Przejdź do treści

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Lato pełną parą, więc stawiamy na sezonowe produkty. Gdy już najecie się naszych polskich truskawek, malin, porzeczek czy borówek, dla urozmaicenia sięgnijcie po brzoskwinie. A jeśli nie chcecie być cali klejący od brzoskwiniowego soku, wypróbujcie nasz pomysł na bruschettę!

Królową przekąski będzie rzecz jasna brzoskwinia. Jej smak wzbogacimy odrobiną miodu, świeżą wanilią i płatkami migdałowymi. Dodatek mięty odświeży smak, serek śmietankowy dobrze komponuje się z owocami lata, a pełnoziarnisty chleb nasyci na długi czas. Kiedy będziecie wybierać serek do smarowania, sprawdźcie jego skład. Powinien mieć jak najmniejszą liczbę składników – najlepiej, żeby było to tylko mleko i kultury bakterii.

Brzoskwinie to kopalnia witamin. Jest w czym wybierać, bo odmian jest całkiem sporo. Latem jedzmy te owoce świeże, a zimą suszone. Zawierają witaminy z grupy C, B i PP. Oprócz tego są bogate w beta-karoten i błonnik. Są cennym źródłem żelaza, magnezu i wapnia. Regularne jedzenie brzoskwiń wspomaga trawienie, oczyszcza organizm, obniża poziom cholesterolu i działa moczopędnie.

Oto letnia bruschetta, która smakuje i pachnie obłędnie!

Bruschetta z brzoskwiniami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (przepis dla 2 osób):

– 3 brzoskwinie
– jedna laska wanilii
– pół łyżeczki miodu
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 4 kromki pełnoziarnistego chleba
– serek śmietankowy do smarowania pieczywa
– kilka listków mięty
– garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i podsmaż kromki chleba. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią. Owoce umyj i pokrój w nieregularne cząstki. Na małej patelni rozgrzej resztę oleju i wrzuć brzoskwinie. Dodaj miód i ziarenka wanilii. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, tak aby owoce obtoczyły się w miodzie i wanilii. Podsmaż przez 3 minuty. Chleb posmaruj serkiem śmietankowym. Przykryj jeszcze gorącymi owocami. Posyp płatkami i miętą. 

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto