Przejdź do treści

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free
Fot. dturphoto/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
jerzy sthur ściąga bluzę z napisem rozpacz
Jerzy Stuhr w kampanii dotyczącej nowotworów. „Zdejmij z siebie ciężar diagnozy”
„Tęczowe dzieci”, czyli macierzyństwo po stracie dziecka, niczym słońce wychodzące po burzy. Zobacz galerię dzieci niosących nadzieję
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie

Gluten występuje w produktach otrzymywanych z pszenicy, żyta, jęczmienia i zwykłego owsa. Produktami bogatymi w gluten są np. mąka żytnia, makarony i pieczywo z mąki pszennej oraz kasza manna. Gluten znajduje się również w parówkach, wędlinach, jogurtach owocowych i maślankach smakowych.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Marta Dąbrowska
lekarz

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występującą w największych ilościach w pszenicy, jęczmieniu i życie. Nie mogą go spożywać osoby z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Będąc na diecie bezglutenowej, należy unikać m.in. produktów na bazie mąki pszennej, a więc zwykłych makaronów i pieczywa.

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych – gliadyny i gluteniny. W największych ilościach występuje w bielmie zbóż: pszenicy, jęczmieniu i życie. Gluten znajduje się także w owsie, który w trakcie zbiorów, transportu, przechowywania i przetwarzania zostaje zanieczyszczony pszenicą, żytem bądź jęczmieniem. Dla osoby zdrowej gluten nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa, jednak jest szkodliwy dla osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na tę mieszaninę białek. Objawami wskazującymi na niewłaściwą reakcję organizmu na ten składnik w pokarmie są m.in.: bóle brzucha i dolegliwości trawienne w postaci wzdęć, biegunek, zaparć, uczucie ciągłego, narastającego zmęczenia, ogólne osłabienie organizmu, nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy.

Mączna EksTradycja

W czym występuje gluten?

W czym jest najwięcej glutenu? Gluten naturalnie występuje w pszenicy i w jej dawnych odmianach (np. w orkiszu), jęczmieniu, życie oraz zwykłym, niecertyfikowanym owsie. Składnik ten obecny jest również we wszelkich produktach otrzymywanych na bazie tych zbóż. Znajduje się w mące pszennej, żytniej i jęczmiennej, w płatkach pszennych, owsianych, żytnich i jęczmiennych, kaszy mannie, kuskusie oraz w różnych odmianach kaszy jęczmiennej – w pęczaku, kaszy mazurskiej i perłowej. Gluten zawarty jest także w kaszkach zbożowych i mleczno-zbożowych, w makaronie pszennym i żytnim oraz w każdym pieczywie – chlebie białym i razowym, bułkach, bagietkach, preclach, pieczywie chrupkim oraz w cukierniczym suchym (np. w herbatnikach, biszkoptach, sucharkach, pierniczkach). Na liście produktów bogatych w gluten znajdują się również drożdżówki, ciasta, ciasteczka, bułka tarta, potrawy panierowane, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego i kawa zbożowa.

Gluten – w czym jest zawarty poza zbożami?

Gluten jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym ze względu na swoje pożądane właściwości, czyli dużą kleistość i rozciągliwość. Znajduje zastosowanie również jako środek spulchniający, m.in. do różnych wyrobów mięsnych. W czym znajduje się gluten? Należy wymienić szereg różnych produktów, w których może występować. Gluten nierzadko zawarty jest w kukurydzianych płatkach śniadaniowych, które w naturalnej postaci są pozbawione tego związku, jednak często w ich składzie pojawia się słód jęczmienny. Zanieczyszczone glutenem mogą być także: mąka kukurydziana, ryżowa i gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej. Na liście produktów mogących zawierać gluten występują również:

  • wędliny wysokowydajne, konserwy rybne i mięsne, kaszanka, pasztet, wyroby garmażeryjne (parówki, kotlety mielone, hamburgery, pulpety),
  • przeciery pomidorowe,
  • produkty wegetariańskie, np. kotlety sojowe,
  • owoce suszone, wsady owocowe, sałatki z majonezem,
  • słodycze: cukierki nadziewane, batony, czekolada, lody, żelki, gotowe budynie, gumy do żucia,
  • niektóre kawy rozpuszczalne, czekolada do picia, napoje owocowo-warzywne,
  • przyprawy typu vegeta,
  • keczup, musztarda, gotowe sosy, dipy i dressingi.

Zobacz także

Produkty, w których występuje gluten i laktoza?

Gluten jest składnikiem pokarmu, który nierzadko odpowiada za wywoływanie alergii, nietolerancji lub nadwrażliwości. Obok glutenu, często przyczyną nietolerancji jest laktoza, czyli cukier mleczny. Związek ten w zdrowym organizmie rozkładany jest na glukozę i galaktozę przez enzym trawienny – laktazę. W sytuacji jego niedoboru bądź braku laktoza nie zostaje rozłożona i ulega fermentacji w jelicie grubym. W konsekwencji dochodzi do zaburzeń przewodu pokarmowego objawiających się: biegunkami, wzdęciami, bólami brzucha, oddawaniem nadmiernej ilości gazów, kolkami, nudnościami i wymiotami oraz uczuciem przelewania się w jamie brzusznej. Do produktów, w których może występować zarówno gluten, jak też laktoza należą: jogurty owocowe i maślanki, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

Produkty bezglutenowe

Do produktów naturalnie niezawierających glutenu należą: kukurydza, gryka, ryż biały i brązowy, ziemniaki, tapioka, soja, amarantus, fasola, soczewica, sorgo, a także orzechy, warzywa, owoce oraz mięso. Zgodnie z ustaleniami Światowej Organizacji Zdrowia za żywność bezglutenową uznaje się także produkty przetworzone, które zawierają nie więcej niż 20 mg glutenu na kilogram. Oznaczone są one międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa i mogą być bezpiecznie stosowane w diecie bezglutenowej. Na liście produktów bez glutenu znajdują się: kasza jaglana, płatki ryżowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, świeże i nieprzetworzone mięso, jaja i ryby, jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko zagęszczane, mleko świeże, owoce i warzywa – świeże, mrożone i konserwowane bez dodatków, cukier, dżem, landrynki, kawa naturalna, herbata, soki owocowe oraz ciasta oznaczone symbolem Przekreślonego Kłosa.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Ktoś obejmuje od tyłu starszą kobietę

Czym jest zastrzał? Przyczyny, objawy i leczenie stanów zapalnych w obrębie dłoni i stóp

Mężczyzna leży w szpitalu, ma założoną maseczkę do oddychania

Dusznica bolesna – zespół objawów wywołanych chorobą niedokrwienną serca. Na czym polega?

Mama dotyka dłońmi niemowlę zawinięte w pieluszkę

Syndrom Westa, czyli napady zgięciowe – objawy, leczenie, rokowania.Jak wygląda rehabilitacja dziecka z tą chorobą?

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Smutna kobieta siedzi w domu na kanapie i przytula koc

Depersonalizacja – zaburzenie psychopatologiczne manifestujące się utratą tożsamości. Jak wygląda terapia takich zaburzeń?

Kobieta na tle muru i jej kilka podobizn w formie cieni

Rozdwojenie jaźni – jakie są przyczyny, objawy i sposoby leczenia dysocjacyjnych zaburzeń tożsamości?

Noga z zaznaczonym na czerwono punktem pięty

Czym jest i jak wygląda ostroga piętowa? Przyczyny, objawy i leczenie schorzenia powstałych w wyniku zmian zapalnych włókien

Lekarka w okularach robi badanie okulistyczne pacjentce w krótkich włosach

Bielmo na oku – przyczyny, objawy i leczenie zmętnienia rogówki. Czy można zapobiec temu schorzeniu?

Tabletki na drewnianej dużej łyżce

Neuroleptyki – wskazania, rodzaje oraz działanie leków przeciwpsychotycznych. Jakie zaburzenia się nimi leczy?

Olulista wykonuje pacjentce badanie okulistyczne

Zwyrodnienie plamki żółtej – przyczyny i objawy. Jak wygląda leczenie schorzenia?

Lekarz pokazuje mężczyźnie zdjęcie rentgenowskie kręgoslupa

Zwyrodnienie kręgosłupa – obraz choroby, przyczyny i leczenie. Jakimi ćwiczeniami można spowolnić rozwój choroby?

Wykrzywione dłonie starszej kobiety

Jak wygląda choroba zwyrodnieniowa stawów, czyli osteoartroza wielostawowa, gonartroza, koksartroza i inne