Przejdź do treści

Chrzan – właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?
Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?/ Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pielęgniarka z USA pokazała, jak wyglądała przed pandemią i jak wygląda teraz. Ma przekaz dla koronasceptyków
Pielęgniarka z USA pokazała, jak wyglądała przed pandemią i jak wygląda teraz. Ma ważny przekaz dla koronasceptyków
Anja Rubik
Anja Rubik o okładce „Vogue Polska”: chciałam, aby sesja oddała nasz bunt i naszą siłę
matka trzymająca dziecko, pandemia
Pomoc dla kobiet w ciąży i matek. Darmowe podcasty od Fundacji Mlekiem Mamy
Kobiety w maseczkach ochronnych
Brytyjscy naukowcy odkryli, że osoby zakażone koronawirusem najbardziej zarażają przez pierwsze 5 dni od wystąpienia objawów
Pacjentka po przeszczepie serca urodziła dziecko. To rzadkość na skalę krajową

Chrzan (tradycyjnie warzęcha lub warzucha) to roślina, którą powinnyśmy na stałe włączyć o diety. Podobnie jak czosnek jest naturalnym antybiotykiem, ma właściwości bakteriobójcze, rozgrzewa. Na jakie schorzenia pomoże? Czy może na coś zaszkodzić?

Chrzan nie jest do chrzanu!

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana), tradycyjnie nazywany warzechą bądź warzuchą, to warzywo z rodziny kapustowatych, przed laty chętnie wykorzystywany w jako surowiec zielarski, dziś przede wszystkim jest doceniany w kulinariach.

Kremowożółte korzenie osiągają długość nawet kilkudziesięciu centymetrów. Część „zieloną” tworzą rozety długich i szerokich liści o ciemnozielonym kolorze. Maleńkie kwiaty chrzanu pojawiają się na wiechowatych kwiatostanach.

Uprawa chrzanu jest prosta – roślina rośnie chętnie nawet w rowach! Jest odporna na mrozy i bardzo szybko się rozrasta. Niestety nie nadaje się do uprawy w pomieszczeniach.

Właściwości zdrowotne chrzanu

Chrzan wspaniale wpływa na zdrowie. Łyżeczka tartego chrzanu wymieszana z łyżeczką miodu to jeden z naturalnych sposobów na przeziębienie. Ostry w smaku,  pobudza trawienie i apetyt, więc jest idealnym dodatkiem do ciężkostrawnych i tłustych potraw. Jest naturalnym antybiotykiem. Ponadto rozgrzewa, działa bakteriobójczo na dziąsła i jamę ustną. A korzeń chrzanu zbiera się jesienią – czyli idealnie na zimę, sezon grypy i przeziębień.

Nic dziwnego, że w medycynie naturalnej leczenie chrzanem jest praktykowane od dawna. Takie wykorzystanie korzenia tej rośliny polecane jest zwłaszcza osobom starszym i tym, które mają problemy z reumatyzmem. Okłady z chrzanu pomagają m.in. na kręgosłup.  Może łagodzić, a nawet niwelować ból, ponieważ zwiększa ukrwienie i usprawnia przepływ krwi w danym obszarze ciała (z tego samego powodu przed laty polecano chrzan na potencję).

Chrzan – wartości odżywcze

Chrzan jest niskokaloryczny (w 100 g mieści się zaledwie 48 kcal), a swoje lecznicze działanie chrzan zawdzięcza bogatemu składowi:

  • witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, pobudza oskrzela do pozbywania się śluzu i przyśpiesza wychodzenie z infekcji. Za jego bakteriobójcze właściwości
  • fitoncydy, których jest w chrzanie niemal tyle, co w czosnku i cebuli, odpowiadają za jego właściwości bakteriobójcze,
  • witaminy z grupy B są potrzebne do właściwej przemiany materii,
  • kwas foliowy jest niezbędny do budowania prawidłowych krwinek,
  • glukozynolany, nadające mu charakterystyczny, ostry smak,  wspomagają walkę z infekcjami; wielu specjalistów jest przekonanych, że chronią one przed nowotworami takimi jak: rak jelita grubego, nowotwory piersi, narządu rodnego oraz raka prostaty.

Komu chrzan może szkodzić?

Niektórzy powinni być jednak ostrożni z ilością spożywanego chrzanu. Zamiast pomóc, może im zaszkodzić. Szkodliwe działanie chrzanu może wynikać z tego, że pobudza żołądek do intensywnej pracy, przez co u osób z uszkodzonym przewodem pokarmowym może wywoływać  dolegliwości bólowe. Chrzan ma drażniące działanie dla przewodu pokarmowego, więc będą miały z nim problemy osoby cierpiące na nadwrażliwość jelitowo-żołądkową czy zgagę.

Nie jest też polecany osobom,  które mają kłopoty z nerkami, ponieważ pobudza je do większej filtracji.

Jak zrobić domowy chrzan do słoików?

Ucieranie chrzanu może z powodzeniem zastąpić wizytę na siłowni. Nie dość, że trzeba mieć sporo siły, żeby utrzeć korzeń chrzanu na tarce o drobnych oczkach, to jeszcze trzeba to zrobić szybko, bo tarty chrzan to niezły wyciskacz łez. Wytrwałym, którym udało się utrzeć korzeń chrzanu i nie płakać z tego powodu, proponuję dodać:

  • sok z cytryny,
  • sól,
  • odrobinę cukru do smaku,
  • ewentualnie łyżkę śmietanki kremówki (będzie chrzan śmietankowy).

Po czym wszystko wymieszać i zamknąć w słoiczku.

Chrzan nie potrzebuje konserwantów, a jego ostry smak można łatwo złagodzić solą i cukrem. Po otwarciu bez problemu wytrzyma w lodówce kilka tygodni. Taki tarty chrzan przygotowany z domu zachowuje niemal wszystkie swoje drogocenne właściwości.

Jaki chrzan kupić?

Leniwych i zabieganych odsyłam do sklepu, ale oczywiście nie bierzemy z półki pierwszego lepszego słoika z ładną naklejką. Niektórzy producenci podają na opakowaniu, ile jest w produkcie korzenia chrzanu (oczywiście im więcej procent, tym lepiej).

Niestety pomysłowi producenci dodają do poczciwego korzenia mnóstwo „pochrzanionych” dodatków. Nikt się przecież nie spodziewa w chrzanie oleju roślinnego, a bardzo często pełni on funkcję wypełniacza w słoiku. Niepotrzebne są też w chrzanie substancje zagęszczające – tu nie ma co zagęszczać, wystarczy utrzeć więcej drogocennego korzenia.

Chrzan rekordzista – jeśli chodzi o niepotrzebne dodatki – zawierał oprócz chrzanu, który stanowił połowę całej mieszanki w słoiku (producent uczciwie przyznał się do 50 proc.):

  • olej rzepakowy,
  • odtłuszczone mleko w proszku,
  • ocet spirytusowy,
  • błonnik pszenno-bambusowy,
  • regulator kwasowości (kwas cytrynowy),
  • pirosiarczyn sodu (w roli konserwantu),
  • gumę guar,
  • gumę ksantanową (jakoś trzeba było te dodatki zagęścić) ,
  • kwas askorbinowy.

Ten zestaw przyjął swobodnie na opakowaniu nazwę „chrzan tarty”. Więc, jak widać, warto być czujnym. Bo taki chrzan jest zupełnie do chrzanu! 

Syrop z chrzanu przeciw infekcjom – przepis

Potrzebujesz:

  • 100 g świeżego, utartego chrzanu,
  • 1/2 szklanki ugotowanej, przestudzonej wody,
  • 100 g miodu,
  • odrobinę soku z cytryny bądź ulubionego soku owocowy.

Wrzuć wszystko do blendera, po zmiksowaniu pozostaw pod przykryciem na minimum godzinę.  Po tym czasie odcedź na gazie płyn i przelej do słoiczka. Specyfik pij 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej w kaszlu i nieżytach dróg oddechowych.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

przegrzewanie organizmu

5 rzeczy, które dzieją się z twoim ciałem, gdy w zimne dni za bardzo podkręcasz ogrzewanie

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Zielony stolec, biegunka i inne problemy z kupą. Co oznaczają?

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Enzymy trawienne – jaka jest ich rola? Jak działają?

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Wstrzymywanie gazów - jakie są skutki?

Wstrzymywanie gazów jelitowych – skutki. Jak powstają gazy?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Zespół złego wchłaniania/Getty Images

Zespół złego wchłaniania – z czego może wynikać? Jak go rozpoznać?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?