Przejdź do treści

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

zupa z batatów
Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania
Czego nie robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Czego nie powinnyśmy robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
„Z niedoskonałościami możesz być zdrowa i sprawna”. Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
Edukacja seksualna / rawpixel
Matka Lekarka o (braku) edukacji seksualnej: „W pracy przekonałam się, że wciąż wszystko jest jednym wielkim tematem tabu”
Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Extreme hunger – co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka

Przerobimy batata na kremową zupę, przyrządzimy z jarmużem i krewetkami, z orzechami zrobimy na słodko. Gotowi?

Dlaczego warto jeść bataty?

Bulwy wilca ziemniaczanego, czyli innymi słowy słodkiego ziemniaka – coraz większym przebojem wdzierają się na polskie stoły. Na pierwszy rzut oka mogą kojarzyć się z rodzimym kartoflem – z wyglądu trochę przypominają jego czerwoną odmianę. Podobnie zawierają sporo skrobi, a w wyniku poddania wysokim temperaturom ich miąższ staje się delikatny, miękki i sypki.

Nawet zawartość mikro- i makroelementów wydaje się zbliżona do ziemniaków. Tutaj jednak podobieństwa powoli zaczynają się kończyć. Co ciekawe, bataty zawierają odrobinę więcej kalorii (surowe 86 kcal/100 g), mają sporo błonnika i niski indeks glikemiczny. Dzięki sporej zawartości pomarańczowego barwnika są dobrym źródłem beta-karotenu. Ten, jak wiadomo, jest nieoceniony dla organizmu, dość wspomnieć, że jest przeciwutleniaczem zmniejszającym ryzyko wystąpienia nowotworów, obniża poziom złego cholesterolu, ale również przekształcony w witaminę A dba o prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Aż chciałoby się powiedzieć: jedzmy bataty!

Jak przyrządzać bataty?

Ich smak jest przyjemny, słodki, czasem lekko orzechowy, trochę przypominający niektóre (zwłaszcza te suche) odmiany dyni. Świetnie sprawdzają się w potrawach wytrawnych, jak i w deserach. Można gotować je w całości (najlepiej ze skórką, aby nie tracić cennych składników), przyrządzać na parze albo piec. Zwłaszcza ostatnia opcja wydobywa z bulw wilca całą pełnię smaku. Pieczone batatowe frytki (oprószone świeżym tymiankiem czy rozmarynem) albo domowe chipsy to prawdziwy przysmak i śmiało mogą stawać w szranki w konkursie na zdrowy fast food.

Świetnie nadają się do potraw typu curry, warzywnych i mięsnych gulaszy czy aromatycznych zup. Dodatek purée z batatów sprawdzi się w przygotowaniu pysznych, wilgotnych i delikatnych ciast (np. brownie).

Moje dzisiejsze propozycje z wykorzystaniem słodkich ziemniaków sterują powoli ku jesiennym smakom. Jest więc aromatyczna zupa krem, potrawa na kształt ciepłej sałatki z karmelizowanych batatów, jarmużu i krewetek, a na deser keks z orzechami i pyszną kruszonką.

Mnie pozostaje już tylko zachęcić do korzystania z inspiracji i życzyć udanych batatowych eksperymentów.

Zupa krem z batatów

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki (na 3‒4 porcje):

– 2 bataty (ok. 600 g)
– 1 marchewka
– 1 por (tylko biała część)
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju/oliwy
– kilka gałązek tymianku
– 1-2 listki laurowe
– 1-1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepszy domowy)
– 1 łyżeczka zaataru*
– 2-4 łyżeczki oliwy extra vergine

*zaatar to bliskowschodnia mieszanka przypraw, w skład której wchodzą suszony hyzop (a czasem tymianek lub oregano), mielony sumak i uprażone ziarna sezamu.

Umyj i osusz warzywa. Pora pokrój w piórka, a bataty i marchewkę w kostkę średniej wielkości.

Rozpuść w garnku masło klarowane (lub rozgrzej olej), wrzuć pora i zeszklij na niewielkim płomieniu. Włóż bataty, marchewkę i listki tymianku – smaż kilka minut. Wmieszaj drobno utarty czosnek i jeszcze króciutko przesmaż (tak aby czosnek nie zbrązowiał, ok. 1 min). Zalej całość bulionem (na początek wystarczy 1 l), dodaj listki laurowe i gotuj pod przykryciem przez mniej więcej 20 min, aż warzywa całkowicie zmiękną. Teraz wyjmij listki laurowe i zmiksuj zupę na gładko. W razie potrzeby (jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta) rozcieńcz pozostałą porcją gorącego bulionu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Każdą porcję zupy skrop odrobiną oliwy extra vergine i oprósz szczyptą zaataru.

Karmelizowane bataty z krewetkami i jarmużem

3 patenty na batata

Składniki (na 2 porcje):

– 2 bataty (ok. 300 g)
– 16-20 szt. krewetek królewskich (surowych)
– 2 liście jarmużu
– 3-4 łyżki masła klarowanego
– kilka gałązek świeżego tymianku
– 2 ząbki czosnku
– papryczka chili (ilość do smaku)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki pestek z dyni

Oczyść krewetki (usuń pancerzyki, wyjmij jelito), opłucz pod bieżącą wodą.

Bataty obierz, pokrój w kostkę (ok. 1,5×1,5 cm). Liście jarmużu dokładnie umyj, potnij na kawałki, pozbywając się twardszych, łykowatych części. Dokładnie osusz.

Pestki dyni upraż na suchej patelni. Rozetrzyj czosnek, a papryczkę chili drobno posiekaj (usuń pesteczki, jeśli wolisz mniej pikantną potrawę).

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć listki tymianku i bataty ‒ smaż na średnim płomieniu przez kilka minut, aż zmiękną i delikatnie się zezłocą.

Wmieszaj kawałki jarmużu – smaż 2‒3 min. Zmniejsz nieco płomień i zgarnij warzywa na jedną stronę patelni. Na wolną część wrzuć krewetki, czosnek i chili, a po chwili (czosnek nie może zbrązowieć) skrop sokiem z cytryny. Teraz całą zawartość patelni wymieszaj i często mieszając, smaż ponowne 2‒3 min, aż krewetki całkowicie nabiorą różowej barwy. Zdejmij z płomienia i posyp pestkami dyni. Podawaj ciepłe.

Keks z batatami, orzechami włoskimi i kruszonką

3 patenty na batata

Kruszonka:

– 30 g mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
– 30 g zimnego masła
– 20 g płatków owsianych
– 30 g orzechów włoskich (wyłuskanych)
– 30 g cukru trzcinowego jasnego

Mąkę i masło posiekaj nożem do uzyskania grudek. Następnie dodaj płatki owsiane, drobno posiekane orzechy i cukier – zagnieć kruszonkę. Chłódź w lodówce co najmniej 30 min.

Ciasto:

– 230 g batatów
– 100 g orzechów włoskich (wyłuskanych)
– 280 g mąki pszennej (np. orkiszowa jasna typ 550)
– 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
– szczypta soli
– 5 jaj
– 50 g miodu
– 50 g cukru trzcinowego jasnego
– 150 ml oleju roślinnego

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. Kwadratową foremkę 21×21 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem (np. olejem lub masłem) i oprósz odrobiną mąki.

Batata obierz i utrzyj na grubych oczkach tarki. Orzechy włoskie z grubsza posiekaj.

Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, utartą gałką muszkatołową i solą.

Jaja ubij z cukrem na gładko. Nie przerywając ucierania, dodaj olej, a następnie mąkę. Na koniec wmieszaj bataty i orzechy. Przelej masę do formy i z wierzchu posyp schłodzoną kruszonką.

Piecz w 180 st. C 45‒50 min. Porządnie ostudź przed pokrojeniem.

Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Przepis na ciasto na pizzę. Zdrowe, bo razowe

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę