Przejdź do treści

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek! Zdjęcie: Paulina Kolondra
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas niż przepyszne ciepłe śniadanie. Mamy dla was 3 propozycje – i naprawdę nie są to parówki ani jajecznica!

Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Gdybym mogła, jadłabym śniadania przez cały dzień. Oczywiście w tygodniu trudno znaleźć czas na celebrowanie tego posiłku, więc przepisy, które dla was przygotowałam, cechują się nie tylko rozgrzewającymi właściwościami, ale też łatwością przygotowania. Wypróbujcie superzdrową jaglankę, wyjątkowe tosty i nieziemsko dobrą szakszukę. Czas na śniadanie mistrzów!

Jaglanka z cynamonem i jesiennymi owocami

Zdjęcie: Paulian Kolondra

Składniki (na jedną porcję):

– 3 łyżki kaszy jaglanej surowej
– łyżeczka cynamonu
– syrop z agawy
– figa
– kilka malin
– kilka borówek lub jeżyn
– 1/2 gruszki
– winogrona

Sposób przygotowania:

Jaglankę wsypujemy do garnka i chwilę podprażamy, aż do momentu, kiedy zacznie wydobywać się z niej orzechowy aromat. Następnie 2 razy przepłukujemy wrzątkiem i zalewamy wodą w proporcji 2:1, czyli 2 razy więcej wody niż kaszy. Wsypujemy płaską łyżkę cynamonu i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Przekładamy do miseczki, polewamy syropem z agawy i dekorujemy sezonowymi owocami.

Szakszuka

3 jesienne śniadania na ciepło

Składniki:

– 2 puszki pokrojonych pomidorów
– 3 jajka
– bazylia lub kolendra
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka
– odrobina harissy
– olej do smażenia
– sól

Sposób przygotowania:

Miażdżymy czosnek i podsmażamy na oleju. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię do czosnku. Smażymy przez mniej więcej 3 minuty. Po tym czasie wylewamy zawartość puszek z pomidorami i gotujemy aż do momentu, w którym sok z pomidorów wyparuje, a masa się zagęści. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Robimy 3 zagłębienia, do których wbijamy jajka i trzymamy na ogniu aż do ścięcia. Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami i gotowe!

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce

3 jesienne śniadania na ciepło

Składniki:

– 2 kromki chleba na zakwasie
– 1 awokado
– ząbek czosnku
– kilka kropel cytryny
– jajko
– pieprz i sól
– pestki dyni

Sposób przygotowania:

Chleb grillujemy na patelni do grillowania. Z awokado robimy pastę, ugniatając obrany owoc z czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Tosty smarujemy pastą. Jeśli się bardzo spieszymy, to po prostu kroimy awokado w plasterki, skrapiamy cytryną i układamy na tostach. Do tego przygotowujemy jajko w koszulce. W garnku gotujemy ok. litra wody i dodajemy łyżkę octu. Jajko rozbijamy do malutkiej miseczki. Ważne jest, żeby jajko było jak najświeższe, wtedy mamy większe szanse powodzenia. Gdy tylko na wodzie pojawiają się bąbelki, przelewamy delikatnie jajko do wody. Czekamy, aż białko się zetnie i wyciągamy jajko łyżką cedzakową. Jest jeszcze jeden niezawodny sposób. Jajko rozbijamy na chochlę, którą zanurzamy w gotującej się wodzie i czekamy, aż białko się zetnie. Jednak wymaga to cierpliwości i odpowiedniej chochli – im głębsza, tym lepsza.

Gotowe jajko układamy na toście. Posypujemy pestkami dyni lub rukolą.

 

Paulina Kolondra – prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji, których można nauczyć się pod jej okiem na warsztatach fotograficznych Aparat Kuchenny.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?