Przejdź do treści

Domowa vegeta i kostka bulionowa

kostka bulionowa
Domowa vegeta i kostka bulionowa Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu

Przyprawy w wersji instant są kuszące – wrzucamy do wody kostkę bulionową, dosypujemy vegetę i rosołek gotowy! Jest ekspresowo, ale nie jest zdrowo. A przecież i rosołki i vegetę można zrobić samemu – bez grama chemii!

Ekspresowy sposób przygotowania zupy na podstawie kupnych rosołków i vegety powoduje, że w efekcie otrzymujemy wodę z dużą ilością soli, cukru, glutaminianu sodu, skrobi kukurydzianej, inozynianu disodowego, guanylanu disodowego i kilku innych równie apetycznych składników (wymieniam za etykietami kostki bulionowej i przyprawy warzywnej w proszku).

Oryginalna vegeta została wymyślona w roku 1958 w laboratoriach Podravki. Najpierw dostępna była w byłej Jugosławii, dziś można ją kupić w ponad 30 krajach. Poza warzywami zawiera glutaminian sodu, skrobię kukurydzianą, cukier i sól. Ponieważ świadomość konsumentów rośnie, firma wypuściła nową wersję przyprawy – vegeta natur. Nie zawiera ona już polepszaczy smaku, więc jeśli decydować się na kupno, to z pewnością wersja „natur” jest lepsza.

Ale nadal nie wiemy, z jakich warzyw została zrobiona przyprawa.

Domowa vegeta – składniki

– 1,5 kilo świeżych warzyw (marchew, pietruszka, seler)
– 1 por
– pół główki czosnku
– pęczek ususzonej natki pietruszki
– 3 łyżeczki kurkumy
– 4 łyżeczki lubczyku
– 3 łyżeczki soli
– pół łyżeczki chili w proszku
– 2 łyżki słodkiej papryki 

Domowa vegeta – przygotowanie

Marchewki, pietruszki i selery – w proporcji jak na rosół – ścieramy na tarce o dużych otworach. Pora i cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek miażdżymy. Rozkładamy na papierze do pieczenia na parapecie, najlepiej w słońcu. Można też użyć piekarnika – nastawiamy go na 50 st. C plus obieg, warzywa rozkładamy na blasze, w drzwiczki wtykamy łyżkę, żeby się nie domykały, i suszymy ok. trzech godzin.

Można też użyć suszarki do grzybów. Ususzone warzywa z dodatkiem pęczka ususzonej natki pietruszki, 3 łyżeczek kurkumy, 4 łyżek lubczyku, 3 łyżek soli, pół łyżeczki chili w proszku i 2 łyżek słodkiej papryki wrzucamy do blendera. Mielimy na proszek, wsypujemy do słoika z ciemnego szkła i gotowe! Przepis jest babciny, dodałam do niego tylko kurkumę, dla koloru i jej właściwości prozdrowotnych.

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Rosołek home made – składniki

– 1,5 kilo świeżych warzyw (marchew, pietruszka, seler)
– 1 por
– 1 duża cebula
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżka suszonego lub garść świeżego lubczyku
– pół pęczka natki pietruszki
– 4 kulki ziela angielskiego
– 3 listki laurowe
– 5-6 ziarenek pieprzu
– 2 małe łyżeczki soli
– opcjonalnie: korpus z kurczaka i/lub szyja z indyka 

Gotujemy bardzo esencjonalny – czyli „skrócony”, jak mówią kucharze – wywar. Może być warzywny lub drobiowy. Do zestawu standardowego, czyli: marchewka, pietruszka, seler, por, można dodać korpus kurczaka i/lub indyczą szyję – w wersji dla mięsożerców. Ja dodaję jeszcze dobrze przypaloną cebulę razem z łuską.

Cebulę bez obierania kroję na pół. Kładę na suchej patelni lub na palniku gazowym i przypalam z dwóch stron, aż zacznie czernieć. Dodajemy wszystkie przyprawy, pod koniec sól. Wody – koniecznie zimnej – używamy tylko tyle, żeby pokryła składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. trzech godzin. Aby wywar miał większą moc rozgrzewającą – zgodnie z tradycją kuchni chińskiej – gotujemy go jeszcze następnego dnia kolejne dwie godziny. Potem odcedzamy. Jeśli był z drobiem, wstawiamy do lodówki – kiedy na wierzchu zbierze się tłuszcz, można go łatwo usunąć. Potem wlewamy zimny wywar do woreczków na lód i wkładamy do zamrażalnika. Rosołki gotowe! Taki domowy wywar może być podstawą każdej zupy czy sosu.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Opakowania na wynos / istockphoto

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash

Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?

guma do żucia

Guma do żucia – zdrowa czy nie?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady? Dietę śródziemnomorską ocenia ekspert

Tadeusz Muller i Magdalena Bury / Fot. Archiwum HZ

Tadeusz Müller: 70 proc. Polaków nie uprawia sportu. Ci ludzie w połączeniu z zakwaszonym organizmem mają predyspozycje do nowotworów i do chorób układu krążenia

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Unsplash.com

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

12 przepisów na sałatki wigilijne

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?