Przejdź do treści

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę
Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Wakacje jeszcze się nie skończyły! Walizki spakowane? Pora przygotować coś na ząb na drogę, żeby nie skończyło się na hot dogu na stacji benzynowej. Oto nasz autorski podróżniczy lunch box. To, co w środku, świetnie wygląda i świetnie smakuje.

Gdy podróżuję samochodem, nie chcę pod przymusem nagłego ataku głodu trafić ani do baru przy stacji benzynowej, ani do „staropolskiej” karczmy o menu dłuższym niż scenariusz telenoweli. Ani tam smacznie, ani zdrowo. Dlatego właśnie, kiedy już spakuję wszystkie walizki, zabieram się do opracowania wyjazdowego menu. Warto takie przygotowanie oprzeć na kilku zasadach.

Żeby uniknąć falstartu i szybkiej wizyty na stacji benzynowej po kawę czy batona (lub, co gorsza, oba naraz), zjadam obfite śniadanie. W moim wykonaniu składa się ono z minimum trzech jaj i sporej porcji warzyw z dodatkiem zdrowego tłuszczu (olej lniany, oliwa lub połówka awokado). Zapewniam, energii starcza co najmniej na cztery godziny!

Kolejne posiłki staram się przyrządzić według zasady „lekko i smakowicie”. Nie oszukujmy się, nawet kilkugodzinna podróż za kółkiem nie jest zadaniem wymagającym energetycznie, zwłaszcza dla pasażera. Nie potrzebujemy stosu kanapek z szynką i serem ani burgera z frytkami. Wystarczy więc przygotować kilka niezbyt obfitych posiłków bogatych w pełnowartościowe dostępne białko i warzywa ‒ źródło witamin i minerałów. Co więcej, mając na uwadze monotonię podróży i trudności w utrzymaniu koncentracji (która jest kluczowa dla bezpiecznego podróżowania), unikam produktów i posiłków bogatych w węglowodany. Gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi, które te produkty powodują, sprawiają, że stajemy się senni.

Poniżej znajdziecie kilka propozycji z podróżnego menu dla dwóch osób. Dwa lekkie dania na słono, orzeźwiający smoothie i przekąska na słodko, do obrony przed batonową pokusą czającą się na stacji benzynowej. 

co jesc w podrozy

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

Składniki:

– 2 garści liści młodego szpinaku
– 200 g łososia wędzonego
– 2 pomidory lima
– ½ dojrzałego, ale niezbyt miękkiego awokado
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sok z ½ cytryny
– ½ łyżeczki miodu
– pieprz

Pomidory pozbawiamy gniazd i kroimy na niewielkie kawałki tak jak awokado. Plastry łososia rwiemy na kawałki. Składniki umieszczamy w pudełku warstwowo: szpinak, pomidory, awokado, ryba. Oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i pieprz umieszczamy w małym słoiczku. Zakręcamy i potrząsamy. Sałatkę zalewamy sosem tuż przed podaniem.

Kokosowe wrapy z krewetkami

Składniki: ciasto (6 wrapów)

– 2 jajka
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 200 ml mleka kokosowego
– sól

Składniki: nadzienie

– 12 krewetek tygrysich (surowych)
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2 szczypty płatków chili
– 1 marchewka
– 1 ogórek
– ½ pęczka świeżej kolendry
– ½ awokado

Składniki ciasta dokładnie miksujemy i smażymy na mocno rozgrzanej patelni jak naleśniki. Krewetki doprawiamy chili i smażymy na oleju kokosowym do różowości. Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki kroimy w tasiemki. Tak samo postępujemy z ogórkiem. Rozłożone placki smarujemy z jednej strony awokado, nakładamy krewetki, warzywa i kolendrę. Zawijamy. 

Pomidorowo-arbuzowy smoothie

Składniki:

– ⅛ małego arbuza
– 3 mięsiste pomidory
– garść świeżych liści bazylii
– sok z ½ cytryny

Z miąższu arbuza usuwamy pestki, kroimy go w kostkę. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy gniazda i pestki.

Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy sok z cytryny (uwaga na pestki!) i miksujemy na gładki koktajl.

Bakaliowe kąski

Składniki (na 14 kąsków):

– 2 garści migdałów
– 2 garści orzechów nerkowca
– 1 garść orzechów włoskich
– 1 garść daktyli
– 2 garści suszonej żurawiny
– 6 suszonych fig
– 1 łyżka jagód goi
– 1 łyżka nasion chia

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie odciskamy dokładnie z wody i wrzucamy do pojemnika malaksera. Miksujemy pulsacyjnie, aż do otrzymania lepkiej, ale niezbyt gładkiej masy. Masę dzielimy na porcje (1 łyżka ‒ 1 porcja) i lepimy z niej kulki. Zostawiamy na papierze do wyschnięcia (10‒20 minut).

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem