Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Bananowe lody w jednym kęsie

Bananowe lody w jednym kęsie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Uff… jak gorąco! Nareszcie jest lato, a nasz organizm woła o wewnętrzne ochłodzenie. Domowe lody są proste, zdrowe, pyszne i można po nie sięgnąć, gdy tylko ma się ochotę. Polubisz ten przepis!

Głównym składnikiem naszych lodów są banany. To niesamowite, że po zamrożeniu stają się jeszcze pyszniejsze! Banany to źródło potasu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Nie zapomnijmy o zawartości witamin takich jak A, E, K, C oraz kwasu foliowego. Banany świetnie sprawdzą się podczas problemów z żołądkiem, niestrawnością oraz nadciśnieniem. Cechują się wysoką zawartością błonnika, co oznacza, że mogą przyczynić się do obniżenia cholesterolu oraz sycą na dłużej. Na banany powinny uważać osoby chore na cukrzycę i będące na diecie. To dlatego, że owoce te mają wysoki indeks glikemiczny i są kaloryczne. 

Robimy domowe lody?

Składniki: 

- jeden średniodojrzały banan
- 3-4 paski gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- łyżka syropu klonowego
- łyżeczka oleju kokosowego
- do posypania: wiórki kokosowe, nasiona chia, płatki owsiane, migały, jagody goji

Przygotowanie: 

Banana pokrój w grube plastry.

przepis na lody z mrozonych bananow

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W odstępach rozłóż na papierze do pieczenia i włóż do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj olej i syrop. Połącz składniki. Odstaw na bok. Banany wyjmij z zamrażalki i zamocz w czekoladzie tak aby pokryła cały owoc.

mrozone-banany

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp ulubionymi dodatkami.

mrozone-banany-na-lody

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw ponownie do zamrażalki na ok. 20 minut. Jedz od razu. Przechowuj w pojemniku w zamrażarce.  

domowe-lody-bananowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Paulincia zapytał(a) 5 lipca 2017
Pytanie dotyczy artykułu Bananowe lody w jednym kęsie
A gdyby tak syrop klonowy zamienić na miód?

Polecane Kroki do zdrowia

Postaw na zdrowe przekąski

Długość trwania: 10 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Wegańskie lody – hit na upał!

Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety....
Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha!

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak....
Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów.

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki...
Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech na patyku, na dodatek w wersji wegańskiej.

Bananowy nie-sernik na zimno

Banan to, po jabłkach, najczęściej wybierany owoc podczas zakupów. I bardzo dobrze – banany są pyszne,...
Banan to, po jabłkach, najczęściej wybierany owoc podczas zakupów. I bardzo dobrze – banany są pyszne, zdrowie i warto je jeść pod każdą postacią. Na przykład pod postacią „sernika” (bez sera!) na zimno z kokosową nutą. Obłęd!