Przejdź do treści

3 nowe pomysły na kalafiora

3 nowe pomysły na kalafiora
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Grillowe „steki”, chrupiąca sałatka, główka pieczona w całości – oto nasze pomysły na kalafiora. A sięgać po niego warto. Jest cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Ma niską wartość kaloryczną i pozytywny wpływ na układ trawienny dzięki wysokiej zawartości błonnika. I jak smakuje!

Kremowe główki kalafiora to kwiatostany rośliny z rodziny kapustowatych. Cechą charakterystyczną ich wszystkich jest specyficzny zapach wynikający z wysokiej zawartości siarki, która ma bardzo korzystny wpływ m.in. na nasze włosy, paznokcie, skórę i stawy. Dlatego warto sięgać po te warzywa jak najczęściej. Teraz, gdy sezon na kalafiory w pełni, proponujemy trzy nowe i ciekawe formy podania tego warzywa.

Grillowane „steki” to fantastyczna propozycja na prosty i smaczny obiad dla osób niejedzących mięsa lub tych, które pragną nieco ograniczyć jego spożywanie i poszukują prostych receptur z przystępnych składników.

Chrupiąca sałatka ze świeżymi warzywami i orientalnym dressingiem to świetna opcja na przekąskę w ciągu dnia, lekką kolację lub posiłek do lunchboxa. Można ją wzbogacić o ryż, kaszę lub np. makaron, a wtedy będzie jeszcze bardziej sycąca.

Kalafior pieczony w całości to idealna propozycja na niedzielny rodzinny obiad. Taka jego forma podania, szczególnie z użyciem pesto z natki marchewki, to rewelacyjny sezonowy posiłek, który zachwyci niejednego i na pewno nie skończy się na jednej porcji.

Grillowane „steki” z kalafiora à la kurczak

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2 sztuki):

– 2 grube plastry wycięte ze środka dużego kalafiora
– 4‒5 łyżek oleju
– 1 łyżka dobrej jakości przyprawy do kurczaka (bez glutaminianu sodu i innych chemicznych dodatków)
– sól/sos sojowy do smaku (jeśli nie ma w mieszance przypraw)

Przygotowanie:

Dużego kalafiora myjemy, suszymy i kroimy na pół. Następnie z każdej połowy odcinamy plaster o grubości 2‒3 cm. W małej miseczce mieszamy przyprawy z olejem i solą. Nacieramy mieszanką kalafiora z obu stron (najlepiej pędzlem), układamy go na tacy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zamarynowania, na min. 1 godzinę, a najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

Nastawiamy piekarnik na 220 st. C z funkcją grilla (lub bez, jeśli jej nie mamy).

Plastry kalafiora układamy na ruszcie z blachą pod spodem na ściekające soki i wstawiamy do nagrzanego pieca na 25‒30 minut. Serwujemy od razu po upieczeniu.

Surówka z kalafiora po indyjsku

3 nowe pomysły na kalafiora

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki na surówkę (na 2‒4 porcje):

– 3 szklanki surowych różyczek kalafiora (ok. 300 g)
– 150 g czarnych lub czerwonych winogron (1 duża garść)
– 3 garście szpinaku „baby” lub roszponki
– 250 g pomidorków koktajlowych
– 1/2 doniczki świeżej kolendry
– 1 łyżka migdałów lub orzechów nerkowca (najlepiej wcześnie namoczonych w wodzie przez kilka godzin – lub przez noc i odcedzonych przed podaniem ‒ w ten sposób stają się bardziej lekkostrawne i lepiej przyswajalne)
– odrobina maku do posypania

Dressing:

– 1 łyżeczka garam masala
– 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju lnianego tłoczonego na zimno
– 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
– duża szczypta różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Myjemy wszystkie warzywa i owoce. W małej miseczce dokładnie mieszamy składniki na dressing. Umieszczamy wszystkie elementy sałatki w misce, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Podajemy od razu. Resztę przechowujemy w lodówce.

Kalafior pieczony w całości z pesto z natki marchewki

3 nowe pomysły na kalafiora

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 średnia główka kalafiora (ok. 600 g)
– 1/2 porcji pesto z natki marchewki
– 3 łyżki sosu sojowego

Do podania:

– roztarty w moździerzu pieprz kolorowy lub czarny
– cząstki cytryny (do skropienia)
– świeża kolendra lub zielona pietruszka

Przygotowanie:

Choć do przepisu wystarczy połowa porcji pesto z natki marchewki, to polecam przygotować pełną, jedną porcję i resztę wykorzystać do sezonowego makaronu lub np. pierogów.

Kalafiora obieramy z liści, myjemy i suszymy. Przygotowujemy pesto z natki marchewki z olejem zamiast oliwy, bo lepiej nadaje się on do pieczenia w wysokich temperaturach. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C. Polewamy kalafiora sosem sojowym (na górze i pod spodem, obracając go) i wsmarowujemy sos dokładnie w środek różyczek za pomocą pędzla. Następnie, dalej używając pędzla, smarujemy całą główkę dokładnie naszym marchewkowym pesto (górę i spód).

Wkładamy kalafiora do naczynia żaroodpornego, zakrywamy folią i pieczemy 1 godzinę,

po tym czasie odkrywamy z folii i pieczemy jeszcze 15‒20 minut, aż góra się ładnie zarumieni i zrobi się chrupiąca skorupka. Wyjmujemy z pieca, posypujemy grubo rozgniecionym pieprzem, posiekaną zieleniną, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy. Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Risotto z dyni i szałwii

Pieczona młoda kapusta

Jaglany jogurt z owocami lata

Wegański sernik na zimno z owocami

Kiszone szparagi

Kalafior kiszony – jeszcze więcej dobra!

Chipsy z pomidorków koktajlowych

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie foie gras

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą

Tarta kokosowo-ananasowa