Przejdź do treści

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free
Fot. dturphoto/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kuchnia azjatycka
Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska
Dieta sokowa – czy na pewno jest bezpieczna?
Kobieta płacze przed lustrem
Czy płacz jest zdrowy? Z czym może być związany? Wyjaśnia psycholożka Anna Cyklińska
Wulwodynia i coccygodynia - czym są? Wyjaśnia Ewelina Tyszko-Bury, osteopatka
Wulwodynia i coccygodynia – czym są? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Owoce i warzywa
Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Gluten występuje w produktach otrzymywanych z pszenicy, żyta, jęczmienia i zwykłego owsa. Produktami bogatymi w gluten są np. mąka żytnia, makarony i pieczywo z mąki pszennej oraz kasza manna. Gluten znajduje się również w parówkach, wędlinach, jogurtach owocowych i maślankach smakowych.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występującą w największych ilościach w pszenicy, jęczmieniu i życie. Nie mogą go spożywać osoby z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Będąc na diecie bezglutenowej, należy unikać m.in. produktów na bazie mąki pszennej, a więc zwykłych makaronów i pieczywa.

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych – gliadyny i gluteniny. W największych ilościach występuje w bielmie zbóż: pszenicy, jęczmieniu i życie. Gluten znajduje się także w owsie, który w trakcie zbiorów, transportu, przechowywania i przetwarzania zostaje zanieczyszczony pszenicą, żytem bądź jęczmieniem. Dla osoby zdrowej gluten nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa, jednak jest szkodliwy dla osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na tę mieszaninę białek. Objawami wskazującymi na niewłaściwą reakcję organizmu na ten składnik w pokarmie są m.in.: bóle brzucha i dolegliwości trawienne w postaci wzdęć, biegunek, zaparć, uczucie ciągłego, narastającego zmęczenia, ogólne osłabienie organizmu, nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy.

3 przepisy bezglutenowe na bazie mąki

W czym występuje gluten?

W czym jest najwięcej glutenu? Gluten naturalnie występuje w pszenicy i w jej dawnych odmianach (np. w orkiszu), jęczmieniu, życie oraz zwykłym, niecertyfikowanym owsie. Składnik ten obecny jest również we wszelkich produktach otrzymywanych na bazie tych zbóż. Znajduje się w mące pszennej, żytniej i jęczmiennej, w płatkach pszennych, owsianych, żytnich i jęczmiennych, kaszy mannie, kuskusie oraz w różnych odmianach kaszy jęczmiennej – w pęczaku, kaszy mazurskiej i perłowej. Gluten zawarty jest także w kaszkach zbożowych i mleczno-zbożowych, w makaronie pszennym i żytnim oraz w każdym pieczywie – chlebie białym i razowym, bułkach, bagietkach, preclach, pieczywie chrupkim oraz w cukierniczym suchym (np. w herbatnikach, biszkoptach, sucharkach, pierniczkach). Na liście produktów bogatych w gluten znajdują się również drożdżówki, ciasta, ciasteczka, bułka tarta, potrawy panierowane, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego i kawa zbożowa.

Gluten – w czym jest zawarty poza zbożami?

Gluten jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym ze względu na swoje pożądane właściwości, czyli dużą kleistość i rozciągliwość. Znajduje zastosowanie również jako środek spulchniający, m.in. do różnych wyrobów mięsnych. W czym znajduje się gluten? Należy wymienić szereg różnych produktów, w których może występować. Gluten nierzadko zawarty jest w kukurydzianych płatkach śniadaniowych, które w naturalnej postaci są pozbawione tego związku, jednak często w ich składzie pojawia się słód jęczmienny. Zanieczyszczone glutenem mogą być także: mąka kukurydziana, ryżowa i gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej. Na liście produktów mogących zawierać gluten występują również:

  • wędliny wysokowydajne, konserwy rybne i mięsne, kaszanka, pasztet, wyroby garmażeryjne (parówki, kotlety mielone, hamburgery, pulpety),
  • przeciery pomidorowe,
  • produkty wegetariańskie, np. kotlety sojowe,
  • owoce suszone, wsady owocowe, sałatki z majonezem,
  • słodycze: cukierki nadziewane, batony, czekolada, lody, żelki, gotowe budynie, gumy do żucia,
  • niektóre kawy rozpuszczalne, czekolada do picia, napoje owocowo-warzywne,
  • przyprawy typu vegeta,
  • keczup, musztarda, gotowe sosy, dipy i dressingi.

Zobacz także

Produkty, w których występuje gluten i laktoza?

Gluten jest składnikiem pokarmu, który nierzadko odpowiada za wywoływanie alergii, nietolerancji lub nadwrażliwości. Obok glutenu, często przyczyną nietolerancji jest laktoza, czyli cukier mleczny. Związek ten w zdrowym organizmie rozkładany jest na glukozę i galaktozę przez enzym trawienny – laktazę. W sytuacji jego niedoboru bądź braku laktoza nie zostaje rozłożona i ulega fermentacji w jelicie grubym. W konsekwencji dochodzi do zaburzeń przewodu pokarmowego objawiających się: biegunkami, wzdęciami, bólami brzucha, oddawaniem nadmiernej ilości gazów, kolkami, nudnościami i wymiotami oraz uczuciem przelewania się w jamie brzusznej. Do produktów, w których może występować zarówno gluten, jak też laktoza należą: jogurty owocowe i maślanki, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

Produkty bezglutenowe

Do produktów naturalnie niezawierających glutenu należą: kukurydza, gryka, ryż biały i brązowy, ziemniaki, tapioka, soja, amarantus, fasola, soczewica, sorgo, a także orzechy, warzywa, owoce oraz mięso. Zgodnie z ustaleniami Światowej Organizacji Zdrowia za żywność bezglutenową uznaje się także produkty przetworzone, które zawierają nie więcej niż 20 mg glutenu na kilogram. Oznaczone są one międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa i mogą być bezpiecznie stosowane w diecie bezglutenowej. Na liście produktów bez glutenu znajdują się: kasza jaglana, płatki ryżowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, świeże i nieprzetworzone mięso, jaja i ryby, jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko zagęszczane, mleko świeże, owoce i warzywa – świeże, mrożone i konserwowane bez dodatków, cukier, dżem, landrynki, kawa naturalna, herbata, soki owocowe oraz ciasta oznaczone symbolem Przekreślonego Kłosa.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lekarka w fartuchu ochronnym ściąga rękawiczki

Zdjęcie dłoni lekarza po 10 godzinach w rękawiczce. Tak wygląda walka na pierwszej linii frontu z COVID-19

„Proszę przyjść, jak będzie pani chciała mieć dzieci”. Te słowa usłyszała od lekarzy artystka Katarzyna Gabrysz, kiedy szukała pomocy

Kobieta na badaniu piersi metodą mammografii

Mammografia – co to za badanie? Jak często ją wykonywać i jak interpretować wyniki?

Kobieta smutna, cierpiaca na depresję poporodową

Depresja poporodowa – jak długo trwa? Jakie są jej objawy i jak ją leczyć?

Triage – na czym polega? Jakie są zasady segregacji medycznej chorych?

Mezoterapia igłowa – co to jest, jakie są efekty i skutki uboczne?

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

kobieta ze zmianami skórnymi twarzy

Przebarwienia na twarzy – przyczyny i sposoby, żeby się ich pozbyć

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Wrzody żołądka ‒ leczenie naturalne

Wrzody żołądka – leczenie naturalne. Jakie są domowe sposoby?

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Zakrzepica - co to jest? Jakie są jej objawy i na czym polega leczenie zakrzepicy?

Zakrzepica – co to jest? Jakie są jej objawy i na czym polega leczenie zakrzepicy?

lekarz wykonuje kobiecie rentgen zębów

Zdjęcie pantomograficzne – na czym polega i ile kosztuje?

zapalenie przydatków, kobieta trzymająca się w okolicach podbrzusza

Zapalenie przydatków – objawy, leczenie, możliwe powikłania

kobieta, którą boli brzuch, przepuklina pępkowa

Przepuklina pępkowa u dzieci i dorosłych – objawy i leczenie

Kobieta chora na sarkoidozę rozmawia z lekarką.

Sarkoidoza – przyczyny i objawy. Przebieg oraz leczenie choroby

młoda kobieta zadowolona po usunięciu trądziku

Trądzik hormonalny – przyczyny i leczenie. Jak go rozpoznać?

migotanie przedsionków - kobieta trzyma się za serce

Migotanie przedsionków – przyczyny, objawy i leczenie tej postaci arytmii

para całująca się

Co to jest diafragma? Jakie jest jej działanie i skuteczność jako środka antykoncepcyjnego?

szum w uszach - kobieta trzyma się za ucho

Szum w uszach – przyczyny, leczenie, domowe sposoby

zaburzenia adaptacyjne - smutna kobieta opierająca się o ścianę

Zaburzenia adaptacyjne – czym są? Jak sobie radzić w trudnej sytuacji?

Tyłozgryz, uśmiechnięta dziewczyna z aparatem ortodontycznym na zębach

Tyłozgryz – czym jest? Objawy i leczenie tyłozgryzu u dorosłych i dzieci

Kobieta leżąca w kabinie hiperbarycznej z powodu choroby kesonowej

Choroba kesonowa. Przyczyny, objawy i leczenie choroby nurków

Na szkiełku laboratoryjnym położone są próbki gronkowca złocistego. Szkiełko trzyma w ręku lekarz.

Gronkowiec złocisty – przyczyny i objawy zakażenia. Jak wygląda leczenie?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku