Przejdź do treści

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free
Fot. dturphoto/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Refluks żołądkowo-przełykowy: objawy i dieta
Refluks żołądkowo-przełykowy: jakie są objawy? Czego powinnaś unikać?
Jak biegać, żeby schudnąć?
Po wielkanocnym biesiadowaniu trzeba spalić nadmiar kalorii. Podpowiadamy, jak biegać, aby chudnąć
Dziewczyna „chłopięca” czy”dziewczęca”? Po co w ogóle wybierać?! Zobacz świetne zdjęcia, które przełamują ten stereotypowy podział
Miksujemy: koktajl na odchudzanie
Chcesz zgubić poświąteczne kilogramy? Wypróbuj przepis na warzywny koktajl odchudzający
Masaż – jak wybrać najlepszy?
Masz ochotę na masaż? Sprawdź, który będzie odpowiedni dla ciebie

Gluten występuje w produktach otrzymywanych z pszenicy, żyta, jęczmienia i zwykłego owsa. Produktami bogatymi w gluten są np. mąka żytnia, makarony i pieczywo z mąki pszennej oraz kasza manna. Gluten znajduje się również w parówkach, wędlinach, jogurtach owocowych i maślankach smakowych.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występującą w największych ilościach w pszenicy, jęczmieniu i życie. Nie mogą go spożywać osoby z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Będąc na diecie bezglutenowej, należy unikać m.in. produktów na bazie mąki pszennej, a więc zwykłych makaronów i pieczywa.

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych – gliadyny i gluteniny. W największych ilościach występuje w bielmie zbóż: pszenicy, jęczmieniu i życie. Gluten znajduje się także w owsie, który w trakcie zbiorów, transportu, przechowywania i przetwarzania zostaje zanieczyszczony pszenicą, żytem bądź jęczmieniem. Dla osoby zdrowej gluten nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa, jednak jest szkodliwy dla osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na tę mieszaninę białek. Objawami wskazującymi na niewłaściwą reakcję organizmu na ten składnik w pokarmie są m.in.: bóle brzucha i dolegliwości trawienne w postaci wzdęć, biegunek, zaparć, uczucie ciągłego, narastającego zmęczenia, ogólne osłabienie organizmu, nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy.

Mączna EksTradycja

W czym występuje gluten?

W czym jest najwięcej glutenu? Gluten naturalnie występuje w pszenicy i w jej dawnych odmianach (np. w orkiszu), jęczmieniu, życie oraz zwykłym, niecertyfikowanym owsie. Składnik ten obecny jest również we wszelkich produktach otrzymywanych na bazie tych zbóż. Znajduje się w mące pszennej, żytniej i jęczmiennej, w płatkach pszennych, owsianych, żytnich i jęczmiennych, kaszy mannie, kuskusie oraz w różnych odmianach kaszy jęczmiennej – w pęczaku, kaszy mazurskiej i perłowej. Gluten zawarty jest także w kaszkach zbożowych i mleczno-zbożowych, w makaronie pszennym i żytnim oraz w każdym pieczywie – chlebie białym i razowym, bułkach, bagietkach, preclach, pieczywie chrupkim oraz w cukierniczym suchym (np. w herbatnikach, biszkoptach, sucharkach, pierniczkach). Na liście produktów bogatych w gluten znajdują się również drożdżówki, ciasta, ciasteczka, bułka tarta, potrawy panierowane, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego i kawa zbożowa.

Gluten – w czym jest zawarty poza zbożami?

Gluten jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym ze względu na swoje pożądane właściwości, czyli dużą kleistość i rozciągliwość. Znajduje zastosowanie również jako środek spulchniający, m.in. do różnych wyrobów mięsnych. W czym znajduje się gluten? Należy wymienić szereg różnych produktów, w których może występować. Gluten nierzadko zawarty jest w kukurydzianych płatkach śniadaniowych, które w naturalnej postaci są pozbawione tego związku, jednak często w ich składzie pojawia się słód jęczmienny. Zanieczyszczone glutenem mogą być także: mąka kukurydziana, ryżowa i gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej. Na liście produktów mogących zawierać gluten występują również:

  • wędliny wysokowydajne, konserwy rybne i mięsne, kaszanka, pasztet, wyroby garmażeryjne (parówki, kotlety mielone, hamburgery, pulpety),
  • przeciery pomidorowe,
  • produkty wegetariańskie, np. kotlety sojowe,
  • owoce suszone, wsady owocowe, sałatki z majonezem,
  • słodycze: cukierki nadziewane, batony, czekolada, lody, żelki, gotowe budynie, gumy do żucia,
  • niektóre kawy rozpuszczalne, czekolada do picia, napoje owocowo-warzywne,
  • przyprawy typu vegeta,
  • keczup, musztarda, gotowe sosy, dipy i dressingi.

Zobacz także

Produkty, w których występuje gluten i laktoza?

Gluten jest składnikiem pokarmu, który nierzadko odpowiada za wywoływanie alergii, nietolerancji lub nadwrażliwości. Obok glutenu, często przyczyną nietolerancji jest laktoza, czyli cukier mleczny. Związek ten w zdrowym organizmie rozkładany jest na glukozę i galaktozę przez enzym trawienny – laktazę. W sytuacji jego niedoboru bądź braku laktoza nie zostaje rozłożona i ulega fermentacji w jelicie grubym. W konsekwencji dochodzi do zaburzeń przewodu pokarmowego objawiających się: biegunkami, wzdęciami, bólami brzucha, oddawaniem nadmiernej ilości gazów, kolkami, nudnościami i wymiotami oraz uczuciem przelewania się w jamie brzusznej. Do produktów, w których może występować zarówno gluten, jak też laktoza należą: jogurty owocowe i maślanki, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

Produkty bezglutenowe

Do produktów naturalnie niezawierających glutenu należą: kukurydza, gryka, ryż biały i brązowy, ziemniaki, tapioka, soja, amarantus, fasola, soczewica, sorgo, a także orzechy, warzywa, owoce oraz mięso. Zgodnie z ustaleniami Światowej Organizacji Zdrowia za żywność bezglutenową uznaje się także produkty przetworzone, które zawierają nie więcej niż 20 mg glutenu na kilogram. Oznaczone są one międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa i mogą być bezpiecznie stosowane w diecie bezglutenowej. Na liście produktów bez glutenu znajdują się: kasza jaglana, płatki ryżowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, świeże i nieprzetworzone mięso, jaja i ryby, jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko zagęszczane, mleko świeże, owoce i warzywa – świeże, mrożone i konserwowane bez dodatków, cukier, dżem, landrynki, kawa naturalna, herbata, soki owocowe oraz ciasta oznaczone symbolem Przekreślonego Kłosa.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dziewczyna uzależniona od komputera

Uzależnienie od komputera i Internetu u dzieci i młodzieży – objawy i sposoby leczenia

kobieta zasłania twarz przed światłem słonecznym z powodu światłowstrętu

Światłowstręt – objawy i leczenie nadwrażliwości oczu. Skąd bierze się światłowstręt?

Chłopiec na hamaku wymagający terapii behawioralnej

Terapia behawioralna – historia i charakterystyka. Na czym polega jej skuteczność?

Kobieta siedząca pod ścianą i cierpiąca na hipernatermię

Jak powstaje hipernatremia? Przyczyny, objawy i leczenie choroby

Krew pobrana do fiolki do badania LDH

LDH – czym jest ten wskaźnik i o czym mówi jego wysoki poziom?

Krew we fiolce pobrana do badania AspAT

AspAT – czym zajmuje się ten enzym i w jakim celu bada się jego poziom?

Kobieta pod zabiegu mikrodermabrazji

Mikrodermabrazja – na czym polega ten zabieg i czy jest skuteczny?

Kobieta cierpiąca na przerost nadnerczy

Czym jest i jak się objawia wrodzony przerost nadnerczy? Konsekwencje schorzenia

Kobieta odczuwająca skutki wstrząsu kardiogennego

Wstrząs kardiogenny – objawy, postępowanie i leczenie w stanie zagrożenia życia

Kobieta wykonująca resuscytację na manekinie

Resuscytacja krążeniowo-oddechowa – na czym polega i jak ją prawidłowo wykonać?

Kobieta w ciąży siedząca na kanapie i stresująca się

Stres w ciąży – czy ma negatywny wpływ na rozwój dziecka?

Dziecko trzyma się za ucho z powodu bólu

Jak postępować w przypadku bólu ucha? Jak uśmierzyć ból?

Starsza kobieta z ryzykiem raka skóry

Rak skóry – rodzaje, objawy i leczenie nowotworu. Jaka jest przyczyna zmian?

Lekarka badająca mężczyznę chorego na Zespół Conna

Zespół Conna – przyczyny i objawy hiperaldosteronizmu. Hiperaldosteronizm pierwotny i wtórny

Krwinki zmierzające w stronę aglutencji

Aglutynacja – na czym polega ten proces i do czego się go wykorzystuje?

Kobieta trzymająca się za szyję z powodu mioklonii

Mioklonie – czym są, jakie są ich przyczyny i objawy? Czy mioklonie świadczą o chorobie?

Kobieta na konsultacji u lekarza w sprawie ozonoterapii

Ozonoterapia – czym jest ta metoda? Przy jakich schorzeniach jest zalecana terapia ozonowa?

Lekarz przeprowadzający toksykologię

Toksykologia – czym się zajmuje? Dlaczego warto badać właściwości substancji toksycznych?

Kobieta z objawem Chełmońskiego, trzymająca się za ramię z powodu skurczu

Objaw Chełmońskiego – czym jest i w jakim celu stosują go medycy?

Kobieta o osobowości schizoidalnej, czytająca książkę

Osobowość schizoidalna – podłoże, objawy i leczenie. Na czym polega zaburzenie?

kobieta cierpiąca na opryszczkę dotyka wargi

HSV jako wirus wywołujący opryszczkę. Czy jest zagrożeniem dla organizmu?

kobieta karmiąca dziecko piersią chodzi po polu

Jakie są zasady prawidłowego odżywiania się matki karmiącej piersią

kobieta cierpiąca na chorobę Gauchera siedzi na łóżku

Choroba Gauchera – leczenie, objawy i diagnostyka tej rzadkiej choroby

Kobieta trzymająca się za głowę z powodu zawrotów głowy

Przyczyny, objawy i leczenie zawrotów głowy. Czy zawroty głowy podczas leżenia zagrażają zdrowiu?