Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Domowy chrzan – na poprawę trawienia
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Chrzan jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem. Ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Warto go podjadać podczas przeziębienia i stanów zapalnych układu oddechowego. Oprócz tego poprawia trawienie, pobudza apetyt i przemianę materii. Obniża poziom cholesterolu i rozrzedza krew. Zawiera witaminy i minerały. Samo zdrowie!

Dlaczego własnoręcznie przygotowany chrzan jest lepszą opcją niż ten, który znajduje się na półkach w sklepie? Przede wszystkim nie zawiera konserwantów i polepszaczy smaku. Doprawiasz tak, jak lubisz najbardziej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy pasztetów wegetariańskich. Na Wielkanoc będzie w sam raz!

Pamiętaj o tym, aby domowy chrzan przygotowywać w zamkniętym pomieszczeniu, przy otwartym oknie, ponieważ podczas ścierania i mieszania wydziela bardzo mocny, gryzący zapach. Jeśli korzeń chrzanu jest lekko miękki, obierz go i włóż do lodowatej wody na 20–30 minut. Dzięki temu stanie się znowu twardy i łatwiej zetrzesz go na tarce.

Składniki:

- 400 g korzenia chrzanu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sok z jednej cytryny
- skórka z połowy cytryny
- 5–6 łyżek przegotowanej wody
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Chrzan obierz

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

i zetrzyj na drobnych oczkach.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Cytrynę sparz we wrzątku. Do chrzanu dodaj cukier, sok z cytryny i skórkę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wlej wodę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do słoika. Chrzan jest gotowy do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale odstawiony na noc do lodówki będzie smaczniejszy. Wtedy smaki się przegryzą.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Taki chrzan przechowuj szczelnie zamknięty w pojemniku, w lodówce nawet do kilku tygodni. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Łukasz Ostrowski zapytał(a) 30 marca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Domowy chrzan – na poprawę trawienia
Osobiście nie lubię chrzanu, ale z dodatkiem ... cytryny? Hmmm może się skuszę!

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Jeśli po posiłku (a wcale nie był to garnek bigosu!) boli cię brzuch, masz poczucie przepełnienia, wzdęcia...
Jeśli po posiłku (a wcale nie był to garnek bigosu!) boli cię brzuch, masz poczucie przepełnienia, wzdęcia i inne „atrakcje” – pora zadbać o przewód pokarmowy. Sprawdź 5 prostych patentów na to, by proces trawienia odbywał się szybciej i sprawniej.

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Jesienią zdarza nam się jeść tłustsze, bardziej ciężkostrawne rzeczy. Jeśli...
Jesienią zdarza nam się jeść tłustsze, bardziej ciężkostrawne rzeczy. Jeśli już skusimy się na niekoniecznie lekkie danie (schabowy u mamusi…?), to przynajmniej zapewnijmy mu towarzystwo, które zdejmie z żołądka ciężar gatunkowy. Oto 8 pomocników!

Chrzan nie do chrzanu

By otrzymać pyszny, ostry dodatek do mięs i innych potraw, wystarczy utrzeć korzeń chrzanu i dodać podstawowe...
By otrzymać pyszny, ostry dodatek do mięs i innych potraw, wystarczy utrzeć korzeń chrzanu i dodać podstawowe przyprawy. A jeśli chcemy kupić gotowy – należy oczywiście przyjrzeć się etykiecie. Na co zwrócić uwagę?