Przejdź do treści

Co się kryje w wędlinach?

Co się kryje w wędlinach?
Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zakrzepica - co to jest? Jakie są jej objawy i na czym polega leczenie zakrzepicy?
Zakrzepica – co to jest? Jakie są jej objawy i na czym polega leczenie zakrzepicy?
Dieta w zespole policystycznych jajników
Dieta w PCOS, zespole policystycznych jajników
10 000 kroków – dacie radę?
10 000 kroków – dacie radę?
Czego nie powinna zawierać odżywka do włosów?
Czego nie powinna zawierać odżywka do włosów?
dezynfekcja rany
„Masz w apteczce jakieś maści i spreje z antybiotykami na rany? Super! Wywalaj” – radzi Pan Pielęgniarka

Świadomi mięsożercy wiedzą, że parówki zawierają mnóstwo niepotrzebnych składników, a mięsa jest tam odrobina. Zamiast parówek kupują więc… szynkę – soczystą, różową, „pieczoną w wiejskiej chacie”. Co może się kryć w takiej „pyszności”?

Nie ma znaczenia, czy to szynka wieprzowa, czy z indyka. W jej składzie często znajdziemy dodatki, których nie powinno tam być. Przede wszystkim sprawdźmy, z jakiego mięsa zrobiona jest wędlina. Swego czasu słynny na całą Polskę był wyrób o nazwie Pasztet Zająca – sprytna gra słów, a w składzie zająca ani śladu. Podczas kontroli okazało się, że jeden z technologów pracujących przy wyrobie owego pasztetu miał na nazwisko Zając. Na szczęście takie oszukiwanie konsumentów należy do rzadkości. Jednak należy mieć się na baczności i najpierw sprawdzić, ile jest mięsa w mięsie.

Wśród składników wędliny na pierwszym miejscu powinno być wymienione mięso, z jakiego jest zrobiona. W zwykłej szynce będzie to mięso wieprzowe, w szynce drobiowej np. mięso z piersi kurcząt. Salami również jest robione z mięsa wieprzowego, chyba że akurat kroczymy śladami Romea i Julii – w Weronie zjemy tradycyjne salami z osła. Wróćmy jednak do Polski i skupmy się na rodzimym sklepie mięsnym. Przy mięsie powinien być podana informacja, jaki procent wędliny stanowi – oczywiście im jest go więcej, tym lepiej. W skład dobrej szynki wchodzą jeszcze sól i przyprawy, ale to ideał, którego w zwykłych sklepach ze świecą szukać.

Dostępne na rynku wędliny zwykle mają długą listę składników. Plusem wędlin pakowanych jest to, że jest ona podana na etykiecie (w przypadku wędlin krojonych przez sprzedawcę lista składników nie zawsze jest widoczna dla klienta, ale każdy ma prawo o nią poprosić). Minusem ‒ że do szynki można dodać wodę, co zwiększa masę, a przez to cenę szynki, bo kupujemy wodę w cenie wędliny. Ale woda to nic w porównaniu z tym, co jeszcze znajdziemy w szynce. Mamy tu stabilizatory w postaci trifosforanów i polifosforanów. Fosforany mają negatywny wpływ na nasze zdrowie – mogą się przyczyniać m.in. do alergii, osteoporozy czy niewydolności nerek. U dzieci powodują nadpobudliwość i kłopoty z koncentracją. To efekty zatrucia fosforanami, czyli nadmiaru fosforu w organizmie.

Oprócz fosforanów w szynce znajdziemy glukozę, przeciwutleniacze (np. askorbinian potasu), wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty, barwniki i substancje konserwujące (np. azotyn sodu). Zwykle oznaczone symbolem E i trzycyfrowym numerem. Te wszystkie dodatki wpływają na wygląd wędliny i jej żywotność na sklepowej półce. Dla naszego zdrowia są niepotrzebne, a wręcz szkodliwe. Nie każdy ma ochotę piec szynkę w domu, ale każdy powinien czytać listę składników nawet wędliny krojonej w sklepie. Sprzedawca ma obowiązek ją udostępnić, nie bójmy się o nią pytać.

Wędlin bez zbędnych dodatków warto poszukać w małych sklepach, gdzie sprzedawane są wyroby drobnych przetwórców, oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Tam lista składników jest zwykle dobrze widoczna, bo sprzedawca chce się nią pochwalić. Jednak takie wędliny będą droższe, bo nie są nafaszerowane konserwantami, aby mogły leżeć w nieskończoność w sklepowej lodówce. A dla naszego zdrowia znacznie lepsze będzie jedzenie wędlin rzadziej, ale za to dobrej jakości. Albo po prostu pieczenie mięsa na kanapki samemu. To wcale nie jest takie trudne!

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Wysypane witaminy B

Witamina B – w czym się znajduje? Jakie owoce i warzywa mają jej najwięcej?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Włosień – pasożyt w mięsie

Włosień – pasożyt w mięsie

Phenoxyethanol – czy jego zawartość w kosmetykach powinna nas niepokoić? Odpowiada kosmetolożka

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

Jedzenie z puszki

Uważaj na jedzenie z puszki

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

mięso

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Stól, na którym leżą słodycze, ciasto

Przeciętnie Polak zjada 2 kg konserwantów rocznie. Dane z raportu NIK

drewniana taca z wędlinami i kiełbasami

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

mięso na talerzu

Dlaczego tak bardzo lubimy mięso?

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

5 dobrych konserwantów

5 dobrych konserwantów

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?