Przejdź do treści

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Co się kryje w wędlinach? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zespół ogona końskiego – przyczyny, objawy, leczenie, powikłania
Alergia – przyczyny, rodzaje, objawy, diagnostyka i leczenie
Lekarz z Przemyśla twierdził, że amantadyna wyleczy Polaków z COVID-19 w ciągu 48 godzin. Teraz Ministerstwo Zdrowia zakazało jej stosowania
Lekarz z Przemyśla twierdził, że amantadyna leczy z COVID-19 w ciągu 48 godzin. Ministerstwo Zdrowia zakazało jej stosowania
Portret za Osocze
Portret za osocze. Rewelacyjna akcja fotografki z Legnicy
Szczepienia na koronawirusa w Polsce coraz bliżej. Jak będzie wyglądał proces szczepień?
Szczepienia na koronawirusa w Polsce coraz bliżej. Jak będzie wyglądał proces szczepień?

Świadomi mięsożercy wiedzą, że parówki zawierają mnóstwo niepotrzebnych składników, a mięsa jest tam odrobina. Zamiast parówek kupują więc… szynkę – soczystą, różową, „pieczoną w wiejskiej chacie”. Co może się kryć w takiej „pyszności”?

Dodatki w wędlinach

Nie ma znaczenia, czy to szynka wieprzowa, czy z indyka. W jej składzie często znajdziemy dodatki, których nie powinno tam być. Przede wszystkim sprawdźmy, z jakiego mięsa zrobiona jest wędlina. Swego czasu słynny na całą Polskę był wyrób o nazwie Pasztet Zająca – sprytna gra słów, a w składzie zająca ani śladu. Podczas kontroli okazało się, że jeden z technologów pracujących przy wyrobie owego pasztetu miał na nazwisko Zając. Na szczęście takie oszukiwanie konsumentów należy do rzadkości. Jednak należy mieć się na baczności i najpierw sprawdzić, ile jest mięsa w mięsie.

Wśród składników wędliny na pierwszym miejscu powinno być wymienione mięso, z jakiego jest zrobiona. W zwykłej szynce będzie to mięso wieprzowe, w szynce drobiowej np. mięso z piersi kurcząt. Salami również jest robione z mięsa wieprzowego, chyba że akurat kroczymy śladami Romea i Julii – w Weronie zjemy tradycyjne salami z osła. Wróćmy jednak do Polski i skupmy się na rodzimym sklepie mięsnym. Przy mięsie powinien być podana informacja, jaki procent wędliny stanowi – oczywiście im jest go więcej, tym lepiej. W skład dobrej szynki wchodzą jeszcze sól i przyprawy, ale to ideał, którego w zwykłych sklepach ze świecą szukać.

Kobieta jedząca pizzę / istockphoto.com

Długa lista składników

Dostępne na rynku wędliny zwykle mają długą listę składników. Plusem wędlin pakowanych jest to, że jest ona podana na etykiecie (w przypadku wędlin krojonych przez sprzedawcę lista składników nie zawsze jest widoczna dla klienta, ale każdy ma prawo o nią poprosić). Minusem ‒ że do szynki można dodać wodę, co zwiększa masę, a przez to cenę szynki, bo kupujemy wodę w cenie wędliny. Ale woda to nic w porównaniu z tym, co jeszcze znajdziemy w szynce. Mamy tu stabilizatory w postaci trifosforanów i polifosforanów. Fosforany mają negatywny wpływ na nasze zdrowie – mogą się przyczyniać m.in. do alergii, osteoporozy czy niewydolności nerek. U dzieci powodują nadpobudliwość i kłopoty z koncentracją. To efekty zatrucia fosforanami, czyli nadmiaru fosforu w organizmie.

Oprócz fosforanów w szynce znajdziemy glukozę, przeciwutleniacze (np. askorbinian potasu), wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty, barwniki i substancje konserwujące (np. azotyn sodu). Zwykle oznaczone symbolem E i trzycyfrowym numerem. Te wszystkie dodatki wpływają na wygląd wędliny i jej żywotność na sklepowej półce. Dla naszego zdrowia są niepotrzebne, a wręcz szkodliwe. Nie każdy ma ochotę piec szynkę w domu, ale każdy powinien czytać listę składników nawet wędliny krojonej w sklepie. Sprzedawca ma obowiązek ją udostępnić, nie bójmy się o nią pytać.

kot w kuchni

Gdzie najlepiej kupować wędliny?

Wędlin bez zbędnych dodatków warto poszukać w małych sklepach, gdzie sprzedawane są wyroby drobnych przetwórców oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Tam lista składników jest zwykle dobrze widoczna, bo sprzedawca chce się nią pochwalić. Jednak takie wędliny będą droższe, bo nie są nafaszerowane konserwantami, aby mogły leżeć w nieskończoność w sklepowej lodówce. A dla naszego zdrowia znacznie lepsze będzie jedzenie wędlin rzadziej, ale za to dobrej jakości. Albo po prostu pieczenie mięsa na kanapki samemu. To wcale nie jest takie trudne!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sarkocystoza – objawy, diagnostyka, leczenie i profilaktyka

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

GIS ostrzega: rodzynki zawierające dwutlenek siarki

Alergicy, uważajcie na te rodzynki. GIS wydał ostrzeżenie

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Wysypane witaminy B

Witamina B – w czym się znajduje? Jakie owoce i warzywa mają jej najwięcej?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Włosień – pasożyt w mięsie

Włosień – pasożyt w mięsie

Phenoxyethanol – czy jego zawartość w kosmetykach powinna nas niepokoić? Odpowiada kosmetolożka

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

Jedzenie z puszki

Uważaj na jedzenie z puszki

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?