5 min.
Siemię lniane – naturalny środek na zaparcia. Jak prawidłowo stosować siemię?

Fot. nikolaydonetsk / Adobe
23.05.2022
Czy Polskę czeka epidemia małpiej ospy? Ministerstwo Zdrowia uspokaja
23.05.2022
Wydaje ci się, że wszyscy widzą twój stres i lęk? Psycholożka wyjaśnia, na czym polega iluzja przejrzystości
23.05.2022
Raz w tygodniu miewasz migrenę? Przyczyną może być zła okluzja
23.05.2022
Pink: „Miałam objawy udaru, to było przerażające”. Diagnoza była zupełnie inna
23.05.2022
Gdyby nie wizyta w salonie fryzjerskim, nie wiedziałaby, na co choruje. Teraz chce uświadamiać innych
Siemię lniane to skuteczny środek na zaparcia, ponieważ zawiera ono bardzo duże ilości błonnika – substancji, która stymuluje perystaltykę jelit, a tym samym zapobiega zaleganiu w nich mas kałowych. To jednak nie jedyny powód, dla którego warto włączać do diety nasiona lnu.
Spis treści
Siemię lniane to nazwa, jaką w ziołolecznictwie określa się nasiona lnu zwyczajnego. Płaskie, szarobrązowe nasiona o długości 2–3 mm zaliczane są do produktów określanych mianem superfood. Zawierają bowiem bogactwo korzystnych dla ludzkiego organizmu składników. Związki te są pomocne m.in. w przypadku zaparć.
Naturalnie wspieraj swój metabolizm. Pomogą Ci w tym sprawdzone i bezpieczne suplementy. Znajdziesz je w sklepie Hello Zdrowie!
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Zaparcia – problem cywilizacyjny
Zaparcie to przewlekłe zmniejszenie liczby wypróżnień (do częstotliwości niższej niż 3 razy w tygodniu), spowodowane nadmiernie długim zaleganiem mas kałowych w jelicie grubym i formowaniem się stolca o zbyt twardej konsystencji. Dolegliwość ta jest niespecyficznym objawem różnych zaburzeń w organizmie. Zaparcia nie są wprawdzie uznawane za odrębną jednostkę chorobową, ale znacząco obniżają komfort życia.
Wśród czynników sprzyjających powstawaniu zaparć wyróżnia się przede wszystkim te, które związane są ze stylem życia, jaki w dzisiejszych czasach stał się standardem – niską aktywność fizyczną, ubogą w wartościowe składniki dietę, brak regularności w jedzeniu posiłków, przyjmowanie zbyt małej ilości płynów i nadmiernej ilości farmaceutyków. Zaparcia towarzyszą także chorobom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca, otyłość, zaburzenia hormonalne (np. niedoczynność tarczycy) czy psychiczne (depresja, nerwice).
Problemów z wypróżnianiem się nie należy bagatelizować, ponieważ nie tylko wpływają niekorzystnie na samopoczucie, ale też mogą być symptomem poważnego schorzenia. W pierwszej kolejności jednak warto zmienić dietę, tryb życia, a także sięgnąć po takie naturalne sposoby na zaparcia, jak siemię lniane.
Siemię lniane a zaparcia
Siemię zalecane jest jako środek na zaparcia, ponieważ stanowi ono doskonałe źródło błonnika – mieszaniny substancji o charakterze węglowodanowym, które nie są wchłaniane przez organizm w procesie trawienia. Błonnik pełni w nim jednak niezwykle istotną funkcję, ponieważ przechodząc przez jelita m.in. stymuluje ich perystaltykę i ułatwia formowanie mas kałowych. Gdy pasaż jelitowy odbywa się szybko, sprawnie, nie dochodzi do gromadzenia się zbędnych produktów przemiany materii, a tym samym do takich uciążliwych dolegliwości, jak bóle brzucha, wzdęcia czy zaparcia. Silna motoryka jelit pozwala bowiem na regularne, dostatecznie częste wypróżnienia.
Siemię lniane – nie tylko na zaparcia
Siemię lniane to nie tylko zasobne źródło błonnika. Zawiera ono także wyjątkowo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Ponadto dostarcza witamin z grupy B (w szczególności B1), fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i selenu. W składzie nasion lnu występują także lignany (pełnią one funkcję tzw. fitohormonów – związków o właściwościach antyoksydacyjnych i działaniu zbliżonym do funkcji hormonów płciowych), białka o korzystnym dla ludzkiego organizmu profilu aminokwasów oraz cenne substancje śluzowe.
Regularne włączanie do diety siemienia lnianego może przynieść wiele prozdrowotnych skutków. Wyżej wymienione składniki nasion lnu m.in.:
- działają osłonowo na błony śluzowe przewodu pokarmowego,
- regulują pracę układu nerwowego,
- ograniczają ryzyko chorób serca i układu krążenia,
- mają właściwości przeciwzapalnie i przeciwnowotworowe,
- wspomagają leczenie chorób górnych dróg oddechowych,
- łagodzą objawy menopauzy,
- poprawiają stan kości, włosów, skóry i paznokci.
Siemię lniane na zaparcia – jak stosować?
W odpowiednio skomponowanej diecie powinno znaleźć się około 20–40 g błonnika dziennie. Jego odpowiednia ilość nie wystarczy jednak, by skutecznie uporać się z problemem zaparć. W tym celu należy także zadbać o zdrowy tryb życia, przyjmować odpowiednio dużą ilość płynów, zrezygnować z jedzenia ciężkostrawnych, wysokoprzetworzonych produktów i zastąpić je dobrze zbilansowanymi, regularnymi. Jadłospis bogaty w warzywa i wyroby pełnoziarniste zwykle zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na błonnik. W przypadku utrzymujących się zaparć warto jednak wzbogacić posiłki o siemię lniane.
Podczas kuracji należy spożywać 2–3 łyżeczki siemienia lnianego dziennie. Leczenie najlepiej rozpocząć od mniejszej ilości (1 łyżeczki) i zwiększyć ją, jeśli taka porcja okaże się niedostateczna. Nie należy przekraczać dawki 50 g na dobę, gdyż może to wywołać skutki odwrotne do pożądanych – nasilenie zaparć, wzdęcia, bóle brzucha.
Do celów leczniczych najlepiej jest wybrać całe nasiona lnu i mielić je na bieżąco (np. w młynku do ziół). Składniki odżywcze z mielonego siemienia są bowiem lepiej przyswajalne dla organizmu. Nie warto jednak rozdrabniać nasion na zapas (ani kupować już zmielonych), ponieważ szybko się utleniają i tracą swoją wartość.
Siemię lniane można przygotować na wiele sposobów:
- dodawać do jogurtu, koktajlu, owsianki, sałatki, zupy czy pasty śniadaniowej,
- wzbogacać nim wypieki – ciasta, ciasteczka, pieczywo,
- przygotowując z niego napar lub gęsty kleik.
Ciekawostką jest fakt, że siemię lniane można wykorzystać jako zamiennik jajek (np. w cieście). Jest to zatem produkt bardzo przydatny w kuchni wegańskiej.
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
Marta Dąbrowska
lekarz
Udostępnij
Zobacz także

„Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać…” – dietetyczka Roksana Środa wyjaśnia, czym jest IBS (zespół jelita nadwrażliwego) i jak z nim walczyć

„Krąży powiedzenie, że nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdiagnozowani. Ja bym dodała do tego jeszcze, że są tacy, którzy NA RAZIE nie chorują”. Dr Mirosława Gałęcka o tajemnicach ludzkiej odporności

„Stres jest najpowszechniejszym czynnikiem, który rujnuje życie seksualne”. Dowiedz się, jak toksyczna praca wpływa na nasz organizm
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.05.2022
Dr Maciej Mazurec: Cytologia powoli przechodzi do lamusa. Mamy znacznie skuteczniejszy test, który zwiększa bezpieczeństwo pacjentek nawet do 70 proc.

22.05.2022
„Pocimy się, pozycje nam nie wychodzą, coś nas zaboli, robimy przerwy na siusiu, przeszkadzają nam zwierzęta”. Jak naprawdę wygląda nasz seks?

22.05.2022
„U chorych, każdy dzień niedostatecznego jedzenia to zaciąganie potężnego długu względem swojego organizmu”. O leczeniu żywieniowym mówi dr n. med. Paweł Kabata

18.05.2022