Przejdź do treści

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie

Domowy chrzan – na poprawę trawienia
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja

Chrzan jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem. Ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Warto go podjadać podczas przeziębienia i stanów zapalnych układu oddechowego. Oprócz tego poprawia trawienie, pobudza apetyt i przemianę materii. Obniża poziom cholesterolu i rozrzedza krew. Zawiera witaminy i minerały. Wypróbuj nasz przepis na domowy chrzan.

Dlaczego własnoręcznie przygotowany chrzan jest lepszą opcją niż ten, który znajduje się na półkach w sklepie? Przede wszystkim nie zawiera konserwantów i polepszaczy smaku. Doprawiasz tak, jak lubisz najbardziej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy pasztetów wegetariańskich. Na Wielkanoc będzie w sam raz!

Pamiętaj o tym, aby domowy chrzan przygotowywać w zamkniętym pomieszczeniu, przy otwartym oknie, ponieważ podczas ścierania i mieszania wydziela bardzo mocny, gryzący zapach. Jeśli korzeń chrzanu jest lekko miękki, obierz go i włóż do lodowatej wody na 20–30 minut. Dzięki temu stanie się znowu twardy i łatwiej zetrzesz go na tarce.

Składniki:

– 400 g korzenia chrzanu
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– sok z jednej cytryny
– skórka z połowy cytryny
– 5–6 łyżek przegotowanej wody
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Chrzan obierz

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

i zetrzyj na drobnych oczkach.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Cytrynę sparz we wrzątku. Do chrzanu dodaj cukier, sok z cytryny i skórkę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wlej wodę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do słoika. Chrzan jest gotowy do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale odstawiony na noc do lodówki będzie smaczniejszy. Wtedy smaki się przegryzą.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Taki chrzan przechowuj szczelnie zamknięty w pojemniku, w lodówce nawet do kilku tygodni.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto