Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jesienna zupa na bogato

Jesienna zupa na bogato
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kalafior jest królem jesieni. Wchodzi dumnie na straganowe półki, zostawiając daleko za sobą letnie warzywa. I dobrze, bo jest pyszny i zdrowy. Można z niego przygotować mnóstwo dań. Sprawdzi się w leczo, zupie albo jako baza spodu do pizzy. A jak smakuje upieczony… Pycha!

Jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje rozgrzania od środka. I dlatego mamy dla was przepis na zupę krem z mnóstwem przypraw, sezonowymi pomidorami i pieczonym kalafiorem.

Kalafior zawiera m.in. mnóstwo błonnika, wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Jest bogaty w witaminy z grupy B, C i K. Doskonała wiadomość dla osób będących na diecie odchudzającej – kalafior jest niskokaloryczny, można go wcinać nawet codziennie. Oprócz tego warzywo to dobrze wpływa na pracę jelit i nerek, reguluje ciśnienie krwi i ma działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie kalafiora może opóźnić procesy starzenia się mózgu. Jakby tego było mało, działa oczyszczająco na nasz organizm.

Składniki:

- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duży batat,
- 1 duży kalafior
- 800 g pomidorów w puszce (najlepiej samodzielnie wcześniej przygotowanych),
- 2 łyżki wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki kurkumy,
- 1 łyżka garam masali,
- olej kokosowy,
- 2-3 szklanki wody,
- sok z jednej cytryny,
- ulubiona wędzona ryba,
- ​natka pietruszki.

Przygotowanie:

Kalafiora obierz z liści i pokrój w mniejsze kawałki. Rozłóż w naczyniu do pieczenia. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp wędzoną papryką, kurkumą i garam masalą.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj 2–3 łyżki oleju kokosowego, dołóż rozgnieciony czosnek w łupinach i włóż do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 20 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby kalafior był pokryty przyprawami i olejem. Cebulę pokrój w dużą kostkę. To samo zrób z batatem. W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć cebulę i dodaj porządną szczyptę soli. Podsmaż przez 2 minuty.

Dodaj bataty i pomidory. Doprowadź do wrzenia. Dodaj upieczony kalafior i czosnek (wyjmij wcześniej z łupiny). Wszystkie warzywa powinny być zakryte płynem. Jeśli jest taka potrzeba, dolej wodę. Gotuj pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zupę zmiksuj na krem. Jeśli jest taka potrzeba, dolej odrobinę wody, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z wędzoną rybą i natką pietruszki. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów,...
Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory! Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

I jesienią, i zimą mam ogromną ochotę na zupy. Gotuję wielkie garnki gęstych kremów z warzyw korzeniowych,...
I jesienią, i zimą mam ogromną ochotę na zupy. Gotuję wielkie garnki gęstych kremów z warzyw korzeniowych, zupy z soczewicą i chili... Ale jedną z moich ukochanych jest zupa serowa – przekonajcie się, że nie musi być bombą kaloryczną.

Domowa pizza… z kalafiora

Pizzę kochamy chyba wszyscy. Jednak tłusty ser plus ciasto pszenne to podwyższony cholesterol i zbędne...
Pizzę kochamy chyba wszyscy. Jednak tłusty ser plus ciasto pszenne to podwyższony cholesterol i zbędne kalorie. Czy jest pizza, którą można jeść bezkarnie? A tak. Mamy na nią przepis!

Zupa miso – Japonia inspiruje!

Japończycy zajadają się nią codziennie. I wiedzą, co robią. Poprawia trawienie, wspiera odporność. Poza...
Japończycy zajadają się nią codziennie. I wiedzą, co robią. Poprawia trawienie, wspiera odporność. Poza tym zupa miso jest po prostu pyszna – zwłaszcza jeśli przyrządzicie ją sami – dokładnie taką, jak lubicie najbardziej.