Przejdź do treści

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Kalafior - przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Marka Obagi ma nową ambasadorkę. To Grace Strobel, modelka z zespołem Downa
Dziecko w czapce
Dlaczego noworodkom w szpitalu podaje się witaminę K? Można odmówić jej podania?
koronawirus, Mediolan
„Lombardia się poddaje i wywiesza białą flagę”. Włoskie media o lawinowym wzroście zakażeń i nowych obostrzeniach w regionie
Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki
Makijaż permanentny zabójczy dla oczu? Optyczka Justyna Mater ostrzega
Makijaż permanentny zabójczy dla oczu? Optyczka Justyna Mater ostrzega

Przepisy na dania z kalafiora? Grillowe „steki”, chrupiąca sałatka, główka pieczona w całości – oto nasze pomysły! Kalafior jest cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Ma niską wartość kaloryczną i pozytywny wpływ na układ trawienny dzięki wysokiej zawartości błonnika. I jak smakuje!

Kalafior – stwórz z niego pyszne potrawy!

Kremowe główki kalafiora to kwiatostany rośliny z rodziny kapustowatych. Cechą charakterystyczną ich wszystkich jest specyficzny zapach wynikający z wysokiej zawartości siarki, która ma bardzo korzystny wpływ m.in. na nasze włosy, paznokcie, skórę i stawy, dlatego warto sięgać po te warzywa jak najczęściej. Teraz, gdy sezon na kalafiory w pełni, proponujemy trzy nowe i ciekawe formy podania tego warzywa.

Grillowane „steki” to fantastyczna propozycja na prosty i smaczny obiad dla osób niejedzących mięsa lub tych, które pragną nieco ograniczyć jego spożywanie i poszukują prostych receptur z przystępnych składników.

Chrupiąca sałatka ze świeżymi warzywami i orientalnym dressingiem to świetna opcja na przekąskę w ciągu dnia, lekką kolację lub posiłek do lunchboxa. Można ją wzbogacić o ryż, kaszę lub makaron.

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Kalafior „z grilla” – grillowane „steki” z kalafiora à la kurczak

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2 sztuki):

  • 2 grube plastry wycięte ze środka dużego kalafiora,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 1 łyżka dobrej jakości przyprawy do kurczaka (bez glutaminianu sodu i innych chemicznych dodatków),
  • sól/sos sojowy do smaku (jeśli nie ma w mieszance przypraw).

Przygotowanie:

Dużego kalafiora myjemy, suszymy i kroimy na pół. Następnie z każdej połowy odcinamy plaster o grubości 2-3 cm. W małej miseczce mieszamy przyprawy z olejem i solą. Nacieramy mieszanką kalafiora z obu stron (najlepiej pędzlem), układamy go na tacy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zamarynowania, na min. 1 godzinę, a najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

Nastawiamy piekarnik na 220 st. C z funkcją grilla (lub bez, jeśli jej nie mamy). Plastry kalafiora układamy na ruszcie z blachą pod spodem na ściekające soki i wstawiamy do nagrzanego pieca na 25‒30 minut. Serwujemy od razu po upieczeniu.

Surówka z kalafiora po indyjsku

3 nowe pomysły na kalafiora

Składniki na surówkę (na 2‒4 porcje):

  • 3 szklanki surowych różyczek kalafiora (ok. 300 g),
  • 150 g czarnych lub czerwonych winogron (1 duża garść),
  • 3 garście szpinaku „baby” lub roszponki,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 doniczki świeżej kolendry,
  • 1 łyżka migdałów lub orzechów nerkowca (najlepiej wcześnie namoczonych w wodzie przez kilka godzin – lub przez noc i odcedzonych przed podaniem ‒ w ten sposób stają się bardziej lekkostrawne i lepiej przyswajalne),
  • odrobina maku do posypania.

Dressing:

  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • duża szczypta różowej soli himalajskiej.

Przygotowanie:

Myjemy wszystkie warzywa i owoce. W małej miseczce dokładnie mieszamy składniki na dressing. Umieszczamy wszystkie elementy sałatki w misce, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Podajemy od razu. Resztę przechowujemy w lodówce.

Kalafior z piekarnika – pieczony w całości z pesto z natki marchewki

3 nowe pomysły na kalafiora

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora (ok. 600 g),
  • 1/2 porcji pesto z natki marchewki,
  • 3 łyżki sosu sojowego.

Do podania:

  • roztarty w moździerzu pieprz kolorowy lub czarny,
  • cząstki cytryny (do skropienia),
  • świeża kolendra lub zielona pietruszka.

Przygotowanie:

Choć do przepisu wystarczy połowa porcji pesto z natki marchewki, to polecam przygotować pełną, jedną porcję i resztę wykorzystać do sezonowego makaronu lub np. pierogów.

Kalafiora obieramy z liści, myjemy i suszymy. Przygotowujemy pesto z natki marchewki z olejem zamiast oliwy, bo lepiej nadaje się on do pieczenia w wysokich temperaturach. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C. Polewamy kalafiora sosem sojowym (na górze i pod spodem, obracając go) i wsmarowujemy sos dokładnie w środek różyczek za pomocą pędzla. Następnie, dalej używając pędzla, smarujemy całą główkę dokładnie naszym marchewkowym pesto (górę i spód).

Wkładamy kalafiora do naczynia żaroodpornego, zakrywamy folią i pieczemy przez godzinę, po tym czasie odkrywamy z folii i pieczemy jeszcze 15‒20 minut, aż góra się ładnie zarumieni i zrobi się chrupiąca skorupka. Wyjmujemy z pieca, posypujemy grubo rozgniecionym pieprzem, posiekaną zieleniną, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy. Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Co zrobić, kiedy dziecko nie chce jeść?

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Dobry seks – różnica wieku czyni cuda

Różnica wieku między partnerami? Może się okazać spełnieniem seksualnych marzeń

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.