gluten znajduje się również w parówkach, wędlinach, jogurtach owocowych i maślankach smakowych.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występującą w największych ilościach w pszenicy, jęczmieniu i życie. Nie mogą go spożywać osoby z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Będąc na diecie bezglutenowej, należy unikać m.in. produktów na bazie mąki pszennej, a więc zwykłych makaronów i pieczywa.

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych – gliadyny i gluteniny. W największych ilościach występuje w bielmie zbóż: pszenicy, jęczmieniu i życie. Gluten znajduje się także w owsie, który w trakcie zbiorów, transportu, przechowywania i przetwarzania zostaje zanieczyszczony pszenicą, żytem bądź jęczmieniem. Dla osoby zdrowej gluten nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa, jednak jest szkodliwy dla osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na tę mieszaninę białek. Objawami wskazującymi na niewłaściwą reakcję organizmu na ten składnik w pokarmie są m.in.: bóle brzucha i dolegliwości trawienne w postaci wzdęć, biegunek, zaparć, uczucie ciągłego, narastającego zmęczenia, ogólne osłabienie organizmu, nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy.

3 przepisy bezglutenowe na bazie mąki

W czym występuje gluten?

W czym jest najwięcej glutenu? Gluten naturalnie występuje w pszenicy i w jej dawnych odmianach (np. w orkiszu), jęczmieniu, życie oraz zwykłym, niecertyfikowanym owsie. Składnik ten obecny jest również we wszelkich produktach otrzymywanych na bazie tych zbóż. Znajduje się w mące pszennej, żytniej i jęczmiennej, w płatkach pszennych, owsianych, żytnich i jęczmiennych, kaszy mannie, kuskusie oraz w różnych odmianach kaszy jęczmiennej – w pęczaku, kaszy mazurskiej i perłowej. Gluten zawarty jest także w kaszkach zbożowych i mleczno-zbożowych, w makaronie pszennym i żytnim oraz w każdym pieczywie – chlebie białym i razowym, bułkach, bagietkach, preclach, pieczywie chrupkim oraz w cukierniczym suchym (np. w herbatnikach, biszkoptach, sucharkach, pierniczkach). Na liście produktów bogatych w gluten znajdują się również drożdżówki, ciasta, ciasteczka, bułka tarta, potrawy panierowane, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego i kawa zbożowa.

Gluten – w czym jest zawarty poza zbożami?

Gluten jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym ze względu na swoje pożądane właściwości, czyli dużą kleistość i rozciągliwość. Znajduje zastosowanie również jako środek spulchniający, m.in. do różnych wyrobów mięsnych. W czym znajduje się gluten? Należy wymienić szereg różnych produktów, w których może występować. Gluten nierzadko zawarty jest w kukurydzianych płatkach śniadaniowych, które w naturalnej postaci są pozbawione tego związku, jednak często w ich składzie pojawia się słód jęczmienny. Zanieczyszczone glutenem mogą być także: mąka kukurydziana, ryżowa i gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej. Na liście produktów mogących zawierać gluten występują również:

  • wędliny wysokowydajne, konserwy rybne i mięsne, kaszanka, pasztet, wyroby garmażeryjne (parówki, kotlety mielone, hamburgery, pulpety),
  • przeciery pomidorowe,
  • produkty wegetariańskie, np. kotlety sojowe,
  • owoce suszone, wsady owocowe, sałatki z majonezem,
  • słodycze: cukierki nadziewane, batony, czekolada, lody, żelki, gotowe budynie, gumy do żucia,
  • niektóre kawy rozpuszczalne, czekolada do picia, napoje owocowo-warzywne,
  • przyprawy typu vegeta,
  • keczup, musztarda, gotowe sosy, dipy i dressingi.

Zobacz także

Produkty, w których występuje gluten i laktoza?

Gluten jest składnikiem pokarmu, który nierzadko odpowiada za wywoływanie alergii, nietolerancji lub nadwrażliwości. Obok glutenu, często przyczyną nietolerancji jest laktoza, czyli cukier mleczny. Związek ten w zdrowym organizmie rozkładany jest na glukozę i galaktozę przez enzym trawienny – laktazę. W sytuacji jego niedoboru bądź braku laktoza nie zostaje rozłożona i ulega fermentacji w jelicie grubym. W konsekwencji dochodzi do zaburzeń przewodu pokarmowego objawiających się: biegunkami, wzdęciami, bólami brzucha, oddawaniem nadmiernej ilości gazów, kolkami, nudnościami i wymiotami oraz uczuciem przelewania się w jamie brzusznej. Do produktów, w których może występować zarówno gluten, jak też laktoza należą: jogurty owocowe i maślanki, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

Produkty bezglutenowe

Do produktów naturalnie niezawierających glutenu należą: kukurydza, gryka, ryż biały i brązowy, ziemniaki, tapioka, soja, amarantus, fasola, soczewica, sorgo, a także orzechy, warzywa, owoce oraz mięso. Zgodnie z ustaleniami Światowej Organizacji Zdrowia za żywność bezglutenową uznaje się także produkty przetworzone, które zawierają nie więcej niż 20 mg glutenu na kilogram. Oznaczone są one międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa i mogą być bezpiecznie stosowane w diecie bezglutenowej. Na liście produktów bez glutenu znajdują się: kasza jaglana, płatki ryżowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, świeże i nieprzetworzone mięso, jaja i ryby, jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko zagęszczane, mleko świeże, owoce i warzywa – świeże, mrożone i konserwowane bez dodatków, cukier, dżem, landrynki, kawa naturalna, herbata, soki owocowe oraz ciasta oznaczone symbolem Przekreślonego Kłosa.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

rozciągająca się kobieta

O czym może świadczyć ból żeber? Jak wyglądają objawy? Jak złagodzić ból?

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

omdlenie

Czym jest utrata przytomności? Udzielanie pierwszej pomocy przy omdleniu

święta

Święta na bezglutenie

zgaga

Przyczyny zgagi – co może powodować dyskomfort i palenie za mostkiem?

naukowiec

Objawy salmonelli – jak je szybko rozpoznać?

kobieta w ciąży

Wzdęcia w ciąży – jak sobie z nimi radzić?

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

ból

Co stres robi z naszymi stawami? Będziesz zaskoczona

Celiakia / istockphoto

„Przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie” – mówi 32-letnia Anna, której chorobę zdiagnozowano 10 lat temu

Fonoforeza – wskazania i przeciwwskazania

Fonoforeza – wskazania i przeciwwskazania

lekarka

Badania profilaktyczne – które zrobić w zależności od wieku?

Terapia genowa. Czym jest i kiedy się ją stosuje?

Terapia genowa. Czym jest i kiedy się ją stosuje?

badania wysokościowe

Badania wysokościowe – na czym polegają? Jak się do nich przygotować?

USG ginekologiczne - na czym polega, jak się do niego przygotować?

USG ginekologiczne – na czym polega, jak się do niego przygotować?

Tomografia komputerowa - cena, jak się przygotować do badania?

Tomografia komputerowa – cena, jak się przygotować do badania?

Obdukcja — czym jest potwierdzenie doznania obrażeń, co daje i jak je wykonać?

Obdukcja – czym jest? Jaki lekarz ją wykonuje?

Otolaryngologia — jakimi chorobami się zajmuje?

Otolaryngologia – jakimi chorobami się zajmuje ta dziedzina?

alkohol

Na czym polega detoks alkoholowy? Gdzie poddać się oczyszczeniu organizmu z toksyn?

Na czym polega balneologia?

Na czym polega balneologia?

RTG — cel badania, wskazania, szkodliwość

RTG (zdjęcie rentgenowskie) – wskazania do badania, szkodliwość

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Żelatyna na stawy

Żelatyna na stawy – czy rzeczywiście jest skuteczna w walce z bólem stawów?