Przejdź do treści

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free
Fot. dturphoto/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta żuje gumę do żucia
Zdarzyło ci się żuć gumę przed zabiegiem? O tym, czy jest to bezpieczne, mówi anestezjolog
Unsplash.com
Łykasz lewotyroksynę na niedoczynność tarczycy, a potem pijesz kawę? To niezbyt zdrowe połączenie
„Podnieść piersi? Ale dla kogo? Mi się podoba i tylko to się liczy” – pisze piosenkarka Tanerélle na Twitterze
loto
Letnie BHP, czyli czego nie robić podczas upałów
Pexels.com
Dr Lifestyle: Owocowe smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości

Gluten występuje w produktach otrzymywanych z pszenicy, żyta, jęczmienia i zwykłego owsa. Produktami bogatymi w gluten są np. mąka żytnia, makarony i pieczywo z mąki pszennej oraz kasza manna. Gluten znajduje się również w parówkach, wędlinach, jogurtach owocowych i maślankach smakowych.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występującą w największych ilościach w pszenicy, jęczmieniu i życie. Nie mogą go spożywać osoby z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Będąc na diecie bezglutenowej, należy unikać m.in. produktów na bazie mąki pszennej, a więc zwykłych makaronów i pieczywa.

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych – gliadyny i gluteniny. W największych ilościach występuje w bielmie zbóż: pszenicy, jęczmieniu i życie. Gluten znajduje się także w owsie, który w trakcie zbiorów, transportu, przechowywania i przetwarzania zostaje zanieczyszczony pszenicą, żytem bądź jęczmieniem. Dla osoby zdrowej gluten nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa, jednak jest szkodliwy dla osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na tę mieszaninę białek. Objawami wskazującymi na niewłaściwą reakcję organizmu na ten składnik w pokarmie są m.in.: bóle brzucha i dolegliwości trawienne w postaci wzdęć, biegunek, zaparć, uczucie ciągłego, narastającego zmęczenia, ogólne osłabienie organizmu, nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy.

Mączna EksTradycja

W czym występuje gluten?

W czym jest najwięcej glutenu? Gluten naturalnie występuje w pszenicy i w jej dawnych odmianach (np. w orkiszu), jęczmieniu, życie oraz zwykłym, niecertyfikowanym owsie. Składnik ten obecny jest również we wszelkich produktach otrzymywanych na bazie tych zbóż. Znajduje się w mące pszennej, żytniej i jęczmiennej, w płatkach pszennych, owsianych, żytnich i jęczmiennych, kaszy mannie, kuskusie oraz w różnych odmianach kaszy jęczmiennej – w pęczaku, kaszy mazurskiej i perłowej. Gluten zawarty jest także w kaszkach zbożowych i mleczno-zbożowych, w makaronie pszennym i żytnim oraz w każdym pieczywie – chlebie białym i razowym, bułkach, bagietkach, preclach, pieczywie chrupkim oraz w cukierniczym suchym (np. w herbatnikach, biszkoptach, sucharkach, pierniczkach). Na liście produktów bogatych w gluten znajdują się również drożdżówki, ciasta, ciasteczka, bułka tarta, potrawy panierowane, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego i kawa zbożowa.

Gluten – w czym jest zawarty poza zbożami?

Gluten jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym ze względu na swoje pożądane właściwości, czyli dużą kleistość i rozciągliwość. Znajduje zastosowanie również jako środek spulchniający, m.in. do różnych wyrobów mięsnych. W czym znajduje się gluten? Należy wymienić szereg różnych produktów, w których może występować. Gluten nierzadko zawarty jest w kukurydzianych płatkach śniadaniowych, które w naturalnej postaci są pozbawione tego związku, jednak często w ich składzie pojawia się słód jęczmienny. Zanieczyszczone glutenem mogą być także: mąka kukurydziana, ryżowa i gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej. Na liście produktów mogących zawierać gluten występują również:

  • wędliny wysokowydajne, konserwy rybne i mięsne, kaszanka, pasztet, wyroby garmażeryjne (parówki, kotlety mielone, hamburgery, pulpety),
  • przeciery pomidorowe,
  • produkty wegetariańskie, np. kotlety sojowe,
  • owoce suszone, wsady owocowe, sałatki z majonezem,
  • słodycze: cukierki nadziewane, batony, czekolada, lody, żelki, gotowe budynie, gumy do żucia,
  • niektóre kawy rozpuszczalne, czekolada do picia, napoje owocowo-warzywne,
  • przyprawy typu vegeta,
  • keczup, musztarda, gotowe sosy, dipy i dressingi.

Zobacz także

Produkty, w których występuje gluten i laktoza?

Gluten jest składnikiem pokarmu, który nierzadko odpowiada za wywoływanie alergii, nietolerancji lub nadwrażliwości. Obok glutenu, często przyczyną nietolerancji jest laktoza, czyli cukier mleczny. Związek ten w zdrowym organizmie rozkładany jest na glukozę i galaktozę przez enzym trawienny – laktazę. W sytuacji jego niedoboru bądź braku laktoza nie zostaje rozłożona i ulega fermentacji w jelicie grubym. W konsekwencji dochodzi do zaburzeń przewodu pokarmowego objawiających się: biegunkami, wzdęciami, bólami brzucha, oddawaniem nadmiernej ilości gazów, kolkami, nudnościami i wymiotami oraz uczuciem przelewania się w jamie brzusznej. Do produktów, w których może występować zarówno gluten, jak też laktoza należą: jogurty owocowe i maślanki, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

Produkty bezglutenowe

Do produktów naturalnie niezawierających glutenu należą: kukurydza, gryka, ryż biały i brązowy, ziemniaki, tapioka, soja, amarantus, fasola, soczewica, sorgo, a także orzechy, warzywa, owoce oraz mięso. Zgodnie z ustaleniami Światowej Organizacji Zdrowia za żywność bezglutenową uznaje się także produkty przetworzone, które zawierają nie więcej niż 20 mg glutenu na kilogram. Oznaczone są one międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa i mogą być bezpiecznie stosowane w diecie bezglutenowej. Na liście produktów bez glutenu znajdują się: kasza jaglana, płatki ryżowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, świeże i nieprzetworzone mięso, jaja i ryby, jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko zagęszczane, mleko świeże, owoce i warzywa – świeże, mrożone i konserwowane bez dodatków, cukier, dżem, landrynki, kawa naturalna, herbata, soki owocowe oraz ciasta oznaczone symbolem Przekreślonego Kłosa.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

„Przez uwarunkowania kulturowe, społeczne i religijne kobiety zgwałcone przez męża często nie wiedzą, że są ofiarami przestępstwa” – mówią Kamila Ferenc i Adam Kuczyński z Fundacji Przeciw Kulturze Gwałtu

„Fizjoterapeuci wykonują wspaniałą pracę. Ale zarabiają 1800 zł na rękę i żeby zarobić godnie, pracują po 12 godzin przez 7 dni w tygodniu” – mówi fizjoterapeutka Sandra Osipiuk

„Tak zwane „środowisko” feministyczne niesłusznie upatruje w nas konkurencję. A feminizm w Polsce potrzebuje pluralizmu” – mówią Agata Maciejewska i Kasia von Alexandrowitsch, założycielki „Dziewuchy Dziewuchom”

Zainteresują cię również:

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?

Neurolog omawia z pacjentką wyniki badań

Neurolog, czyli specjalista od schorzeń i chorób układu nerwowego. Jakie dokładnie leczy choroby?

różne rodzaje opatrunków w postaci plastrów i bandaża

Opatrunki – rodzaje, wskazania oraz sposób doboru odpowiedniego środka

Wykonywanie badania elektromiograficznego

Badanie EMG – elektromiografia. Jak wygląda badanie i jakie są wskazania?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Zabieg wstrzykiwania toksyny botulinowej

Toksyna botulinowa w praktyce neurologicznej oraz kosmetologii

Pływające bakterie na odporność

Co to jest immunologia i jakie są jej rodzaje? Badania immunologiczne w diagnostyce

kobieta leży na stole do masażu i korzysta z talasoterapii

Talasoterapia – co to jest i jak działa? Czy zabiegi talasoterapii są skuteczne?

leki psychotropowe w postaci tabletek wysypane na stół

Działanie leków psychotropowych. Przebieg leczenia, skutki uboczne, efekty

Badanie psychologiczne u psychologa

Jak wyglądają badania psychologiczne kierowców oraz w wojsku?

kobieta cierpiąca na abulię spogląda z balkonu na ulicę

Abulia jako przykład zaburzeń woli i aktywności złożonej